tion.ro Web analytics

Cald la Rece: Revolutie la timpul prezent in Timisoara si Cluj-Napoca

În Piața Victoriei va fi instalată Cutia cu 89, iar timișorenii vor fi invitați să vorbească despre schimbările din orașul lor. În centrul Timișoarei, o hartă îi va identifica simbolic pe perdanții și câștigătorii Revoluției din 1989. Proiecții live, performance, toate acestea vor avea loc în cadrul proiectului de artă contemporană ”Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent”, care se desfășoară la Timișoara și la Cluj Napoca.
Scris de S.P.D. - În Piața Victoriei va fi instalată Cutia cu 89, iar timișorenii vor fi invitați să vorbească despre schimbările din orașul lor. În centrul Timișoarei, o hartă îi va identifica simbolic pe perdanții și câștigătorii Revoluției din 1989. Proiecții live, performance, toate acestea vor avea loc în cadrul proiectului de artă contemporană ”Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent”, care se desfășoară la Timișoara și la Cluj Napoca.

”Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent este un proiect de artă contemporană în spațiu public care își propune să aducă în discuție importanța simbolică a Revoluției și rolul pe care aceasta îl joacă în prezent în căutarea identității a două centre urbane importante – Timișoara și Cluj”, explică autorii săi.

Pe durata a cinci zile, în 13-14 decembrie în Cluj și în 16-18 decembrie în Timișoara, trei grupuri de artiști vor fi prezente în spații publice cu o serie de evenimente. Astfel, arhitecții de la studioBASAR vor aduce pe stradă, în zona Piața Unirii (Cluj) și Piața Operei (Timișoara), Cutia cu 89 și vor interacționa cu trecătorii, invitându-i să povestească despre schimbările din orașul lor.

Grupul h.arta va face o intervenție urbană pe un traseu de-a lungul cartierelor Mănăștur, zona centrală, Mărăști (Cluj) și zonelor Piața 700, Dacia, zona centrală, Splaiul Tudor
Vladimirescu (Timișoara). În drumul lor prin oraș, artistele vor configura o hartă a afectului post-revoluționar ce marchează simbolic perdanții și câștigătorii Revoluției.

Plecând de la istoria satelitului Astra 1A, lansat în 1989, Anca Benera & Arnold Estefan vor desena, prin intermediul tehnologiei și a propriului corp, The Shape of Things to Come,
intervenție în spațiu public care va fi proiectată live. Artiștii investighează evoluția arhivării media și rolul ei în acțiunile de protest din ultimii douăzeci și cinci de ani, făcând vizibilă totodată și capacitatea de supraveghere a unui instrument de control.

Pe toată durata evenimentelor, echipa proiectului va avea un info & meeting point în fiecare oraș: tranzit.ro/cluj (strada Brassai Sámuel nr. 5) Casa Artelor din Timișoara (strada A. Pacha nr. 8) unde vor avea loc următoarele programe: ”Câți ani aveai la Revoluție?” – reading performance al grupului h.arta (Cluj – 14 decembrie, 19.30/ Timișoara – 18 decembrie, 18.30); ”The Shape of Things to Come” – proiecție live (Cluj – 13 decembrie, 13.00/ Timișoara – 16 decembrie, 13.00).

”Ideea proiectului pornește de la premisa că Revoluția nu este doar un eveniment, ci un adevărat limbaj în continuă dezvoltare. Acest limbaj este comun astăzi unor locuri și culturi diferite și se propagă rapid, devenind unul din fenomenele constitutive ale spațiului urban. De la est la vest și de la periferie înspre centrul orașului, limbajul revoluției pune în discuție naturalizarea oricărei geografii a puterii, expunând caracterul ei tranzitoriu. În contextul actual al multiplicării ideilor și formelor revoluționare, memoria evenimentelor din decembrie 1989 din România încă este activată public, cel mai adesea, prin ritualuri de comemorare. Cum arată evenimentele din 89 văzute din prezent și din perspectiva unei generații care nu a „făcut” Revoluția, dar care îi vorbește limbajul? Ce ne poate spune memoria Revoluției în noile contexte ale transformării orașelor postcomuniste?”, punctează realizatorii.

Cald la Rece. Revoluție la timpul prezent este un proiect organizat de Roxana Bedrule și Anna Harsanyi, curatoare independente din Cluj și New York, în parteneriat cu Asociația Simultan din Timișoara. Proiectul este finanțat de Fundația Rațiu din Marea Britanie și de contribuțiile individuale adunate printr-o campanie de crowdfunding derulată pe platforma Tilt.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici