tion.ro Web analytics

Scrima, noua atracție a Timișoarei și nu numai

De T. Ex.
Reactualizat la:

Scrima, noua atracție a Timișoarei și nu numai

Reactualizat la:
Scrima, intitulată și șahul fizic, datorită logicii și strategiilor tactice din spatele fiecărei mișcări, capătă tot mai mult interes din partea copiilor, dar și a adulților, devenind un sport popular în Timișoara în ultimii ani, cu rezultate remarcabile în competiții naționale și internaționale de copii și juniori! 
Scris de T. Ex. - Scrima, intitulată și șahul fizic, datorită logicii și strategiilor tactice din spatele fiecărei mișcări, capătă tot mai mult interes din partea copiilor, dar și a adulților, devenind un sport popular în Timișoara în ultimii ani, cu rezultate remarcabile în competiții naționale și internaționale de copii și juniori! 

De la înființarea clubului, peste 28 de copii timișoreni au obținut cel puțin o medalie la competiții naționale și internaționale, în cadrul clubului ACS Floreta Timișoara.

Care este povestea acestei reușite?

Cu aproape 200 de medalii câștigate până în prezent, clubul ACS Floreta Timișoara se poate mândri ca fiind unul din cele mai bune cluburi private de scrimă din țară. În 2015, Iulian Teacă și Teofil Moisuc și-au încheiat cariera de sportivi de performanță pentru a începe un nou parcurs profesional, acela de antrenori de scrimă. Și-au deschis un club de scrimă, arma floretă, pentru copii, în Timișoara, pe care l-au afiliat la Federația Română de Scrimă în 2016. După aproape 6 ani de activitate și cu încă un antrenor, Petra Magyar, și ea fostă sportivă de performanță, se pot mândri cu un palmares impresionant de medalii câștigate de micii sportivi.

Baza de sportivi – membri activi ai clubului – este în jur de 70 de copii. „Am crescut foarte mult, într-un timp relativ scurt”, spune președintele clubului, Iulian Teacă.

„Cred ca pe de o parte asta arată că sunt mulți copii care doresc să facă mișcare și sunt interesați de practicarea unui sport într-un cadru organizat dar și că un sport așa nișat precum scrima, poate avea succes la noi în țară. În plus, părinții observă repede avantajele practicării scrimei – un sport complex, al confruntării și al agilității intelectuale, care contribuie la dezvoltarea fizică a copiilor dar și la cea emoțională și cognitivă, crescând echilibrul, puterea de concentrare a celor mici și respectul față de adversar” – Iulian Teacă, președintele clubului.

Scrima a adus constant medalii României, mai ales la ultimele două Olimpiade, unde acest sport a luat 2 din cele 8 medalii câștigate în total de România.

Este însă puțin, dacă ne uităm la alte țări, precum Italia sau Franța, în care scrima dar și celelalte sporturi beneficiază de o infrastructură sportivă și susținere financiară extinse. “E un drum foarte lung până la performanța de talie mondială, și din păcate în România e dificil să faci performanță. Sunt multe probleme, atât structurale cât și financiare și sociale, dar consider că noi am reușit până acum să obținem niște rezultate remarcabile, în ciuda acestor impedimente. Suntem încrezători că păstrând acest ritm de dezvoltare putem aduce medalii de talie mondială pentru România”, este de părere Iulian Teacă.

Clubul e clădit pe patru principii de bază: determinare, pasiune, perseverență și entuziasm. Cei 20 de sportivi din grupa de performanță a clubului dar și cei mai mici și-au însușit deja aceste principii în munca lor atât ca scrimeri cât și ca elevi, iar rezultatele din ultima perioadă vorbesc de la sine.
În acest an, cu toate dificultățile survenite ca urmare a pandemiei Sars Cov-2, clubul a reușit să organizeze mai multe stagii de pregătire și a participat la peste 12 competiții naționale și europene. 15 medalii de aur, 9 medalii de argint și 11 de bronz la categorii diferite de vârstă au venit acasă, la Timișoara.

Cum au reușit această performanță?

Pregătirea lor este cu precădere axată pe dezvoltarea competențelor fizice și tehnice deopotrivă. Stagiile de pregătire sunt concepute în funcție de calendarul competițional. Cu sprijinul autorităților publice, în special prin finanțările primite din ultimii ani, prin concurs, de la Consiliul Județean Timiș, clubul a reușit să organizeze mai multe stagii de pregătire, cantonamente și deplasări la diferite competiții.

„Cum am mai spus, fără sprijin financiar din partea autorităților publice locale și județene, fără sprijinul părinților, al sponsorilor și al sportivilor noștri, nu am fi ajuns unde suntem astăzi. Și este doar începutul”, susține președintele clubului.

Planurile de viitor ale clubului sunt cu adevărat inspiraționale, cei trei antrenori dorind să formeze următorii campioni mondiali la scrimă, arma floretă și să dezvolte o infrastructură sportivă de calitate în vestul țării.

„Clubul ACS Floreta Timișoara este singurul club de scrimă din Banat. O astfel de poziție ne bucură și ne obligă în același timp la performanță și rezultate excepționale. Dar am minți dacă am spune că nu ne dorim și mai multă competiție în zona de vest a țării și nu numai”, spune Teo Moisuc.

ACS Floreta Timișoara deschide constant grupe noi de inițiere în scrimă pentru copii. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.floreta.ro și pagina de facebook ACS Floreta Timișoara (@cursuriscrima).

(1335)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe două străzi din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici