tion.ro Web analytics

Deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea: „În programul european Timișoara 2023, Primăria este chemată să-și asume responsabilitățile”

De Vlad Popa
Reactualizat la:

Deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea: „În programul european Timișoara 2023, Primăria este chemată să-și asume responsabilitățile”

Reactualizat la:
Guvernul României a acordat, săptămâna trecută, un buget semnificativ pentru proiectului major „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” - TM2023 (114 milioane lei alocare guvernamentală, plus alte 52 de milioane prin programul Ministerului Culturii), dar alocarea a nemulțumit Primăria Timișoara.
Scris de Vlad Popa - Guvernul României a acordat, săptămâna trecută, un buget semnificativ pentru proiectului major „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” - TM2023 (114 milioane lei alocare guvernamentală, plus alte 52 de milioane prin programul Ministerului Culturii), dar alocarea a nemulțumit Primăria Timișoara.

„Primăria Municipiului Timișoara și-a asumat faptul că va coopera și nu va avansa acuze și critici față de parteneri, iar acum vedem că în spațiul public se lansează din partea acestei instituții o serie de acuze, nejustificate. Primăria Timișoara este chemată să-și asume responsabilitățile care îi revin, iar în momentul când își va face datoria, atunci cu siguranță că și Guvernul României va sprijini proiectul, fără însă a se putea substitui autorităților locale și fără să își asume sarcinile altora”, spune deputatul liberal de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

Recentele declarații ale deputatului, care cheamă la asumare de responsabilitate, au fost exprimate în contextul în care, în spațiul public, s-au amplificat disputele dintre diversele instituții administrative implicate în gestionarea acestui real „proiect cultural de țară”.

Programul european „Timișoara 2023” este al întregii comunități și trebuie realizat în spiritul european al participării și coeziunii sociale, prin valorile culturale pe care le împărtășim.

„Interesul Timișoarei este prioritar, iar cei responsabili de buna organizare și desfășurare a pregătirilor pentru programul TM2023 sunt cei care trebuie să caute soluții participative, integratoare, fără să caute vinovății, prin care să încerce acoperirea lipsei unui management performant. Am convingerea că proiectul TM2023 trebuie să fie unul în jurul căruia să se coaguleze toate competențele și energiile pozitive ale Timișoarei și timișorenilor! TM2023 este un proiect care trebuie să ne unească, nicidecum să ne învrăjbească sau să ne atomizeze și să ne dezbine! E momentul ca Timișoara să se vindece de acest sindrom al dezbinării!”, mai spune Marilen Pirtea.

Educația și antreprenoriatul – șansele dezvoltării economice și imbold pentru reîntoarcerea românilor din străinătate

Pe lângă consensul politic pentru TM2023, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea face trimiteri și la alte două domenii care au nevoie de un pact politic și de înțelegerea utilității compromisului politic între toate forțele politice semnificative: educația și promovarea culturii antreprenoriale.

„Avem nevoie de consens politic pe domeniul educației – chiar dacă acest consens a făcut de multe ori obiectul a tot felul de negocieri, mai mult sau mai puțin formale. Avem acum ocazia să privim cu optimism spre viitor, căci rezultatele dezbaterilor și consultărilor largi din cadrul proiectului „România Educată”, la care toate partidele au participat, așteaptă să fie structurate într-o nouă Lege a Educației, de la care sperăm să ne aducă o platformă cu ajutorul căreia să construim sistemul educațional pentru următorii 10 – 15 ani. Educația înseamnă o luptă continuă cu violența și cu stupiditatea. A da un buget anual semnificativ pentru educație, dar și pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale, este o soluție pe care ansamblul societății o așteaptă”, este de părere deputatul liberal de Timiș.

În ceea ce privește antreprenoriatul, Pirtea opinează că „este nevoie de un segment economic antreprenorial semnificativ, de peste 30% din economia unei țări, care să susțină producția și serviciile competitive intern și la export”.

(1753)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Eveniment

  FOTO. Polițiștii locali, în vizită la copiii de la o grădiniță din Calea Girocului din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici