tion.ro Web analytics

1 milion de lei luați de la UE de Primăria Timișoara în ultimii trei ani, 7 milioane dați pe sporuri pentru angajați. Fritz le taie

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

1 milion de lei luați de la UE de Primăria Timișoara în ultimii trei ani, 7 milioane dați pe sporuri pentru angajați. Fritz le taie

Reactualizat la:
Primarul Timișoarei susține că municipalitatea a reușit să atragă doar 0,22% din fondurile contractate de la UE în ultimii trei ani, așa că a decis să taie sporurile salariale ale funcționarilor din primărie. 128 de angajați primeau bani în plus la salariu pentru că „făceau performanță” în acest domeniu.
Scris de Roxana Deaconescu - Primarul Timișoarei susține că municipalitatea a reușit să atragă doar 0,22% din fondurile contractate de la UE în ultimii trei ani, așa că a decis să taie sporurile salariale ale funcționarilor din primărie. 128 de angajați primeau bani în plus la salariu pentru că „făceau performanță” în acest domeniu.

Primarul Dominic Fritz susține că a analizat situația fondurilor europene și a rămas surprins de ce a găsit în primărie. Doar suma de 1 milion de lei din 460 de milioane de lei a fost atrasă efectiv de municipalitate în ultimii trei ani, adică în 2018, 2019 și 2020 (până în octombrie inclusiv – n.r.), dar 120 de angajați ai primăriei primesc sporuri de până la 50% din salariul de bază.

„În ultimii ani, Primăria Timișoara a contractat proiecte cu suma de 460 de milioane de lei, nerambursabile. Din această sumă de 460 de milioane de lei, am absorbit până acum, efectiv rambursat, primit, suma de 1 milion de lei. Este o rată de absorbție de 0,22%. Asta este o cifră care nu ne mulțumește. Sunt multe proiecte care efectiv rulează de un an, de doi ani și încă nu s-a rambursat nimic. Câteva sunt efectiv blocate, printre altele proiectul pentru anveloparea blocurilor, unde am avut și trei și patru licitații eșuate, unde nu s-a prezentat nimeni, nu s-a mișcat nimic. Am avut mai multe întâlniri pentru a debloca aceste proiecte”, a declarat primarul Timișoarei.

Sporurile se plătesc din bugetul local și pot fi și de 50% din salariul de bază

Edilul-șef spune că nu este normal ca primăria să atragă doar 1 milion de lei din totalul de 460 de milioane de lei și să plătească sporuri de 6,5 milioane de lei. Iar banii se iau din bugetul local, nu din fonduri europene. De exemplu, în luna octombrie, sporurile pentru fonduri europene date celor 128 de angajați au însumat 320.000 de lei.

„În această situație, în care am cheltuit din această sumă de 460 de milioane de lei doar 0,22%, doar un milion, am aruncat o privire pe sporurile plătite pentru exact aceste fonduri și am constatat, cu surprindere, ca în ultimii doi ani și jumătate sau trei ani, 2018, 2019, 2020, am plătit până acum 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru exact aceste proiecte. Asta înseamnă că, ca să cheltuim deocamdată 1 milion de lei de fonduri europene am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei.

Dacă acest raport vă șochează, vă mai spun încă o chestie. Mulți nu știu asta, dar aceste sporuri nu sunt plătite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local, din propriile noastre fonduri. Deci, încă o dată: până acum am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am plătit pentru această cheltuială aproape 7 milioane de lei. Nu este o chestie foarte fezabilă, așa că am decis să suspendăm de luna aceasta aceste sporuri, cel puțin pentru lunile noiembrie și decembrie. Până anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri depind de performanță în proiect și nu sunt plătite pur și simplu așa”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei susține că îi pare rău de cei „peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri”, dar este sigur „că înțeleg și ei că suntem într-o situație financiară dificilă și, luând în considerare lipsa de progres pe partea de fonduri europene, asta este o decizie pe care trebuie să o luăm”.

Cum se pontau funcționarii cu 80h/lună pentru proiecte care stagnau

El a precizat că sporurile nu erau pentru scrierea proiectelor, ci pentru implementare și puteau ajunge până la 50% din salariul de bază. Erau luate și de șefii de direcții din primărie. Spune că unii își pontau că lucrează chiar și 80 de ore/ lună în timpul programului de lucru pentru unele proiecte care efectiv stagnau și își treceau în rapoartele de activitate ședințe de două ore fără rezultat.

„Aceste sporuri nu sunt pentru scrierea proiectelor, ci efectiv pentru implementare. Se pot acorda până la 50% din salariul de bază, deci ori 10, 20, 30, 40, 50 la sută. De obicei se numește un lider de proiect care primește 50% și apoi sunt mai mulți funcționari ai primăriei care au de a face cu aceste proiecte. Ei muncesc, teoretic, cu anumite ore, pentru acest proiect. Ideea este că ei muncesc în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare. Marele mister pentru mine este că sunt unele proiecte unde nu s-a mișcat nimic, dar eu văd în tabel că cineva a primit un spor de 30 sau 40% pentru 80 de ore într-o lună muncite pentru acest proiect. Dacă intru și mai adânc în raportul de activitate văd o ședință de coordonare de două ore, am niște semne de întrebare. Nu spun că nu este adevărat, dar rezultatul nu corespunde cu efortul produs. Până când nu clarificăm acest sistem, cine și după ce criterii ajunge să primească un astfel de spor, până atunci le suspendăm”, a mai explicat Dominic Fritz.

Practic, susține edilul-șef, directorii mai primeau bani frumoși la salariile oricum destul de mari din primărie, ca „sporuri date cumva după bunăvoința primarului”.

[relatedArticles]

87 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  si chiar nu merge nimeni la puscarie pentru declaratii mincinoase facute de oficiali in ultimii ani?

  • Tamara says:

   @tibi
   Este numai primul pas…
   Urmeaza un audit intern / extern stabilite pagubele si apoi sesizat DNA, recuperate pagubele si frauda cu dobanda si puscaria pentru frauda, fals in acte, grup infractional organizat samd.

   Multi din actuali angajati / vinovati isi vor da demisia si astfel se face si curatenie la Primaria Timisoara!

  • Mirel says:

   Asta este administratia PNL-ista pe care Nica-Groza o doresc la Consiliul Judetean.
   Un motiv in plus pentru USL-PLUS sa nu cedeze in negocierile pentru transparenta si vizibilitate. Fara partide la conducere fara consilieri de la celelalte pardide NU baronilor locali

  • papagalu vopsit says:

   Cele mai multe fonduri europe atrase din tara. Campiooonii, campiionii, ole ole ole?
   Nu asa se lauda microbu pana acum cateva luni?
   IaCA CAmpionii din primaria Timisoara, au cheltuit pe salarii mai mult decat au primit de la UE.

  • Moș Ion Roată says:

   Poate adevarul/imaginea de ansamblu este undeva la mijloc? Poate ca exista 2 versiuni ale aceleasi povesti?

  • Stefan says:

   Basescu e cel mai cinstit din tara.Koveshy este procurorii perfect.Dragnea la inchisoare pt ca a furat painea copchiilor nostri.Asta e poezia si minciuna lor

 2. Ce sa faci ,n-ai ce sa faci ! says:

  ASA E IN TOATA TARA, E CANCER GENERALIZAT ,POLITIE, POMPIERI , PRIMARI ,PARLAMENTARI , CONSILI JUDETENE ETC TOTI I-AU “POMANA” DE 30 DE ANI !

 3. Nisa says:

  Asta-i un exemplu dintr-un milion……bine ar fi sa ia la puricat fiecare leu cheltuit ! Sa vezi cum se “imbogateste” Primaria. Fosta administratie ar trebui data in judecata de fiecare cetatean pt furt, bugetul e facut si din banii mei , pana la urma. Am dreptul sa stiu pe ce s-au cheltuit, ca de intrebat daca sunt de acord clar ca nu se poate.

  • ion says:

   Nu fi copil, Primaria nu se “imbogateste” niciodata, doar ca banii trebuie sa ajunga la altcineva, probabil firmele “cinstite” care au stat pe margine ultimele 2 mandate

 4. Anubis says:

  Ce magari, ce caractere infecte au acesti angajati. Sa stii ca nu ai facut nimic si sa iei banii cu 2 maini… asta inseamna sa fii un bugetar ipocrit.

 5. Ghita says:

  Jaful practicat de liberalul Robu din Bocsig, bani ptr lingai cu caracter elastic.

 6. john says:

  bravo Frit !

 7. Marcel Anton says:

  Imediat ordonati dle Frtiz un audit public intern, cu auditori independenti in toata primaria si in institutiile subordonate acesteia.
  Banii publici incasati fara justificari temeinice trebuie recuperati si vinovatii destituiti.
  In ce tara bugetarii castiga mai bine ca cei din mediul privat?
  Si nu avea dreptate Boc cand a taiat salariile bugetarilor?
  Si cu salariile taiate pe vremea lui Boc nu au ramas primariile fara angajati… Oare de ce?

  • X+Z says:

   Comparatia public-privat este exagerata de parti ale politicului. In general, in orice tara normala salariile bugetarilor sunt, in medie, mai mari decat ale celor din mediul privat. Este oarecum normal, iar motivele sunt nenumarate.
   In Romania a fost exagerat acest subiect, pentru a isca un conflict prin care se abate atentia de la subiectul adevarat: nu este adevarat ca bugetarii au salarii prea mari. Mai degraba ceilalti angajati au salarii prea mici. Putine tari au o masa atat de mare de salariati care primesc minimul pe economie, in timp ce firmele inregistreaza profituri peste media europeana.
   La fel cum nu este adevarat ca pensiile nu trebuie sa creasca. Si aici suntem departe de adevar, deoarece suntem mult sub media europeana in ceea ce priveste cheltuielile cu pensiile raportat la PIB.

   Subiectele sunt zvarlite periodic catre marea masa pentru a deturna atentia. Pentru a avea impresia ca nu exista bani pentru investitiile necesare in diferite domenii din cauza “salariilor nesimtite”, a “pensiilor nesustenabile”.

   • AMDG says:

    In tarile civilizate salariile bugetarilor sunt mai mici decât cele din sectorul privat.

   • Robert says:

    @X+Z: Un functionar din primarie nu va lucra si nu a lucrat niciodata ca un angajat de multinationala.
    Salariile din primarie sunt exagerate pentru munca executata.Sau de multe ori simulata ca este executata.Comparatia va fi facuta mereu.Pentru ca angajatul din privat lucreaza pentru banii primiti, in schimb functionarul nu prea.Si pe langa asta sunt si prea multi deoarece, e necesar sa ai mai multi incompetenti sa faca un job de un salariat competent si performant.De obicei daca un functionar se muta de la stat la privat in multinationala, mai mult de 1 luna nu rezista.Ca trebuie sa lucreze si i se cer criterii de performanta.
    Nu spun ca e rau sa aibe salariile mari.Doar sa fie mai putini, sa se faca curatenie si sa fie platit foarte bine un angajat orientat catre cetatean si performant!

   • Moș Ion Roată says:

    Un punct de vedere concis si corect! Respect!

   • d.muntean says:

    Din experienta de bugetar (invatamant) va pot spune cam asa: la stat luam (fara spor de zona si alte sporuri) un pic mai mult decat am luat anul trecut la o firma de web design ca incepator (unde urma sa-mi creasca salariul progresiv). In primarie (la sat) singurul functionar care avea salariul mai mic decat al meu era femeia de serviciu! Asta, apropo de profesorii care “iau bani degeaba!”

  • Stefan says:

   Daaaa.Boc a taiat si salariile maturatorilor de la stat cu 25% Bok e supegonoi

   • Mihai says:

    Bravo, inca unul care se refera la criza economica din anul 2008. In care la toti angajatii de la stat s-a taiat salariul cu 25% prin lege si tot prin lege s-a dat inapoi. Ce prostii aberezi, atunci s-a taiat pentru ca a trebuit taiat. Situatia de acum este ca se iau sume mari de bani nemeritat.

 8. bani garla says:

  Incredibil ce jaf exista in institutiile bugetare. Cred ca s-ar fi putut repara si dota toate scolile si spitalele daca acesti bani erau folositi cu bunacredintinta si cu raspundere.
  Noua administartie ar trebui sa verifice mai in detaliu modul dezastruos in care sunt folositi banii adunati din taxele si imozitele platite de noi si sa puna capat acestor abuzuri.
  Sper ca acest exemplu sa fir doar inceputul unor anchete mai aprofundate in toate domeniile pentru a incheia odata acesta proasta administarre a banului public.

 9. ionut says:

  Va plangeti ca niste babe retardate in timp!!!
  Nimeni nu face jeguri din astea daca stie ca va raspunde penal! Deci, ia nu mai furati, nu mai curviti, lasati ipocrizia si gardul vopsit, nu mai corupeti societatea cu scuza ca ‘e viata mea, fac ce vreau cu ea’! Da, faci ce vor muschii tai cu ea, poti sa-ti dai si foc, dar cand vrei sa ajungi in fruntea bucatelor, deja e vorba de viata altora, mii si mii.
  Fiecare tara are capii pe care si-i merita!
  Acu, aveti de tras pt ca nu v-a interesat, ati intors capul la nedreptati, minciuna si lasitate. Culegeti ce-ati semanat!
  E deja fff tarziu.

 10. ionionescu says:

  Dati afara lichelele !!! Bravo Dominic ! ARDE-i !!!!! Fa ca Bolojan. A dat afara 300 de functionari inutili si a economisit 2 milioane de euro in 2 ani de pe urma lor ! Cu acei bani a ridicat 2 poduri peste CRIȘ ! We love you DOminic ! GO GET THEM !

 11. gabriela borcsi says:

  Dragi angajati ai primariei Timisoara, sa va fie rusine , sunteti niste incompetenti ajunsi pe pile si niste corupti de cea mai joasa speta

  • Nelu says:

   Nu “angajati ai primariei”. Ci “angajazti PNL ai primariei” ca ei sunt sefii care au beneficiat in principal de banii astia.

 12. Z says:

  Felicitari!

  Eu renunt la pozitia mea de manager departament in privat si vin la interviu; chiar si fara sporuri.
  Fara gluma. Asa chef am de a face treaba pentru oras.

 13. Simplu says:

  Este adevarat, sporurile pot ajunge la 50%, dar doar daca sunt decontate din proiectele implementate si majorarile sunt strans legate de timpul de munca efectiv in proiectele in cauza. Un primar responsabil ar fi trebuit sa stie aceasta si sa aprobe sporurile doar in limita cheltuielilor eligibile. Iar sporurile se aplica indiferent de numarul de proiecte in care se lucreaza EFECTIV.

  Rambursarea sumelor nu se va realiza daca nu exista documentele care sa justifice cheltuielile salariale. Asa ca, fara aceste documente, primaria e buna de plata.

  Primarul nu are nevoie de niciun sistem nou care sa justifice sporurile, ci doar de aplicarea corecta a HG-ului corespunzator. Si, desigur, sa aprobe cheltuielile salariale suplimentare doar in limita bugetelor proiectelor. Daca cel cu 50% spor nu poate arata ca a lucrat efectiv 12 ore/zi (8 ore timp normal de lucru si 4 ore pe proiecte), atunci nu se poate justifica timpul declarat. Simplu.

 14. Daniel says:

  Si te mai mira faptul ca salariul mediu este mai mare la bugetari. Asta e statul paralel, lipitorile care atarna pe spatele oamenilor care chiar produc ceva.
  Unde sunt laudacii lui Robu acum? Macar Robu a facut ceva…

 15. :( says:

  Dai afara Fritz , ca ard aerul de pomana prin birouri ca si la COLTERM . 🙁

 16. nu-i bai says:

  ca de obicei nimeni din cei responsabili nu pateste nimic, procurorii se ocupa de curvasarii cu femei gravide, nu chiar toti

 17. John says:

  :))) ce manipulati nesimtite, incredibil. Puse in cuvinte frumos pentru cei carrle habar nu au de ce inseamna un proiect european.
  Pai evident, mai nebunilor, ca nu s-au absorbit banii pe proiectele in derulare pentru ca absorbi banii cand termini proiectul nu cand vrei tu. Incredibil in ce hal s-a ajuns cu manipulatul oamenilor. Imposibil ca pana si fritz sa fie atat de retardat…omu minte cu buna stiinta.
  E de datoria lui sa duca proiectele la bun sfarsit si apoi sa mearga cu facturile la UE si sa ii fie rambursati banii. Sau el crede ca UE iti da prima data banii si apoi te apuci tu sa faci proiectul? Doamne fereste cat de usor pot fi pacaliti oamenii. Peste tot in orice primarie sunt functionari care primesc spor pt fonduri europene, pt ca fara ei nu mai iei nici un ban european. Si evident ca te raportezi la banii pe care urmeaza sa ii absorbi dupa implementarea proiectelor.
  Fritz nu se gandeste ca pe oameni ii prosteste, dar va ajunge de rasul restului primarilor din tara care stiu ce inseamna una alta.

  • Robica says:

   Din toate proiectele laudate de Robu, nu e nici unul gata sa ne luam bani inapoi? :))

   • cicu says:

    n-ai auzit ca a explicat John ca a mintit Fritz, banii nu i-au primit functionarii primariei. Ca nu au finalizat proiectul. Adica a fost o minciuna nevinovata in pontarea orelor, si primeau banii asa…nevinovat. Minte de rupe Fritz

  • Stefan says:

   Se lucreaza inca la proiect 3 ani e nimic.studii de pre-pre-fezabilitate, marcarea locului, elevator pt veverite .transpiratie dle..

  • Edi says:

   In alte tari primesti bani in functie de progresul proiectului… Se pare ca la Timisoara nu?

 18. gigi says:

  Bravo Fritz!

  Oricum descoperirea facuta nu ma mira deloc.Se stie ca la primarie exista tot felul de sporuri pentru leprele angajate de Robu si Ciuhandu!
  Banii ar trebui recuperati de la angajati.Nu ne ajuta cu nimic faptul ca nu vor mai lua acest spor, banii trebuie RECUPERATI !!!

  INCOMPETENTI , NUMAI INCOMPETENTI SI PILOSI SUNT LA PRIMARIA TIMISOARA!!!

 19. Mihaiu says:

  Pai nu inteleg prea bine. Ca la 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ai cam 165 de ore pe luna. Astea 80 erau lucrate in plus? Ca primeau 50% spor. Sau erau in programul de lucru. Deci de ce sa le dai spor daca era in programul de lucru.
  Sau sporurile astea le primeau numai “oamenii speciali” aia de tineau trepiedul lu Robu. sau aia de dadeau like pe FB, sau aia de faceau flosk, flosk, la iesirile lu Lae pe santierele in vizite de lucru.
  La noi la firma (afara in alta tara) la proiecte avem o schema unde notam zilnic cat am lucrat la ce proiect, si avem controlling care saptamanal ne purica, ce am facut, ce am “produs” , care se uita daca nu am depasit xx procente din valoarea proiectului, care la o adica daca vede ca un proiect e nerentabil, il inchide si gata. In orice caz nu avem spor de 50% ca lucram la proiectul respectiv. Daca avem noroc si iasa proiectul pe plus, avem o prima de succes. atat. Asa e face in “capitalism” Si de aia tarile capitaliste au si alea de sunt ca Romania, duc dorul la succese.

 20. tibi says:

  Punei sa munceasca fara lovele sa faca voluntariat…
  Mortule icepi sa faci loc ..avortatilor din trupa ta?
  te vor da IN JUDECATA SI VOR CASTIGA IN INSTANTA IARA NOI CEI CE COTIZAM VOM PLATI PROSTIILE TALE
  Apropos apartamentul din jozefin cel ce lai achizitionat este in litigiu aia nu e problem?
  A se verifica anul in care a fost achizitionat si daca iti permitea levgea de atunci ca cetatean german sa achizitionezi acel apartament …asta asa daca tot ne dam fete marii !!!!

  • NoiNuFuramTibiDraga says:

   Se strange stomacelul de vierme ca iasa la iveala jaful? Incepi sa te temi ca in curand nu vor mai fi bani nici pentru postaci? E atat de frumos sa va vad cum incepeti sa va zvarcoliti

 21. Dominik Spritz says:

  Perfect in stil nemțesc, austerity. Inca nimeni nu a înțeles ce vrea sa facă domnul primar cu modernizarea orașului.

 22. shagun says:

  Veficatii la salariile marite fara niciun criteriu de performanta, nu de alta dar marirea se da procentual si celui care ti-a dat-o.

 23. Bugetar says:

  Acum sper ca regretati toti votul dat pt fritz!!! Nici nu e bine primar si a inceput sa taie din banii oamenilor muncii!!! Am spus eu ca nu va fi bine cu un strain la primarie!!!

 24. itsme says:

  Frit Dictatorul! Cum sa pui saracii oameni care s-au angajat la STAT sa munceasca?

 25. Robu in cardasie cu Boncu si cu Nasleu says:

  Si cati bani sau luat de Boncu si compania si Nasleu ala ochelarist infect care sugeau la primarie de ani de zile si cati alti …. care sunt in cardasie cu politia din Timisoara si cu judecatori si procurori din Timisoara care merg saptamanl la chefuri. E haita mare , e greu de intrat intre ei ….

 26. Ion says:

  E buna masura asta, dar e subtire. De ce nu dati afara frecatorii de menta?
  Si spagarii: Nasleu, Rafaila, Crisan, Borcsi

 27. Toma Necredinciosul says:

  Asta habar nu are ce vb. Si latraii de la USR se oripileaza si comenteaza cu foc . Cititi dracu legislatia ofuscaților si lasati -l pe ala sa se apuce serios de treaba. Puneti mana pe carte , scoateti ochii din calculator ca va tampiti. Cand lucrezi la stat respecti legislatia in domeniu, si nu putina!Fritu vostru crede ca este la ONG ul lui. Va bloca in curând activitatea primariei ca nu stie nici el nici ala pus ieri cu ce se mananca ad-tratia. In orice caz nu se manca cu c….t cum mancati voi postaci USR isti. Hai Mars la treaba si cititi mult …. din ale administratiei.

 28. alice says:

  BINE FRITZ!!! Mai taie-le, ca le-a ajuns!

 29. Stefan says:

  Cu alte JAFUL PeNaLilor!!!! Ani de DEMAGOGIE.PNL.Asa a fost in tot Banatul AR, CS, HD

 30. Moș Ion Roată says:

  Acum, ca primarul scoate fel de fel de “bombe” pentru imagine, poate e de inteles. Dar atatia comentatori agresivi, cu limbaj suburban, atatea jigniri, nu prea mi-a fost dat sa vad. Mai oameni buni, ca nu puteti gandi/intelege/interpreta un articol, este scuzabil… dar sa scrieti in acest hal este o alegere! Sa va fie rusine!

  • Stefan says:

   Da, trebuie respectati PeNaLeul.Tot al 3-lea roman este afara din cauza javrelor si tu vrei cuvinte cantarite! Asa vreau si eu si m-as incadra daca hotii ar fi la puscarie Dar ei ne rad in nas cu procurorii si judecatorii ajunsi prin spaga

 31. Jhon Marascu says:

  Domnu Fritz fa publica lista cu gunoaile din primarie sa vedem nu le crapa obrazul de rusine

 32. uie_fritz says:

  da da da, sa se taie…taie tot… si curentul si apa calda

 33. Pavel says:

  Emile lasa rautaile, data viitoare du-te la vot!

 34. dorele says:

  Daca e cineva curios sa afle cat s-a incasat in ultimii 3 ani din proiectele europene poate citi pe site-ul primariei hotararile de consiliu local nr.182/2019 si 175/2020. De aici rezulta ca s-au incasat cca 7 milioane in 2018 si cca 5 milioane in 2019. Nu am gasit cat s-a incasat in 2020.

 35. Alexutu says:

  Furt calificat din banii publici tuvan-gura de bugetari spagari cu facultati pe la Lugoj is Herculane… O sa vina ziua cand veti platii pentru tot raul care l-ati facut orasului

 36. tinel says:

  Cele prezentate ,daca sunt reale numai in proportie de 50%,avand in vedere ciolaniada cu iz electoral trecut si viitor,arata grave incalcari a legii de catre administratia Robu si echipa ,si trebuie sa fie trasi la raspundere de organisme ale Statului in frunte cu primar viceprimar,directori executivi functionari cu responsabilitati etc

 37. Miha68 says:

  Salutare domn primar
  Vreau sa reduceti la maxim frecatorii de menta din primaria Timisoara..cine munceste primeste cine nu sa plece sa munceasca la privat.
  Si pentru 2021 vreau sa evaluati si politia locala care este ineficienta si nu slujeste cetateanul acestui oras..sa stea pe strada sa disciplineze populatia nu in birou sau in birturi si sa se faca ca munces.
  Si nu in ultimul rand DIGITALIZAREA tuturor serviviilor si reducerea la maxim a acestot puturosi de la ghisee care se cred dumnezei pentru oamenii de rand ..reduceti la maxim angajatii la stat ..
  Stima un cetatean al acestui oras

 38. hah89 says:

  Va dati seama ce calamitate a fost incompetentul de robu ? Un adevarat dezastru pentru orasul asta . Oamenii din jurul lui (nasleu, ravasila , dorel + n’spe zeci sau sute de capuse din primarie ) sunt boala curata . 1 milion din 470 ?!!? un adevarat record de incompetenta . 7 milioane sporururi ?!!?

 39. Dorian Claudiu Popa says:

  Declarațiile noului Primar al Mun. Timisoara au stârnit curiozitatea, hazul pentru unii, teamă și stări care nu le poți reproduce.

  1. Mă bucură faptul că nu se adeverește încă odată că ultra-cinstitul Robu ne-a arătat cat de capabil a fost peste tot unde a fost in conducere.
  2. Angajații trebuie reevaluați profesional.
  3. Cei care sunt in prag de pensionare sa li se permită să plece și eventual să renunțe la pensie (au avut sporuri).
  4. Auditul extern este imperios necesar a se face.
  5. Toți directorii de direcții trebuie reevaluați ca la carte, nemțește.
  6. Daca tot sunt făcute studii, proiecte și alte dosărele pentru atragerea de fonduri europene, de ce nu se vad rezultatele? Care e de fapt menirea acestor dosare, maculatură pentru DNA, pentru care au “trudit” degeaba? Rușine! Sindicatul sa fie desființat și fără nicio târguială trași la răspundere toți cei vinovați.

  Stimați cetățeni,
  De noi depinde cum vom trata toate dezvăluirile care vor mai fi făcute de dl Fritz vizavi de mizeriile băgate sub preș de fosta conducere.
  Transparențizarea va trebui sa fie cuvântul de ordine sub Fritz. Trebuie să susținem demersurile acestui nou primar.

 40. WEST says:

  TARE OMUL CE SA ZIS SA O TINA TOT ASA.

 41. DNA Bucuresti " unde esti" says:

  La puscarie cu ei ,audit de la Bucuresti, DNA Bucuresti sa intervina pt ca DNA Timisoara e pe felie cu ei , neamuri ,ruse ,tovarasi si degeaba avem DNA in Timisoara daca merg la bauta cu ei.

 42. Timisorean says:

  Domnul primar Fritz minte precum respira sau nu stir sa citeasca foarte bine in romaneste (desi cifrele sunt la fel in ambele limbi). Sumele atrase de la UE de primaria Timisoara sunt mult mai mari, inclusiv cele deja decontate. Incep sa cred ca Robu avea dreptate atunci cand critica presa fiindca presa are datoria sa verifice si sa ne prezinte noua cetatenilor adevarul. De aceea, presa se poate adresa ADR si ne poate apoi prezenta situatia reala ca sa vedem cine minte.

  • cosmin says:

   Timisoarean. Nu ii presa de vina pana la urma presa reda ce spune Fritz. Sigur ca Fritz minte si se vede ca ii un incompetent care incearca sa se spoiasca. Oamenii mor pe capete deja nu mai incap la morga. Asta era treaba lui Fritz ( a si promis ca lucreaza la un program ). Iar rezultatele sunt ca murim pe zi ce trece mai multi. Declaratia asta nu ii aruncata asa aiurea, acum cateva saptamani Fritz declara ca va infinta o societate separata pentru fonduri UE. Societate in care ghici ce o sa fie angajati o serie de “ competenti “ clienti de partid ( de prin ONG, Fundatii etc, in general asa zisi consultanti) care o sa aiba bonusuri babane din fondurile cheltuite ( atentie nu atrase) ca de atras le-a atras Robu ( care nu a reusit sa le si consume, dar de asta a dat drumul la multe proiecte pe care Fritz le inchide ca nu sunt fonduri, desi fonduri sunt atrase, nu stiu dc nu cheltuie din sutele de milioane atrase). In principiu Fritz se contrazice pe de-o parte inchide proiecte ca nu sunt bani, pe de alta parte spune ca sunt atrase sute de milioane, dar nu sunt cheltuite. Manevra este ca el nu are interes sa cheltuie banii pe proiectele lui Robu ( poate doar pe proiectele pe care daca nu le face il afecteaza electoral, gen Solventul), interesul lui Fritz este sa iasa acum sa spuna, gata facem o companie separata pt atragerea de fonduri, angajeaza pe cine trebuie, si incepe de la capat cu stdii de prefezabilitate, fezabilitate….. pe care ca de obicei se vor plati milioane de eur.

 43. Timisorean says:

  Legislatia e proasta! Nu am inteles niciodata de ce un angajat care lucreaza cu fonduri europene sa beneficieze de spor! Cica sa aiba performanta si sa nu fie tentat sa bage mana in fonduri. Dar cei care lucreaza cu fonduri de la guvern, cum e programul de dezvoltare nationala locala sau cu fonduri proprii ale primariilor de ce nu au spor? Sa intelegem ca aia nu trebuie sa fie performanti si pot sa fie tentati sa fure linistiti?
  Deci ori nimeni fara sporuri, ori la toata lumea care lucreaza la proiecte cu multi bani identic aceleasi sporuri.

 44. Mariusica says:

  Din pacate toata salarizarea la bugetari e prost realizata si alandala.
  Exista 3 tipuri de institutii in tara: cele finantate integral de la bugetul statului, cum e isu sau politia, cele finantate partial din bugetul statului, partial din banii colectati (taxe sau impozite) cum sunt primariile si mai sunt institutii care se autofinanteaza, care nu beneficiaza de 1 singur leu de la bugetul statului, ba chiar aduc bani cum e inspectia in constructii.
  Dar nu exista criterii de departajare la salarizare intre institutii si nici atat in interiorul aceleasi institutii. Si atunci ca sa mai creasca salariile fiecare conducator de institutie mai incearca prin portitele lasate de lege, care se numesc sporuri! Dar totusi in interiorul aceleasi institutii nu exista departajare intre angajati.
  La privat de exemplu, am avut angajati care vedeam ca se implica, ca vor sa faca, ca isi dau interesul, se gandesc la solutii si daca ii sun in programul liber si maine imi veneau cu solutia si atunci le dau salarii mai mari, le dau prime, le dau de sarbatori prime mai mari ca la ceilalti etc. Stiu si pot sa ii rasplatesc. In institutia de stat nu se poate acest lucru si asta e o mare prostie!
  Apoi in functie de importanta muncii alegeam angajatii mai atenti. Daca stiu ca vreau sa ies in evidenta prin calitate la un client pentru ca era o chestie mai complicata, pe care firma lua o caruta de bani lucram cu cei mai buni, care erau si motivati la sfarsitul lucrarii cu prime.
  Pana cand la stat nu se va da liber la bani, la prime, la motivarea functionarului public individual, de la o reusita la alta, nu se va schimba nimic in armata de functionari! Cand va vedea unul ca daca scoate capul de sub birou si isi face treaba mai bine ca si colegii si incaseaza mai multi bani nu se va schimba mentalitatea!

 45. Eu says:

  Foarte bine!!!

 46. antonu cu betonu says:

  ASTA ESTE INTOXICATIE TIPIC SECURISTA

 47. shagun says:

  @Mariusica: Nu poti asa ca ne umplem toate primariile de Iepe, Kristofi si Vasili. Ai vazut ce limbi lungi aveau? Pai numai dintr-o prima in alta ar duce-o. Trebuie sa ai integritate ca sa poti aplica sistemul tau in administratia de stat.

 48. la munca says:

  Cred ca asta este un inceput…dar foarte timit. In administartie trebuie schimbat mult mai mult. Daca se opreste la cosmetizari de astea de forma, atunci e exact ca ceilalti din sistem. Si atunci ne-am lamurit ca si USR e doar propaganda. Deci sa vedem actiuni concrete si de amploare. Si asta cat mai curand ca altfel il convertesc la bugetarism…

 49. Gusti says:

  Robuleeee,

  parca ziceai intr-un interviu ca ai constiinta impacata! Papagal corupt, incapabil, mincinos si nenorocit ce esti!
  Am mai scris aici ca mitocanul ala a umplut primaria de specimene incompetente platite din banii nostri! Manageri si pitipoance cu scoli facute prin parc.

  Unde esti pletosule? Escroc de mahala! Nu mai vii la plimbare prin centrul orasului?
  Gunoiule! Te astept papusa vopsita. Ia-ti-l si pe oligofrenul ala de sofer cu tine ca sa-ti tina umbrela.

  Ai distrus orasul, ti-ai umplut buzunarele tie si acolitilor tai pe munca onesta a cetatenilor acestui oras.
  Ne vedem…

  Dominic, iti tin pumnii sa faci curatenie in cladirea aia! Esti speranta acestui oras!

 50. gbi says:

  Dacă nu din alte motive, măcar pentru cine dorește un alt tip de informare, respectiv de comunicare:

  Mai jos, aveți datel publicate de Comisia Europeană, pentru România, în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României, în exercițiul financiar 2014-2020, respectiv stadiul plăților (sumele rambursate) făcute către RO. Veți vedere, că cele mai recente date arată un procent de absorbție efectiv (în termeni de sume rambursate către RO) de cca. 46%. Acum, fără a intra în alte detalii, este absolut absurd să crezi că gradul de absorbție efectivă pentru Timișoara ar fi sub 1%., cu precizarea că sumele rambursate nu se întorc direct către bugetul local, ci sunt redistribuite prin bugetul național, ceea ce nu depinde, în niciun fel, de funcționarii de la nivel local.

  Cele de mai sus sunt doar pentru a schimba puțin modalitatea de dialog. În rest, despre cât de justificate sunt anumite sporuri, discuția e lungă.

  Mulțumesc!

  PS. Date relevante se găsesc și pe site-ul MFE sau pot fi solicitate, direct pentru Timișoara, de la MDRAP, ADR Vest, MFE.

 51. Cristi says:

  Fritz stim si noi ce e prin institutii, nu ne mai trebuie parada prin presa. Fa ce crezi ca e de facut si lasa declaratiile prin presa.
  Apuca-te de construit parcari supraetajate prin CARTIERE, oamenii au nevoie mai multa de parcari pe langa blocuri decat de parcare in centru.

 52. Cele mai noi știri

  România

  Corul Madrigal, în premieră la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova

  România

  Manelistul Jador, în centrul unui nou scandal, la Arad

  Eveniment

  VIDEO. Alarmă cu bombă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș acuză Primăria Timișoara că îi pune bețe în roate cu viitoarea parcare supraterană din centrul orașului

  Capitala Culturala

  Teatrul German, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT

  România

  Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv: Să facem un pas către ţările dezvoltate

  Ştiri din Timiș

  Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

  Eveniment

  Șoferi băuți prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei avea permisul anulat

  Eveniment

  Incendiul de la depozitul de scule din Calea Dorobanților a fost provocat de un scurtcircuit

  Eveniment

  Hoți prinși în flagrant în timp ce furau de pe un șantier, în zona centrală a Timișoarei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici