tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Ştiri din Timiș
Castelul Huniade. Se mai scrie o pagină în istoria ultimilor 16 ani de eșecuri, din șapte secole de existență

Castelul Huniade. Se mai scrie o pagină în istoria ultimilor 16 ani de eșecuri, din șapte secole de existență

De Gabriel Neo
la 23 February 2022 13:52 Reactualizat la: 23 February 2022 15:31
7 Comentarii

Castelul Huniade. Se mai scrie o pagină în istoria ultimilor 16 ani de eșecuri, din șapte secole de existență

foto: arhivă
23 February 2022 13:52 Reactualizat la: 23 February 2022 15:31
Administrația județeană mai face un pas timid spre deschiderea porților de-a dreptul ferecate ale castelului. De 16 ani, oamenii așteptată să vadă dincolo de zidurile Castelului Huniade din Timișoara. Miercuri, 23 februarie, Consiliul Județean a trecut „cel mai important proiect al județului” de faza D.A.L.I. Documentația tehnico-economică a fost aprobată.
Scris de Gabriel Neo - Administrația județeană mai face un pas timid spre deschiderea porților de-a dreptul ferecate ale castelului. De 16 ani, oamenii așteptată să vadă dincolo de zidurile Castelului Huniade din Timișoara. Miercuri, 23 februarie, Consiliul Județean a trecut „cel mai important proiect al județului” de faza D.A.L.I. Documentația tehnico-economică a fost aprobată.

Trimite articolul

X

Închis de 16 ani, Castelul Huniade este cel mai vechi monument istoric din Timișoara. I-ar putea arăta publicului o parte din istoria sa în 2023, dacă nu rămâne închis. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza D.A.L.I. și a principalilor indicatori tehnico-economici ai proiectului de investiție publică – documentație întocmită de Institutul Național al Patrimoniului – a fost votat miercuri, 22 februarie, de consilierii județeni. După mai bine de un deceniu de procese, infiltrații de apă, crăpături în ziduri, exponate mucegăite și expertize, proiectul a fost aprobat.

Obiectivul este în responsabilitatea Consiliului Județean Timiș pentru anul 2023, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Potrivit planurilor președintelui CJ Timiș, Alin Nica, se dorește ca o parte din castel să fie restaurată până anul viitor.

Istoria rateurilor

Prima parte a documentației a fost deja avizată anul trecut de Comisia Națională pentru Monumente Istorice. Este vorba despre Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), care a fost pregătită de către Institutul Național al Patrimoniului. Contractul era semnat încă din 2020, când fostul președinte al CJ Timiș anunța că „totul trebuie să fie gata în cinci luni”, urmând să se treacă la licitația pentru proiect tehnic și execuție. Inițial, autoritățile doreau să acopere curtea interioară cu sticlă, însă în DALI nu se face referire la acest lucru.

Deși se vorbea de acoperirea curții, sunt zone în castel care au devenit în timp curți interioare, întrucât degradarea și-a spus cuvântul pentru monumentul istoric din centrul Timișoarei.

În 2020, 1 milion de lei au fost retrași pentru restaurarea donjonului de la Castelul Huniade, prin rectificarea de buget a Consiliului Județean Timiș, unde președinte era atunci Călin Dobra. Castelul are o întreagă istorie de eșecuri: din 2006 castelul este în reparații, au fost procese între constructor și CJ Timiș, însă mai mult nu s-a lucrat. La castel au apărut și probleme date de starea continuă de degradare: fisuri, mucegai pe exponate, iar în Sala Cavalerilor, considerată una din cele mai frumoase săli din castel, a plouat torențial în 2016.

Pentru restaurarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului au fost alocați 1,5 milioane de lei din bugetul pe anul acesta. Pentru conservarea și restaurarea donjonului, 800.000 de lei au fost considerați suficienți de către reprezentanții administrației județene. Valoarea totală a lucrărilor de renovare se ridică la aproximativ 37 de milioane de euro.

UPDATE. Când încep lucrările la donjon

În ceea ce privește donjonul, lucrările efective în teren ar urma să înceapă anul viitor.

„E un proiect pe care l-au făcut cei de la Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu noi. Noi de-abia l-am primit. Ne-am chinuit un an de zile sa îl luam. Nu mai mizam pe nimeni de la București pentru că durează prea mult. Urmează ca anul acesta sa trecem rapid prin procedura de licitație pentru proiectul tehnic, iar de anul viitor sa începem construcția efectivă în teren”, a explicat Alin Nica, președintele CJT, pentru Tion.

Prioritatea rămâne partea de nord-vest a clădirii castelului.

„Sperăm ca în a doua jumătate a anului viitor să putem să dăm partea de NV. Asta e prioritatea noastră. Acolo s-a consolidat structura de rezistență a clădirii. Trebuie doar reabilitat pe interior. Conform documentației, valoarea totală a lucrărilor este de 185 de milioane de lei, aproape 40 milioane de euro”, a mai spus Nica pentru Tion.

Trimite articolul

X
Taguri:
castelul huniade ,
donjon huniade
7 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Cineva says:
    February 23, 2022 at 3:56 pm

    Vor fi 20 de ani jn total pana se va deschide din nou publicului. Rusine mare!

    Reply
  2. Euy says:
    February 23, 2022 at 4:10 pm

    Cu 40 milioane de eur puteati sa-l daramati si sa il faceti identic de la 0 !! Ce a rezistat 7 secole ati reusit sa distrugeti in 1 deceniu.

    Reply
  3. Gigi B says:
    February 23, 2022 at 4:20 pm

    Ce neam suntem… Doamne!
    De aprox 20 ani ne chinuim sa o renovam.
    Vine TM2023 (Capitala Culturala Europeana) si ne prinde cu muzeul principal si cea mai veche cladire din oras inaccesibile. Se poate mai penibil de atat? Altii sunt de vina, americanii, rusii, ungurii, extraterestrii, in niciun caz noi, romanii, neam de sfinti si usi de biserica.

    Reply
  4. Vasile says:
    February 23, 2022 at 5:35 pm

    Concluzie sau rezumat ,, se dorește ca o parte din castel să fie restaurată până anul viitor,, nu va mai pierdeti timpul sa cititi E trist ca dupa peste 16 ani de sifonare de bani rezultatele sa fie cam nimic.Cred ca daca nu se demara aceasta asa zisa renovare, castelul era intr-o stare mult mai buna decat este acum.Si ca de obicei nimeni nu e vinovat de nimic , totul merge mai departe cu alti bani si cu alta distractie si la fel de ineficient.

    Reply
  5. Sergiu says:
    February 23, 2022 at 5:47 pm

    Conform cu cele publicate in Wikipedia:
    “În anul 1849, revoluționarii maghiari, asediind Timișoara, au distrus castelul din temelii, până la punctul în care a fost nevoie de o reconstruire a edificiului. Lucrările de reconstrucție și renovare s-au terminat în 1856. Edificiul a fost mult modificat, în special în ceea ce privește fațada.”!
    Cu alte cuvinte, castelul a fost reconstruit din temelii in cca. 7 ani, fara avize, fara proceduri, fara specialisti, … si probabil fara studii si contestatii, doar de calfe si zidari, ce-i drept prea putin scoliti ca cei de azi de pe la noi, care se incadreaza in zicala: “Unde-i multa scoala-i si multa prostie!”, iar prostia-i sora buna cu lacomia, fudulia si rautatea pana la anihilare, ca cica asa-i in economia de piata!
    S-avem pardon!
    La piata e mai multa omenie, decat la “gubernie”!
    Si tare ma tem ca nici nepotii mei n-or sa apuce sa-l vada, macar cum era prin anii ’70 ai veacului XX.

    Reply
  6. Cetățean says:
    February 23, 2022 at 6:20 pm

    Deși au trecut mulți ani în care a fost închis, este o veste bună că se lucrează și se are în vedere deschiderea castelului.

    Reply
  7. MEFISTO says:
    December 20, 2022 at 5:47 am

    VORBE, ARUNCATE PE MORI DE VANT.CHIAR NU VA VINE SA CREDETI , ACEASTA ESTE REALITATEA.CARAGIALE AVEA DREPTATE.RESTUL ESTE CANCAN.LA PASTELE CAILOR CA SI MULTE ALTE PROIECTE.

    Reply
  8. Cele mai citite știri

    1
    Șofer român de TIR, prins în Germania în timp ce transporta ilegal un tanc spre România
    2
    Belgia caută muncitori din restul Europei. Se luptă cu o criză a forței de muncă
    3
    FOTO. Au fost adunați banii necesari pentru a reporni Ceasul Floral la Balul Florilor de Mai
    4
    VIDEO. Trei dintre copiii aflați în barca răsturnată în Periam Port, internați la Spitalul Județean Arad. Nu au leziuni
    5
    FOTO. Paradă spectaculoasă a șvabilor bănățeni, în costume tradiționale, în Piața Unirii din Timișoara
    6
    A.S.I.A., Alina Eremia, Motans și Vama concertează în Parcul Primăverii. Activități pentru toate vârstele în weekendul prelungit
    7
    S-a dat startul celui mai mare Silent Disco din Timișoara, în Piața Unirii
    8
    Adolescentă căutată de poliție după ce a plecat de acasă și a dispărut, în Timiș
    9
    Percheziții la traficanți de droguri, în Timiș și Dâmbovița
    10
    Bărbat rănit din cauza unui șofer băut, pe strada Mătăsarilor din Timișoara

    Cele mai noi știri

    Mapamond

    Barajul peste Nipru a fost aruncat în aer. Situație critică pentru localitățile de pe malul fluviului

    Capitală Culturală

    Festivalul Launmomentdat în parc revine în Parcul Regina Maria din Timișoara

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 6 iunie 2023, în Timișoara?

    Capitală Culturală

    Muzică transformată în vibrații, special pentru persoanele cu deficiențe de auz din Timișoara

    Capitală Culturală

    Valori comune din Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, sărbătorite la „Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat”

    Eveniment

    Bărbat la spital după ce a căzut de pe trotinetă, la Timișoara

    Eveniment

    Copil readus la viață după ce s-a înecat într-un bazin cu apă, în Timiș

    Ştiri din Timiș

    5 iunie, Ziua Mondială a Mediului. Anul acesta, „combate poluarea cu plastic!”

    Ştiri din Timiș

    Peste 450 de voluntari din toată țara vor zugrăvi case în satul Valeapai din Caraș-Severin

    Ştiri din Timiș

    Sute de copii abuzați în Timiș. 5 iunie: Ziua împotriva violenţei asupra copilului în România
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici