tion.ro Web analytics

A fost aprobat bugetul Timisoarei pe 2013. Vedeti pe ce se duc banii!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Consiliul Local Timişoara a adoptat joi, într-o şedinţă extraordinară, bugetul pe anul în curs. Timișoara mizează anul acesta pe un buget record, de aproape 300 de milioane de euro. Priorităţile anului 2013 sunt sănătatea, învăţământul şi cultura. Vedeţi pe ce se vor duce banii!
Scris de A. Strugariu - Consiliul Local Timişoara a adoptat joi, într-o şedinţă extraordinară, bugetul pe anul în curs. Timișoara mizează anul acesta pe un buget record, de aproape 300 de milioane de euro. Priorităţile anului 2013 sunt sănătatea, învăţământul şi cultura. Vedeţi pe ce se vor duce banii!

Bugetul total consolidat al Timişoarei pe anul 2013 este de aproximativ 1,3 miliarde lei, aproximativ 294 de milioane de euro. Pentru comparaţie, în 2012, am avut aprobat un buget total de 980 de milioane de lei, circa 225 de milioane de euro la vremea respectivă, cel mai mare buget de sub administrația Ciuhandu.

Priorităţile Primăriei Timişoara sunt, în acest an, sănătatea, învăţământul şi cultura, unde se întregistrează creşteri semnificative faţă de anul trecut.

Valoarea investiţiilor de la bugetul local va fi de peste 20 de milioane de euro în 2013. Sume mari sunt alocate de la bugetul local pentru finalizarea lucrărilor la noua sală polivalentă a Universităţii Politehnica din zona Stadionului „Dan Păltinişanu” – 7 milioane de lei, pentru noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” – 3 milioane de lei, pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează Sala Capitol – 1 milion de lei, amenajarea străzii Gheorghe Cotoşman – 1,2 milioane lei, reabilitarea străzii Musicescu – 3 milioane de lei, lucrări în zona Câmpului – 3,8 milioane de lei, reamenajarea intersecţiei din Piaţa Bălcescu – 1,7 milioane de lei, amenajarea unei legături între strada Torac şi Calea Stan Vidrighin – 2,2 milioane lei, amenajarea străzii Anul 1848 – 922.000 de lei, amenajarea străzii Gladiolelor – 270.000 de lei, strada Brazilor – 280.000 de lei etc.

Pentru cele patru mult-promise bazine de înot care ar urma să fie construite în diferite cartiere ale Timişoarei, anul acesta sunt prevăzuţi 100.000 de lei, bani pentru studii de fezabilitate şi proiecte tehnice.

La capitolul „Sănătate” sunt prevăzute investiţii de aproape 12 milioane de lei, printre care 1,7 milioane lei pentru dotarea Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, 4,5 milioane pentru dotarea Spitalului Municipal şi 3 milioane de lei pentru extinderea Corpului B – Secţia prematuri şi laboratorul de explorări paraclinice de la Spitalul „Louis Ţurcanu”. Pentru studii şi documentaţii se alocă 1,9 milioane de lei la sănătate, cea mai mare sumă, 760.000 de lei, fiind prevăzută pentru documentaţiile privind extinderea şi reabilitarea Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Clinicile Noi. La capitolul „Cultură” sunt prevăzute investiţii de aproape 12,5 milioane de lei de la bugetul local. Pe lângă banii pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează Sala Capitol, se vor aloca 812.000 lei pentru dotarea Teatrului German, 611.000 pentru Teatrul Maghiar şi 120.000 de lei pentru Filarmonica Banatul.

Pentru lărgirea pasajelor CF Jiul şi Popa Şapcă sunt prevăzuţi bani doar pe partea de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, câte 90.000 de lei pentru fiecare, la fel ca şi pentru realizarea unui nou pasaj în zona Solventul, în timp ce pasajul din Piaţa Victoriei apare ca poziţie în buget cu 50.000 de lei.

Pentru extinderea iluminatului public, în 2013 se alocă 4,6 milioane de lei pentru zona de nord a oraşului şi 3,9 milioane de lei pentru partea de sud.

În ceea ce priveşte parcurile Timişoarei şi locurile de joacă, în bugetul de investiţii, la secţiunea lucrări noi, apar doar 500.000 de lei pentru amenajarea unui loc de joacă pe strada Iorgovanului.

Toţi consilierii locali au fost de acord cu proiectul de buget propus de Executivul Primăriei, proiectul de hotărâre fiind adoptat cu majoritate de voturi.

A existat un singur amendament, venit tot din partea Executivului, din partea celor doi viceprimari, vizând redistribuirea anumitor sume.

„La ultima analiză pe care am făcut-o, am constatat că mai putem face câteva ajustări. Am semnat contractul pentru un împrumut de circa 5,6 milioane de lei din Trezorerie (n.r. – pentru plata unor arierate). O sumă de 5,6 milioane de lei din bugetul local s-a disponibilizat astfel şi am redistribuit-o. Pe de altă parte, am constatat că mai putem face ici-colo mici reduceri şi să redirecţionăm banii pe lucruri care poate sunt mai importante. În domeniul sportului, spre exemplu, au apărut nelinişti datorită faptului că nu au fost nominalizate la fel cum au fost cluburile la care este asociată primăria şi alte structuri cu rezultate foarte bune, vor fi suplimentate sumele. De asemenea, ni s-a semnalat la dezbaterea publică pe tema bugetului că două străzi ar necesita de urgenţă lucrări şi le-am inclus cu finanţare în buget”, a explicat primarul Nicolae Robu înainte de votarea bugetului.

Cele două străzi pentru care s-au alocat fonduri pe ultima sută de metri sunt Magnoliei şi Petuniei, fiind prevăzută suma 500.000 de lei pentru amenajarea lor. Tot pentru străzi, secţiunea funcţionare, au fost redistribuiţi încă 600.000 de lei. În plus, au fost prevăzuţi bani şi pentru realizarea unui drum de legătură între Calea Buziaşului şi strada Siemens, un sens giratoriu pe Calea Buziaşului şi o parcare – 2 milioane de lei.

Pentru susţinerea structurilor sportive s-au mai alocat 2 milioane de lei, pentru realizarea de locuinţe sociale modulare – 1,4 milioane lei, plus 100.000 de lei pentru studii şi proiecte, documentaţii necesare pentru locuinţele sociale.

De asemenea, s-au prevăzut suplimentar faţă de alocările iniţiale 500.000 de lei pentru realizarea unui parc de skate. Iniţial apăreau doar 130.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic.

Totodată, s-au prevăzut 500.000 de lei pentru achiziţia de terenuri şi imobile.

 

Timisoara se bazeaza pe un buget de aproape 300 de milioane de euro in 2013. Vedeti pe ce se duc banii!

Bugetul record al Timisoarei, in dezbatere publica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici