tion.ro Web analytics

A murit preotul militar din Timișoara care a fost depistat cu Covid-19

De Adrian Panduru
Reactualizat la:

A murit preotul militar din Timișoara care a fost depistat cu Covid-19

Foto: Arhiepiscopia TImișoarei
Reactualizat la:
Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei anunță că „preotul militar Radu-Cosmin Bogdan a trecut la Domnul”. Tânărul preot a murit în 23 septembrie. Era infectat cu Covid-19, iar în urmă cu zece zile reprezentanții Spitalului Militar Timișoara făceau apel la cei vindecați de coronavirus să doneze plasmă pentru vindecarea sa.
Scris de Adrian Panduru - Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei anunță că „preotul militar Radu-Cosmin Bogdan a trecut la Domnul”. Tânărul preot a murit în 23 septembrie. Era infectat cu Covid-19, iar în urmă cu zece zile reprezentanții Spitalului Militar Timișoara făceau apel la cei vindecați de coronavirus să doneze plasmă pentru vindecarea sa.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara anunță că preotul militar infectat cu Covid-19 a murit.

„Cu adâncă durere în suflet anunțăm că preotul militar ic. stav. dr. Radu-Cosmin Bogdan (1983-2020) a trecut la cele veșnice în ziua de 23 septembrie 2020, după o scurtă și foarte grea suferință”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei.

Preotul Radu-Cosmin Bogdan a fost hirotonit diacon în anul 2007, și a slujit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la mai multe biserici din oraș, dar și ca diacon de ceremonie al Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Hirotonia întru preot a primit-o în 2010, imediat fiind numit prin concurs ca preot militar la Brigada 18 infanterie Banat, calitate în care a slujit și la biserica parohiei Timișoara Cetate din Piața 700.

Preotul a murit la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde lupta cu Covid-19, în urma unui stop cardiorespirator.

„Preotul suferea de obezitate grad I, fără alte comorbidități”, a spus doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.

În anii 2007-2008, părintele Radu a fost cadru didactic asociat la Catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a predat Muzica bisericească și Ansamblul coral, iar din anul 2011 până în prezent a activat ca și cadru didactic asociat la Departamentul de Studii Românești din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Preotul a dirijat și a condus mai multe ansambluri corale, în mod deosebit remarcându-se prin activitatea coralei bărbătești „Theoforos” a Arhiepiscopiei Timișoarei, cu care a participat la Festivalul Internaţional „Timotei Popovici”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeşului (2009-2010), a susținut concerte la Filarmonica „Banatul” din Timişoara, în cadrul Festivalului de colinde „Zilele muzicii sacre” (2009-2010) și a întreprins un turneu în Portugalia, organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona în colaborare cu Ambasada României la Lisabona şi Parohia Ortodoxă Română din Portugalia, în perioada 7-11 decembrie 2013.

În perioada 2015-2018 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Specializarea Pedagogie Muzicală.

Pentru activitatea sa deosebită, atât în plan pastoral cât și muzical, a fost fost hirotesit întru iconom stavrofor.

„Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în Împărăția Sa cerească, împreună cu sfinții și îngerii, să-i mângâie familia greu încercată și să aibă în purtarea Sa de grijă pe iubiții săi copilași! Veșnică să îi fie pomenirea și amintirea sa din neam în neam!”, transmite Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Daniel says:

  Nu contează, confrații lui îmbie lumea la vot ! Fiecare cu câte un sponsor in suflet …
  Era si el un om (chiar dacă trăia din preotie) !

  • George says:

   Pot sa inteleg si prostia dar nu pot intelege rautatea gratuita. Ce legatura are tragedia cauzata de moartea unui om tanar cu niste prezumptivi confrati care nu stiu ce fac? Prietene, esti un nemernic!
   Condoleante si putere familiei!

  • Observație! says:

   Comentariul tau, este in afara subiectului!
   Poti face tu voluntariat, sa salvezi tu vieți daca ceilalți, specialiștii sunt ocupați.
   Ce zici?
   Dar sa moara nevasta ta la 37 de ani și sa rămâi cu 3 copii, cum ar fi, ar fi tot ceva banal, nu? Ar fi tot un om.
   Ceea ce nu stii tu e ca si el si cei cu sponsor in suflete, au stat ani de zile, calculati la un loc, pt a studia, nu o școală, prea multe poate.
   Si vine un virus si ti opreste totul, chiar dacă ești sănătos cat de cat.
   Un fel de ruleta rusească, sars cov 2.

 2. Preacuviosul Pomohaci says:

  Sunt curios ce parere au colegii din BOR de acest eveniment tragic, ma refer la multi alti preoti care cred ca virusul e o conspiratie si sunt impotriva purtarii mastii etc.

  • ioana says:

   Pt ‘colegii din BOR’ acesta nu e un tragism, e intrarea in Viata Vesnica. Va fi mai greu pt cei din familie si cei care l-au indragit, dar cand Dumnezeu pune punct, omul nu poate sa puna virgula. Toate se intampla cu un scop, fie ca unii cred sau nu acest lucru.

   Iar in ceea ce priveste confectionarea acestui virus, nu e nimic conspirativ, e un adevar pe care si dr Li-Meng Yan l-a spus cu subiect, predicat si dovezi!

   • Heracles says:

    Foarte bine punctat. Bravo, Ioana! Dumnezeu sa l ierte pe pr Radu Bogdan.

   • Preacuviosul Pomohaci says:

    Nu discutam originea virusului ci faptul ca acesta poate fi evitat prin purtarea de masca precum si alte masuri de bun simt.

    Si da, este o tragedie pentru cei care au ramas in urma acestui tanar, in ciuda faptului ca sufletul acestuia sa ridicat la cer.

    Biserica Ortodoxa Romana se face vinovata direct pentru multe rele petrecute in Romania, de aceea credibilitatea acesteia in randul populatiei scade de la o zi la alta. Pentru foarte multi, BOR = Coruptie, si pe buna dreptate.
    Bine inteles, exista si oameni autentici si cu adevarat evlaviosi in aceasta institutie, din nefericire numarul acestora este destul de redus.
    Adevarul este ca nu poti servi la 2 stapani, astfel se explica fenomenul.

    Va imbratisez cu caldura,
    Pomohaci Cristian

   • Cantemira says:

    Felicitări ptr comment!Punctat cu Ochi Spirituali!

   • Doru says:

    Acest punct sau virgula depinde de noi si de purtarea mastii… Vedeti cum necredinciosii din Coreea de Sud, China sau Noua Zeelanda nu au nici punct, nici virgula pe tema Covid.

    Dar societati credincioase cum e cea romaneasca sau cele sud-americane, sunt neaparate in pofida rugaciunilor fierbinti catre Dzeu…

   • VomaPeSistem says:

    Deci nu la omorat virusul ci dumnezeu?

    Aaa am uitat, dumnezeu nu omoara, el ia.

    • Metoclopramidul sunt eu! says:

     Tu esti pacientul neatins! Banalul banalului.
     Sper sa vii sa ne împărtășești experiența, banală!
     O vina esti tu, stimabile!

 3. Ttfg says:

  Dumnezeu să îl ierte!
  Am încercat să îl salvăm după puterile noastre așa că am făcut tot ceea ce a ținut de noi. S-a făcut însă voia Domnului și a scăpat măcar de ceea ce va veni.
  O să îl revedem după venirea lui Hristos și învierea morților.

 4. Cristi says:

  Drum lin Raducu si alinare familiei !

 5. Dani says:

  Dumnezeu a avut un alt plan cu el.

 6. Alin Anton says:

  Mi-a sfintit casa si m-a spovedit. Mi-a facut cea mai frumoasa si usoara oferta de impartasanie. Mi-a promis ca ma dezleaga indiferent ce ii spun. Asa sa il primeasca si pe el Hristos. Usor, fara pacate, iertandu-i orice oricand.

  • Inginer Isus Hristos says:

   Adam a fost primul creator de hardcore

  • cornel says:

   Antoane, preotul te-a dezlegat, (usor), dar Dumnezeu? Daca ai citi Biblia, ai afla ca scrie ” Nu este nici un mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, decat Iisus Hristos”. Deci in realitate nu prea are valoarea dezlegarii de preot.

 7. DrFeelgood says:

  obezitate grad I – sanatos tun

  • Atentie la neatentie! says:

   Cate kg in plus este deja obezitate . Citeste !
   Un om sănătos tu nu există..
   Dar in 98% era sănătos.
   Atentie la ruleta rusească!

  • VomaPeSistem says:

   Poate ca daca nu se infrupta prea mult la praznice si pomenii, etc. poate nu ajungea obez si ar fi avut o sansa.

   Interesant cum o gramada de preoti ajung obezi, unii chiar morbid. Asta in timp ce fanele se tin infometate pentru un loc in fata. Ciudate vremuri traim.

 8. 184 says:

  Dumnezeu sa te aiba in paza Lui, Radu

 9. vlad says:

  Dumnezeun sa-l ierte… Putere familiei!

 10. VomaPeSistem says:

  Sa ia aminte toti restul de burtosi din BOR, ca unii dintre ei sunt aproape sfere perfecte. Poate se mai opresc popii din dezinformari legate de coronavirus.

 11. Alex says:

  Dumnezeu să îl odihnească în PACE !
  Vedeți bine și analizați voi cei care faceți parte din sistem !!!
  Cei sus pus nu țin nici la voi nici la popor !
  Suntem pt ei sclavii ? Sa vedem câți bravii politisti , jandarmiii etc se vor îmbolnăvi după lupta lor pt ciolan in timp ce noi ăștia murim sa dat drumul la școlii sa luat orice fărâmă de speranță pt a ține acesta pandemie în frâu ați dat liber celor care nu cred in ea că dacă sa putut atunci de ce nu se poate in continuare mai pe scurt ați clacat in picioare famiili întregi fără a ține cont că acestea doresc sa își țină copii acasă să facă online este normal la voi copii grupele mici să facă scoala și facultatea și alte licee sa facă online !!! Fiecare director face pe sfântul și face ce vrea la el în instituție fara a tine cont de dorința altor părinți !?! Am scris clar doua grupe mari și late cei online și cei fizic .
  Nu țineți cont de medici ,acuma in fuga de electorat o să băgați și câțiva polițiști , jandarmi etc in spitale că sa vă țineți voi sus neamu cumetrii etc poate învățați ceva din asta cel putred va fi mereu putred și avid de putere și voi cei care îi duceți în spate și le dați lor toată puterea veți vedea la ziua potrivită că nu valorați nimic pt ei decât un Nr o cifră care se poate scoate schimba !? Să vedeți după alegeri și după acesta revolte ale celor care zic că e conspirației că le-ați dat liber!!!
  Și da am sperat că undeva acolo sus vede adevărată valoare a acestei țări și chiar a altora dar sunteți prea lași să aduceți oamenii cu frica de Dumnezeu în aceste zile ! Mergeți la vot votați că oricare va fii tot pt ei va fi și tu ce ești soldat , polițist ,jandarm ,etc tot la mila lor veți fii de ce pt că asta vreți ! Daca familia nu este protejată cum veți fi voi mari smei din sistem !? De aceste lepre politice !?

 12. nicu says:

  Dumnezeu sa il odihneasca. Am inteles ca era un preot asa cum ar trebui sa fie toti preotii, un om bun si iubitor de semeni, iar daca a oferit alinare cel putin unui om aflat la greu, atunci inseamna ca si-a facut bine misiunea pe acest pamant. Drum lin spre imparatia cerurilor, Parinte! Dumnezeu sa iti ocroteasca familia!

 13. Ştirile judeţului Timiş

  Simonis: Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivității, nu vreunei funcții
  Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, pe Facebook, că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru că nu vrea pensie specială.

  Ştirile judeţului Timiş

  CJ Timiș: Extinderea la patru benzi a drumului județean dintre centură și aeroport, realizată în proporție de 40 la sută. Va fi gata anul viitor
  Președintele Consililui Județean Timiș, Alin Nica, a fost, luni, în vizită pe șantierul drumului care leagă centura Timișoarei de Aeroportul Internațional Timișoara. Reprezentanții instituției sunt încrezători că lucrarea de extindere la patru benzi a drumului de 1,1 km va fi gata anul viitor, la ieșirea din iarnă. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Viceprimarul Lațcău se va ocupa de fondurile europene, infrastructură și dezvoltare urbană
  Noul viceprimar al Timișoarei, Ruben Lațcău, va prelua în subordine câteva structuri cheie ale administrației locale: fondurile europene, infrastructură și dezvoltare urbană. Proaspătul viceprimar a și descoperit câteva dintre problemele cu care se confruntă municipalitatea timișoreană. „Cultura organizațională (...) a fost una orientată mai degrabă înspre poze de moment ale unui lider falnic care conduce instituția cu mâna în sus.” 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Președintele CJ Timiș, în vizită la șantierul de la Aeroportul Timișoara. Se lucrează și la proiectul unui nou terminal
  Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica a fost în vizită la șantierul de la Aeroportul Timișoara, unde se realizează un nou terminal de sosiri externe. Se lucrează și la proiectul unui nou terminal plecări externe. 4

  România

  Iohannis: Vaccinul împotriva coronavirusului reprezintă speranța noastră. Cum se va face vaccinarea
  Președintele Klaus Iohannis susține luni o declarație de presă, după ședința avută la Palatul Cotroceni cu miniștrii Apărării, Sănătății și de Interne pe tema campaniei de vaccinare anti-coronavirus. 5

  Sănătate

  Alegeri parlamentare în pandemie. Încă nu s-a stabilit cum vor vota persoanele infectate cu Covid-19 și cele aflate în carantină
  Se apropie alegerile în plină pandemie de Covid-19. Alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie. Nu mai este mult până atunci, dar încă se așteaptă o decizie a Biroului Electoral Central privind modul în care vor vota persoanele testate pozitiv cu virusul SARS-COV2 și cele aflate în carantină, conform informațiilor prezentate de Instituția Prefectului Timiș. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Cursuri gratuite la CCIAT pentru cei dornici să devină Responsabil de Mediu
  CCIA Timiș, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și Expert Consulting SRL, face înscrieri la cursuri gratuite pentru cei care își doresc să fie Responsabil de Medu. 1

  Sănătate

  Linie telefonică de consiliere psihologică, gratuită, în Timiș, pentru persoanele bolnave de Covid-19 sau izolate
  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș înființează, de marți, 24 noiembrie, o linie telefonică unde vor fi oferite ședințe de consiliere psihologică de suport, gratuite, persoanelor aflate în dificultate din cauza pandemiei de Covid-19.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici