tion.ro Web analytics

Care sunt cele 16 treceri de pietoni periculoase din Timișoara care vor fi supra-iluminate cu LED-uri

Reactualizat la:

Care sunt cele 16 treceri de pietoni periculoase din Timișoara care vor fi supra-iluminate cu LED-uri

<p>foto: TION</p>
Reactualizat la:
Numărul accidentelor petrecute în zona trecerilor de pietoni din oraș crește. O femeie și-a pierdut viața miercuri dimineață după ce a fost izbită de o mașină chiar pe o zebră de lângă Pasajul Jiul, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată neatenția șoferului. Nicolae Robu a anunțat încă din primăvară că primăria va ilumina mai intens mai multe zebre, tocmai pentru ca acestea să fie văzute mai bine de conducătorii auto pe timp de noapte. Până acum doar două au fost supra-iluminate, dar municipalitatea are o listă cu 16 zebre periculoase.
Scris de Roxana Deaconescu - Numărul accidentelor petrecute în zona trecerilor de pietoni din oraș crește. O femeie și-a pierdut viața miercuri dimineață după ce a fost izbită de o mașină chiar pe o zebră de lângă Pasajul Jiul, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată neatenția șoferului. Nicolae Robu a anunțat încă din primăvară că primăria va ilumina mai intens mai multe zebre, tocmai pentru ca acestea să fie văzute mai bine de conducătorii auto pe timp de noapte. Până acum doar două au fost supra-iluminate, dar municipalitatea are o listă cu 16 zebre periculoase.

Trecerea de pietoni cu probleme de pe Calea Buziașului (prima după sensul de la AEM – n.r.) și cea din dreptul străzii Liniștei de pe Calea Lipovei sunt singurele care au fost iluminate suplimentare cu LED-uri de primărie. Municipalitatea nu are un proiect mare pentru o astfel de investiție, așa cum se întâmplă la Cluj, unde primarul Emil Boc a anunțat că iluminează suplimentar 113 zebre. Primăria Timișoara lucrează însă cu Poliția Rutieră pentru a afla care sunt cele mai periculoase treceri de pietoni din oraș.

S-a făcut deja o listă cu 16 astfel de zebre mai puțin vizibile din autoturisme, în zona cărora au loc frecvent accidente de circulație. Acestea sunt: Șt. O. Iosif – Soarelui, Stan Vidrighin – Detergenți, Stan Vidrighin – Cermena, Calea Martirilor – Apicultorilor, Budai Deleanu – Mangalia, Budai Deleanu – Vulturilor, Calea Aradului – Cugir, Calea Aradului – Felix, Corneliu Coposu – Delfinului, Pestalozzi – Calderon, Constantin Prezan – Crivaia, Torontalului – Felix, Lt. Ovidiu Balea – Piața de Gros, Circumvalațiunii – Nera, Dorobanților – Lalelelor și Demetriade – Gara de Est.

Zebra pe care a avut loc accidentul mortal marți noaptea nu se află în lista primăriei, pentru că este destul de luminată, ne-au dezvăluit oficialii PMT. De altfel, în imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum șoferul nu încetinește în apropierea trecerii de pietoni și nu o vede pe femeia care traversa regulamentar.

Detalii, AICI!

Trecerea de pietoni din Calea Buziașului a fost iluminată suplimentar în urmă cu două luni, iar primăria încă face teste acolo pentru a decide ce fel de leduri montează la alte zebre. Cât despre trecerea de pe Calea Lipovei, de la str. Liniștei, aceasta a fost supra-iluminată în urmă cu un an, ne-au dezvăluit reprezentanții municipalității.

Primarul Nicolae Robu ne spunea încă din aprilie că se așteaptă adoptarea bugetului pe anul 2019 și apoi se va trece la treabă.

„Așteptăm aprobarea bugetului și se dă drumul la această îmbunătățire a situației, pentru că mai ales acolo unde sunt două benzi pe sens sunt reale pericole ca șoferii să nu-i observe pe pietoni, mai ales când plouă, este întuneric și pietonii sunt îmbrăcați în culori închise. Va fi un anumit sistem, nu știu detalii, dar știu că eu am fost foarte mulțumit de iluminarea de pe Calea Sever Bocu, am primit foarte multe aprecieri de la cetățeni după ce s-a făcut iluminarea acelor treceri de pietoni și am cerut să facă așa peste tot. Directorul Culiță Chiș mi-a spus că este o soluție și mai bună și că în acest an vom ilumina trecerile din toate intersecțiile”, spunea edilul în aprilie.

Au trecut aproape șase luni de atunci și deocamdată primăria are doar o listă cu zebrele periculoase. De ce? N-a fost o prioritate, ne-a răspuns Nicolae Robu.

„Sunt făcute demult vreo două-trei treceri de pietoni, în Buziașului și Lipovei. Nu este suficient, însă avem alte priorități, nu putem să facem totul deodată”, a declarat primarul pentru TION.

Reprezentanții primăriei spun că modelul ales pentru trecerea de pietoni din Calea Buziașului este mai potrivit, astfel că de-o parte și de alta a străzii în dreptul zebrelor din lista de la IPJ se vor pune LED-uri mai puternice, care să bată direct pe trecerile destinate celor care se deplasează pe jos.

„Se vor instala la trecerile nesemaforizate și la trecerile unde s-au petrecut accidente. Este de fapt o baghetă cu LED-uri care se pune pe stâlpi, le cumpărăm direct de la producătorii locali”, ne-au dezvăluit oficialii PMT.

Primăria cumpără becurile de la Elba și îi roagă pe timișoreni să facă sesizări la instituția de pe C.D. Loga în cazul în care cunosc alte zebre periculoase care ar trebui supra-iluminate. Puteți suna la numărul de telefon de la Direcția de Drumuri – 0256408480 sau puteți depune o sesizare pe aplicația de mobil a PMT.

Articole pe aceeași temă:

Trecerile de pietoni periculoase din Timișoara vor fi iluminate mai intens, cu LED-uri

29 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. artalecs says:

  Poti sa pui pe zebre si farul din Alexandria – daca soferul e cu nasul in telefon, sau pur si simplu nu il intereseaza ca trebuie sa opreasca tot va lovi pietonul.

 2. Faxt says:

  Roxana, poate faci un articol despre trecerile de pietoni de la intersectia Catedrala – Filarmonica – Cinema Timis. Nici unul din cei 5 stalpi de deasupra trecerilor nu are nici macar corp de iluminat.

 3. Dragos says:

  Nu cu leduri se luminează orașul. Noaptea este o bezna să-ți bagi degetele în ochi.

 4. Marius says:

  Exista limitatoare de viteza din beton care te obliga sa reduci viteza foarte mult, care odata ce sunt presemnalizate corespunzator nu iti distrug nici masina. Sunt foarte eficiente. Zilele trecute citeam pe pagina lui Alex Mihai Dascalu despre un astfel de proiect.bani aruncati pe tot felul de becuri si beculete total ineficiente

 5. werty says:

  ati uitat de trecerea de pietoni de pe strada stefan cel mare spre str. st. o iosif , cea din curba la dreapta.
  e cam in bezna

 6. anonim says:

  Extrem de periculoasa si prost amplasata ,neiluminata corespunzator,este si trecerea de pietoni de pe Oituz,din dreptul Facultatii de Arte.

 7. AD007 says:

  Mai bine mai tarziu decat niciodata. Un lucru bun, sper sa se generalizeze.

 8. Andrei says:

  Cum adica treceri periculoase? exista in alte tari treceri periculoase sau termenul de “mi-a sarit in fata pe zebra” dar oare romanul incult stie ce se intampla daca nu acorda prioritate la pieton. Tu ca sofer, trebuie sa lasi pietonul cu intentia de a trece, dar nu ca la noi e jungla, sta pietonul prost in fata la trecere, ca doara doara se opreste cineva. Doamne bine ar fi sa vina o razie, si toti care nu acorda prioritate sa ramana fara permis, asa cum zice legea. Ar fi in timisoara atat de multe masini ca acum 100 de ani. Puse camere la fiecare treceri, si daca nu lasa pietonul sa treaca, ramane fara permis. Ori se aplica legea aspru ori ramanem animale

 9. Gabriel says:

  SOferii sa fie mereu atenti si vigilenti la pietoni. Ii vad mereu trecand prin fata mea fara o grija sau macar sa se uite stanga dreaptade masina. Pietonii sa inteleaga ca pe trecere au prioritate nu devin instant din fier.
  Pe anumite treceri as recomanda sa se faca trece in relief ; toata trecerea sa fie ridicata si sa fie semnalizata nu doar opritor in fata trecerii. Astfel in mod sigur nimeni nu trece cu mai mult de 30 la ora si nici nu risca sa isi strice masina plus astea rezista in timp nu trebuie schimbat opritorul la fiecare 6 luni.

 10. TMWarrior says:

  Pe Str. Ardealului niciuna din trecerile de pietoni nu este iluminata corespunzator. Iluminatul public este la vreo 15m de strada, pe trotuar, doar pe o parte si ascuns de copaci. Strada si imprejurimile ei este intr-o bezna deplina.

  De aceea a si murit o persoana pe trece acum 2-3 ani.

 11. corina says:

  Nu ar fi rau sa se lumineze suplimentar toate trecerile de pietoni . Cea din Piata Balcescu pe strada Porumbescu e aproape in bezna .

 12. Robert says:

  Ce bine ca s-a montat deja aici, in Buziasului. Am fost prezent acum un an in dimineata aceea cand a fost accidentata mortal o femeie. Becurile de pe 3 stalpi consecutivi nu functionau, astfel ca intreaga zona era in bezna. Becurile si reclamele luminoase de la magazinele din zona incurcau si mai mult.

  E clar ca atat soferii, cat si pietonii, trebuie sa fie mai atenti, insa si institutiile statului trebuie sa ia masuri asftel incat riscurile accidentelor sa scada cat mai mult. Iar daca niste LED-uri ajuta la acest capitol, pai n-ar fi trist ca pt cateva sute de lei sa riscam vietile oamenilor?

 13. Liviu says:

  Ar trebui iluminate toate. Si cele neiluminate, fie semaforizate, fie desfintate

 14. patrat says:

  Trecerea de pietoni de pe Oituz este prost amplasata si prost iluminata ! Rog a fi verificata afirmatia,de experti de la Primarie si Tion ,ca se apropie vremea neprielnica,cu ploi zapada erc

 15. Iluminatti says:

  Mai este asta nenorocita,Bvd Dâmbovița,între str Transilvania restaurant nora și str dreptatea

 16. N-am says:

  Cand le lumineaza, eu merg sa le fac poze si le pun pe FB.

  Unde au mai vazut oamenii asa minunatie?

  Multumim autoritatilor pentru aceasta mare realizare, in 2019. As dori sa se taie si panglici, sa fie efectul artistic mai mare (sa aiba matusa de la tara ce admira) .

 17. Cosmin says:

  “Avem alte prioritati, nu putem sa facem totul deodata”. Ba bolnavule mor oamenii pe trecerile de pietoni, biciclistii si pietonii nu mai sunt in siguranta, nu mai zic de oamenii cu handicap si parintii cu copiii in carucioare. Handicapatule, siguranta cetatenilor ar trebui sa fie prioritatea principala.

 18. remus says:

  Numai 16 treceri iluminate in tot orasul? Oare viata oamenilor nu mai valoreaza absolut nimic? Cita economie la bani se mai face? Ar trebui iluminate ABSOLUT toate trecerile de pietoni din Timisoara. Indiferent daca acestea se afla in centru sau in cel mai marginas cartier.

 19. Soferu says:

  Interesant ce zice robu: “avem alte prioritati”! Salvarea vietiilor nu este o prioritate pentru el!
  Sa vi-l votati bai prostilor tot pe robu!
  Sa nu mai zic ca multe din treceri trebuiau transformate prin pasaje in treceri sub sau supraterane.
  Lucrarile astea de iluminat sunt prea reduse ca valoare si parandaratul nu poate fi mare si atunci de ce sa se complice cu ele, nu?
  Unde sa mai punem ca daca iluminatul stradal ar fi bun si FUNCTIONAL nu mai ai nevoie de nici o iluminare suplimentara.

 20. error404 says:

  Trecerea de pietoni din Sagului dupa pod in fata platformei Incontro !

 21. anonim says:

  Trecerea de pietoni de pe Oituz,reprezinta un pericol public.

 22. Mihai says:

  Problema nu este doar iluminatul ci si amplasarea si vizibilitatea. Exista numeroase treceri de pietoni, ca si semafoare si semne de circulatie unde vizibilitatea este obturata de vegetatie, masini care stationeza, etc. Un exemplu in acest sens este trecerea de pietoni din Freidorf de pe strada Andreescu spre parc, imediat dupa curba de pe Ardealul. Acolo este un gard viu prea inalt de care nu vezi nimic. Sunt de acord ca avem nevoie de vegetatie, dar inaltimea acelui gard ar trebui redusa astfel incat sa poata fi vazuti pietonii/ biciclistii.

 23. anonim says:

  Cea mai iluminata,exceptionala,trecere pietoni,a fost amplasata irational pe str.Oituz !

 24. Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici