tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Taierea porcului intr-o gospodarie din Banat

Taierea porcului intr-o gospodarie din Banat

la 10 December 2017 13:26 Reactualizat la: 10 December 2017 13:29

Taierea porcului intr-o gospodarie din Banat

<p>Foto: Tion</p>
10 December 2017 13:26 Reactualizat la: 10 December 2017 13:29
În Banat, gospodarii au început deja să taie porcul și să-și umple „șpaițul” cu cârnați, caltaboș, sângerete și diferite produse din carne. Noi vă arătăm cum respectă gospodarii locului tradiția, într-o localitate din județul Timiș, în Comloșu Mare. 
Scris de Adrian Panduru - În Banat, gospodarii au început deja să taie porcul și să-și umple „șpaițul” cu cârnați, caltaboș, sângerete și diferite produse din carne. Noi vă arătăm cum respectă gospodarii locului tradiția, într-o localitate din județul Timiș, în Comloșu Mare. 

Trimite articolul

X

La Jimbolia are loc, în câteva zile, sărbătoarea Ignatului, unde măcelarii și bucătarii gătesc diferite produse din carne de porc. Puteți merge acolo să vedeți cum se face și să gustați. Până atunci însă, vă oferim un preambul: cum se taie porcul la Comloșu Mare, în curtea unui gospodar.

Toată activitatea începe de dimineață. Cazanul e deja pe foc, porcul este asomat, iar țuica fiartă clocotește deja în ibric. După ce porcul a fost „adormit” începe tăierea lui și pârlirea, cu paie, deși, există ca metodă de rezervă și butelia cu gaz și arzător.

Și în gospodăria din Comloșu Mare activitatea a început devreme, sâmbătă dimineață.

„Zona aceasta a Banatului de pustă este o zonă de interculturalitate, pentru că aici au trăit și nemți, și unguri, și sârbi, și români de-a lungul timpului și atunci automat noi am împrumutat lucruri făcute și de unii și de ceilalți. De dimineață am pârlit porcul cu paie, pentru că este mai fraged șoricul. Dar în același timp păstrăm un obicei nemțesc, porcul se va ridica sus pentru curățirea lui, să fie mai igienic. Noi încercăm să păstrăm cât de cât tradițiile, nu doar prin tăierea porcului, care este în acest sezon. În mod normal, sătenii își pregăteau carnea pentru un an de zile. Ceea ce era frumos și se mai păstrează doar pe alocuri e prietenia dintre vecini. Se adunau la cină vecinii, 20 de persoane erau la masă. Dar astăzi era la mine, mâine la dumneavoastră și așa era și buna înțelegere între vecini și prieteni”, a spus preotul din Comloșu Mare, Cezar Călin Cojocaru.

La o aruncătură de băț, în Jimbolia, are loc, de 17 ani, sărbătoarea de Ignat. Anul acesta, evenimentul are loc în 20 decembrie. Asociația pentru Promovarea Turismului în Timiș promovează această sărbătoare și excursiile în peisajul bănățean, plin de tradiții.

„La Ignat, la Jimbolia, participă echipe din Ungaria, Serbia și împrejurimi, iar produsele rezultate se duc la centrele de copii și la căminul de copii. Toată lumea gustă, se vor juriza, iar primii trei vor fi câștigătorii competiției. Primăria face un prânz pentru toți participanții gratuit-gulaș. Fiecare face tot ceea ce știe el cel mai bine. Caltaboș, sângerete, cârnați, șunci”, a spus viceprimarul din Jimbolia, Toth Gabor.

Tot acolo se face și o mâncare specifică bănățeană, a șvabilor, din cap de porc și toate organele care se fierb în cazan. În zeama respectivă se pune arpacaș, iar la final se colorează cu sânge și după gust cu sare, piper. Jimbolienii așteaptă goști!

 

Trimite articolul

X
Taguri:
porc craciun comlosu mare ,
sarbatoare ignat jimbolia ,
taierea porcului timis
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Lugojean amendat cu 45.000 de lei pentru aruncarea ilegală a gunoiului. Mașina, confiscată din nou
    2
    FOTO. Amenzi de aproape 70.000 de lei pentru tirurile care tranzitează ilegal Timișoara
    3
    Apartament cuprins de fum şi trei persoane evacuate după un incendiu izbucnit în Lugoj
    4
    Vânzător de țigări netimbrate prins în Piața Iosefin, amendat cu 20.000 de lei. Poliția Locală avertizează că și cumpărătorii pot fi sancționați
    5
    Romania Sotheby’s International Realty a realizat prima tranzacție în criptomonede pentru o proprietate din România
    6
    VIDEO. Percheziții în Timiș la peste 10 persoane care dețin arme ilegal
    7
    Doi bărbați din Timiș cercetați pentru trafic de canabis, cocaină și substanțe psihoactive
    8
    Se fac lucrări de întreținere la Barajul Stăvilar Sânmihaiu Român pentru siguranța Canalului Bega
    9
    Schimbări în conducerea PNL Timișoara. Numiri interimare și noua componență a BPL
    10
    Dansatorii Școlii de Arte Timișoara, laureați ai European Grand Prix 2025

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 22 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Coada de 11 km în zona Margina. Autoritățile recomandă șoferilor rute alternative

    Eveniment

    Apartament cuprins de fum şi trei persoane evacuate după un incendiu izbucnit în Lugoj

    România

    Nicușor Dan anunță un referendum în rândul magistraților

    Ştiri din Timiș

    Primăria Timișoara vrea senzori cu AI pentru a număra călătorii din autobuze

    Ştiri din Timiș

    Aeroportul Internațional Timișoara își face parc fotovoltaic. Licitație de 10 milioane de euro

    Eveniment

    Accident cu victime încarcerate într-o localitate de lângă Lugoj

    Ştiri din Timiș

    Singurătatea de sărbători: între feeduri perfecte și nevoi reale

    Horoscop

    Zodia Capricorn: 21 decembrie – 20 ianuarie

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 21 decembrie 2025, în Timișoara?
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici