tion.ro Web analytics

Bd. Sudului a intrat oficial în șantier. Porr Construct lucrează zece luni, pe 2,2 milioane de euro

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Bd. Sudului a intrat oficial în șantier. Porr Construct lucrează zece luni, pe 2,2 milioane de euro

Reactualizat la:
Încă un șantier în partea de sud a Timișoarei. Primăria a dat startul, joi, lucrărilor pentru modernizarea și lărgirea Bd. Sudului. Va avea patru benzi de circulație, trotuare decente și piste de biciclete, care vor fi amenajate pe trotuare. Lucrările ar trebui să țină zece luni și vor fi începute de la intersecția cu Bd. Liviu Rebreanu.
Scris de Roxana Deaconescu - Încă un șantier în partea de sud a Timișoarei. Primăria a dat startul, joi, lucrărilor pentru modernizarea și lărgirea Bd. Sudului. Va avea patru benzi de circulație, trotuare decente și piste de biciclete, care vor fi amenajate pe trotuare. Lucrările ar trebui să țină zece luni și vor fi începute de la intersecția cu Bd. Liviu Rebreanu.

Se așteaptă de mai bine de un an după avizul de mediu pentru șantierul de pe Bulevardul Sudului, care încă n-a fost redactat. Reprezentanții primăriei spun că a fost emis săptămâna aceasta, astfel că primarul Timișoarei a făcut, joi, a treia deplasare pe teren din ultimele zile, pentru „a da startul lucrărilor”.

Licitația pentru modernizarea și extinderea Bd. Sudului a fost finalizată în primăvara anului trecut, astfel că în mai 2019 s-a și semnat contractul de proiectare și execuție cu societatea Porr Construct. Proiectul tehnic ar fi trebuit să fie gata în două luni, iar în alte zece luni ar fi trebuit să fie deschis șantierul. Numai că reprezentanții primăriei n-au reușit să obțină avizul de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.

A fost boicot, acuza primarul, iar în 14 mai 2020 oficialii PMT estimau că avizul va fi eliberat în două săptămâni. Au trecut două luni de atunci.

„Avizul de mediu a fost emis acum. Proaspăt, este chiar din această săptămână. Este emisă și autorizația de construire, cum să nu. E totul. A durat foarte mult. De doi ani stăm după avizul de mediu. Nu cred că e normal”, a explicat primarul.

Reprezentanții primăriei spun că se fac organizările de șantier până ajunge efectiv avizul de mediu, pentru că la agenție nu are cine să-l redacteze. Apoi PMT trebuie să elibereze autorizația de construire, dar aici n-ar fi probleme, pentru că totul e pregătit.

Două șantiere în zonă

Odată ce Porr Construct și societățile subcontractate se vor apuca de treabă, șoferii vor fi nevoiți să evite două șantiere, pentru că luni a fost dat drumul lucrărilor pe str. Mareșal Constantin Prezan, fosta lidia. Acolo se lucrează deja „în forță”, iar constructorul Strabag a închis până la Crăciun tronsonul Calea Martirilor – str. Uranus.

Pe Sudului se va lucra cum se va putea. Muncitorii vor începe să sape de la intersecția cu Bd. Liviu Rebreanu. Oficialii PMT spun că deocamdată nu va fi închis traficul.

Patru benzi și parcări

Bd. Sudului va fi modernizat și lărgit la patru benzi între Bd. Liviu Rebreanu și str. Mareșal Constantin Prezan. Sunt 538 de metri de șosea. Carosabilul va avea 13 metri lățime, vor fi parcări pe ambele părți, dar și trotuare pavate, de 2-2,5 metri lățime. Trecerile de pietoni vor avea pavaj tactil, iar pistele de biciclete vor fi bidirecționale, vor avea o lățime de câte 1,50 metri și se vor amplasa între trotuar și zonele verzi proiectate. Vor fi amenajate și 215 locuri de parcare.

„Suntem pe Bd. Sudului, denumirea este de bulevard, dar ea va fi justificată abia după ce efectuăm această lucrare. Deocamdată, este o stradă cu o bandă pe sens, cu un trafic intens. Vă imaginați cum este aici dimineața, când se merge la serviciu, și seara, când se vine de la serviciu. Vom lărgi la patru benzi și acest bulevard și vom amenaja trotuare, piste de biciclete pe ambele sensuri, vom avea aliniamente de copaci complete, de la un capăt la altul, și vom face un racord în partea de sud, cu Mareșal Prezan, printr-un sens giratoriu. Este o intersecție rectangulară acum acolo, destul de problematică”, a precizat edilul-șef.

Odată cu modernizarea șoselei se vor face amenajări și în intersecții: în cea cu Liviu Rebreanu va fi lărgit accesul spre Bd. Sudului de la o bandă la două benzi și va fi realizată și o alveolă pentru STPT. De asemenea, se va realiza o bandă suplimentară pentru virajul la dreapta de pe Bd. Sudului pe Bd. Iosif Bulbuca. Intersecția cu Mareșal C-tin Prezan va fi transformată în sens giratoriu cu două benzi.

Zece luni de șantier

Lucrările vor ține zece luni, dar reprezentanții primăriei sunt încrezători că șantierul va fi închis mult mai repede.

„Durata fixată în caietul de sarcini este de 10 luni. Sunt convins că se poate termina mult mai repede, ca timp efectiv de lucru. Se va lucra cât se va putea, vine iarna, se va continua din primăvară. Perioada de întrerupere a lucrărilor se adaugă perioadei calendaristice. Estimarea mea este că se poate termina în șase luni de lucru efectiv. Și voi forța nota în sensul acesta”, a mai spus primarul.

Valoarea contractului semnat cu Porr Construct este de 10,82 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 2,2 milioane de euro. Societatea care a reabilitat Pasajul Jiul trebuie să lucreze alături de Path’s Rout SRL, Tubular Tehno Sistem Industrial SRL, Cons Electrificarea Instal SRL și Vimato SRL.

Proiect de 11 ani

Sunt 11 ani de când se vorbește despre modernizarea și extinderea Bd. Sudului. Primăria a semnat primul contract pentru un studiu de fezabilitate în aprilie 2009, care includea și prelungirea șoselei. La nouă ani de la primul SF, municipalitatea a actualizat documentația, renunțând la prelungire, care ar fi costat prea mult cu tot cu exproprieri.

[relatedArticles]

Investiția actuală va fi făcută cu bani de la bugetul local. Bd. Sudului a fost „plombat” în anul 2013, când s-a așternut covor asfaltic pe 415 metri, dar și în 2014, când s-a schimbat carosabilul pe 875 m. Trotuarul a fost reabilitat ultima dată în 2013, pe o lungime de 32 m. Potrivit primăriei, șoseaua are o lungime de 1.281,75 metri.

Articole pe aceeași temă:

Un an de speranțe pentru lărgirea Bd. Sudului. Primăria n-are nici acum avizul de mediu, lucrările nu pot începe

10 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cosmin says:

  La fix! Cum au inchis o sectiune din Lidia unii din noi am gasit Sudului ca alternativa sa iesim din zona. Pe Girocului nimic?

 2. Justin says:

  10 luni pt o bucatica de strada? Oare numai SDM exista in acest oras? Nici in centru nu au terminat trotuarele dar s-au apucat de inchis strazi in cartiere. Doar vin alegerile si cucuruzul trebuie intors la toamna.

  • Ducu says:

   Justin ești într-o,o mare eroare.
   Nu SDM face lucrarea asta ci PORR Construct împreună cu alți subcontractanți !!!
   Nici pe Lidia nu lucrează SDM ci Strabag.
   Nu fa confuzie cu firmele.

  • miki says:

   e rau cand esti prost… “Valoarea contractului semnat cu Porr Construct”

 3. Realism says:

  Fotografiati copacii sa-i aveti amintire. Doua strazi se largesc la cateva sute metri de locuinta Nesimtitului. Coincidenta?
  Megeti in zona, se merita, locuri de parcare PESTE TOT, strazi si trotuare impecabile, borduri noi, marcaje peste tot, curatenie…un timp chiar a avut tupeul sa faca “unda verde” in detrimentul bulevardului Liviu Rebreanu…plus si-au facut culoar Soarelui-Centru-Iulius Mallsca s-au pland nevestele si amantele bugetarilor ca stau prea mult in trafic. A ras urgent cativa zeci de arbori si au facut loc limuzinelor de lux, cumparate din bani munciti, fireste. Parc renovat imediat dupa alegeri in detrimentul celor Centrale…gospodar boscigianul cand vine vorba de cartierul unde locuieste impreuna cu o mare parte din leprele angajate la primarie.

 4. Gigi says:

  Prelungire până pe Musicescu pe când?

 5. Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici