tion.ro Web analytics

Contorizare inteligenta la CJ Timis. 40 la suta economie de energie la Palatul Administrativ

Reactualizat la:
Clădirea în care funcţionează Consiliul Judeţean Timiş şi Instituţia Prefectului – Palatul Administrativ din Timişoara – va trece printr-un proces de eficientizare energetică. Practic, prin contorizarea inteligentă a clădirii se vor putea realiza economii la energie de până la 40 la sută.
Scris de Valentin Rusu - Clădirea în care funcţionează Consiliul Judeţean Timiş şi Instituţia Prefectului – Palatul Administrativ din Timişoara – va trece printr-un proces de eficientizare energetică. Practic, prin contorizarea inteligentă a clădirii se vor putea realiza economii la energie de până la 40 la sută.

Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş (AMET) este cea care gestionează acest proiect de contorizare inteligentă a acestei clădiri. Este vorba de un proiect în valoare de 160.000 de euro.

Proiectul se desfăşoară în 12 ţări, unde se aleg diverse clădiri publice, se montează contoare care nu permit un consum dincolo de consumul bugetat – când se atinge bugetul, contorul taie alimentarea. Se vor pune senzori de lumină care reglează intensitatea lămpilor în funcţie de lumina de afară, reglează schimbul de energie calorică vizavi de temperatura din încăpere. Spre exemplu nu are rost să ardă un bec într-o încăpere unde nu e nimeni, ori căldura să meargă dacă sala e goală. Ori chiar dacă sala e plină şi căldura generată de oamenii din încăpere atinge deja o anumită limită de confort, atunci nu mai e necesară căldura caloriferului. De asemenea, se vor instala becuri care se aprind automat atunci când e cineva prezent.

Economiile rezultate prin această contorizare pot să ajungă până la 40 la sută. Este finanţare sută la sută europeană, printr-un program care a fost valabil până în 2013. Instalarea acestor echipamente poate începe într-o lună, după ce proiectul va fi aprobat în viitoarea şedinţă de plen a CJ Timiş. Implementarea sa va dura şase luni.

„Proiectul durează trei ani, comisia europeană ne dă aceşti bani pentru a instala toate aceste sisteme electronice şi software, pe de altă parte consiliul judeţean trebuie să-şi asume diseminarea şi schimbul de bune practici. În maxim şase luni din momentul în care a intrat finanţarea, dispozitivele trebuie să fie pe poziţie. Vor fi acelaşi tip de aparate la absolut toţi cei 12 parteneri din proiect. Toate vin direct de la comisie”, spune Adrian Balaci, director executiv AMET.

Asociaţia, de un an şi jumătate, a pregătit un corp de profesionişti în domeniul energiei.

„Noi am pus laolaltă energeticianul cu inginerul în instalaţii şi constructor – toţi sunt auditori energetici, dar şi acreditaţi, creând un mix de competenţe care să-i facă pregătiţi pentru această categorie de proiect. Noi îi avem pe toţi, suntem 7 oameni, fiecare vorbeşte cel puţin două limbi străine. Toţi avem acreditări recunoscute la nivel european, dar şi competenţe. Majoritatea au minim cinci ani de experienţă în proiectare, execuţie”, spune Balaci.

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc deschiderea proiectului privind implementarea sistemului de management al energiei în administraţia publică locală. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale din Reşiţa, Deva, Caransebeş, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare şi Ineu. Prin utilizarea unui management energetic se poate economisi foarte mult, iar pentru a realiza acest lucru administraţiile locale trebuie să parcurgă câteva proceduri. AMET va asigura instruirea persoanelor responsabile cu parcurgerea tuturor procedurilor.

AMET este o instituţie independentă, un organism calificat, care îşi desfăşoară activitatea în interes comunitar şi al cărei obiectiv principal este de a participa la dezvoltarea sustenabilă a judeţului Timiş şi a regiunii, prin promovarea eficienţei energetice şi a utilizării resurselor neconvenţionale de energie.

„Este vorba de un eveniment mult aşteptat, de dimensiune regională, prin care Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş – AMET şi-a dorit să strângă reprezentanţii autorităţilor publice locale pentru a realiza acest proiect privind managementul energiei. Este o măsură firească, după ce la nivel de judeţ Timiş s-a consolidat deja primul masterplan energetic din ţară, care va fi lansat pentru dezbatere publică în următoarele luni. Aceste documente programatice, dar şi aceste planuri de acţiune pentru energie durabilă trebuie corelate la nivel de judeţ Timiş şi de primării. În următoarea lună va avea loc implementarea unui sistem de contorizare şi reglare automată a consumului de energie în Palatul Administrativ”, spune Marian Vasile, preşedintele AMET.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  eMAG Seller Credit

  Eveniment

  Criminalul de la Gara de Nord a fugit din România și este dat în urmărire internațională

  Prestari Servicii

  Meserias serios execut zugraveli ras huma spalat, gletuit, zugravit, montez gresie, faianta, usi parchet, laminat, izolatii polistiren, electrica si instalatii sanitare, tot ce este de interior, si etc, rog seriozitate, 0734378221

  Prestari Servicii

  Executam reparatii modificam si construim acoperisuri terase, copertine si alte lucrari in constructii, placari cu polistiren, 0771679929

  Prestari Servicii

  ZUGRAV EXECUT LUCRARI IEFTINE SI DE CALITATE, RAS GLET, LAVABIL, IZOLATII, ETC, CU BANII LA TERMINAREA LUCRARII, 0736073323

  Imobiliare Vanzari - 2 camere

  VAND URGENT APARTAMENT CURTE COMUNA, CASA, 2 CAMERE, HOL BAIE, BUCATARIE, MAGAZIE, TERASA, SPALIER VIE, FLORI, MANSARDABIL, ZONA IOSEFIN REGELE CAROL, 65000 EURO, 0749171507

  Imobiliare Inchirieri - 2 camere

  INCHIRIEZ APARTAMENT DOUA CAMERE, DECOMANDAT, LUMINOS, ZUGRAVIT, UTILAT COMPLET, ETAJUL 1, ZONA CENTRALA, LINISTITA, ZONA BALCESCU, 200 EURO, 0740482304, 0742471487

  Imobiliare Inchirieri - 3 camere

  Am pentru inchirere apartament 3 camere, confort 1, semidecomandat, etaj 1, langa Fac de Constructii Universitatea de Vest, centru, zugravit, vopsit, amenajat frumos, mobila noua, centrala porprie gaz clima, 0734838909

  Imobiliare Inchirieri - 3 camere

  Ofer spre inchiriere apartament 3 camere, et 3, semidecomandat, amenajat, mobilat, utilat, lux, bld Cetatii, 330 euro, 0734838909

  Sănătate

  Un deces și 21 de cazuri noi de coronavirus, în Timiș, de luni până marți

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici