tion.ro Web analytics

Autostrada dintre Timisoara si Beograd nu e, deocamdata, o prioritate europeana

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Speranţa bănăţenilor de a circula pe autostradă de la Timişoara la Belgrad va trebui să se întindă pe o perioadă mai lungă. Deşi se spera la obţinerea de bani europeni pentru acest traseu, care ar fi legat Timişoara de Marea Adriatică, noile priorităţi stabilite de Comisia Europeană în programul TEN-T nu includ şi această rută în planurile de perspectivă. Vedeţi traseele stabilite pentru coridoarele de transport europene!
Scris de M. Hoster - Speranţa bănăţenilor de a circula pe autostradă de la Timişoara la Belgrad va trebui să se întindă pe o perioadă mai lungă. Deşi se spera la obţinerea de bani europeni pentru acest traseu, care ar fi legat Timişoara de Marea Adriatică, noile priorităţi stabilite de Comisia Europeană în programul TEN-T nu includ şi această rută în planurile de perspectivă. Vedeţi traseele stabilite pentru coridoarele de transport europene!

O iniţiativă dorită atât de partea sârbă, dar şi de cea română era realizarea unei legături rutiere rapide, pe autostradă, între Timişoara şi Belgrad. Noua rută urma să lege autostrada A1 de capitala Serbiei, pe la Stamora-Moraviţa şi Vârşeţ. Mai mult, se spera ca tronsonul, ce era inclus în coridorul rutier european numărul 9 să beneficieze de fonduri europene pentru a fi construit. Dacă acest lucru devenea realitate atunci proiectul ar fi inclus şi centura sud, de ocolire a Timişoarei.

Iată că discuţiile purtate în urmă cu câteva zile la Tallin pe tema TEN-T, programul Uniunii Europene legat de căile de comuncaţii rutiere, navale şi pe cale ferată, au exclus din discuţii această rută dintre România şi Serbia.

Legătura Belgradului cu Europa ar urma să fie asigurată, cel puţin deocamdată, pe autostrada deja existentă, care intră în ţara vecină pe la Szeged.

Timişoara nu este afectată de noile politici comunitare, mai mult va avea chiar şi beneficii. În ceea ce priveşte autostrăzile, poziţia celor care stabilesc strategia Ten-T este foarte clară: A1 rămâne pe traseul deja stabilit, în plus autostrada A6 va avea traseul stabilit definitiv pe ruta Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Calafat, rută care nu include și Craiova. Deci, Timişoara va avea legătură directă cu două autostrăzi, cea spre Constanţa, respectiv cea spre Calafat. A1 rămâne în continuare pe traseul deja stabilit, iar ideea unora interesaţi de mutarea traseului pe ruta Bucureşti – Braşov, probabil pentru a asigura transportul facil unor cetăţeni ce se consideră favorizaţi, către staţiunile de pe Valea Prahovei, a devenit definitiv istorie.

Dacă am rămas fără drumul de legătură către Belgrad, vestea cea bună este că Timişoara va fi legată de Europa printr-o cale ferată rapidă. Deşi va mai dura ceva până aceasta ar urma să devină realitate investiţia va fi una importantă. Este vorba de o magistrală de trenuri de mare viteză. Astfel, noua cale ferată ar urma să intre în ţară din Ungaria, de la Szeged spre Arad, iar de acolo pe traseul Arad – Timișoara – Deva – Sibiu – Brașov – București – Constanța. Calea ferată se va ramifica din cea proiectată se lege Szeged Budapesta de Belgrad. Trebuie spus că este o cale ferată complet nouă, fără nici o legătură cu traseele feroviare deja existente. Proiectul este unul pe termen mai lung, fiind vizată perioada 2017 – 2025.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici