Cupa Banatului la bridge reunește peste 50 de jucători din toată țara, dar și din străinătate, care vor concura pe tot parcursul acestui weekend. Competiția a revenit în peisajul din vestul țării, după mai mulți ani în care s-a făcut pauză, din cauza pandemiei.
„După o pauză mult prea lungă față de cât ne-ar fi plăcut, revenim cu concursul. Ediția a 13-a s-a desfășurat acum câțiva ani, înainte de pandemie. Acum revenim. Ne bucurăm foarte mult că, totuși, participarea este egală cu cea de la ultima ediție și sperăm să creștem de la an la an. Sunt un total de 27 de axe, e vorba de 54 de persoane care vor juca. Vineri e un concurs, nu joacă toți. Mâine e alt concurs. Ne bucurăm foarte mult că participarea este internațională. Ca de obicei, ne onorează cu prezența și membri ai federației sârbe și membri ai federației maghiare de bridge”, a declarat pentru Tion directorul de concurs Rainer Retzler.
Competiția, care a început vineri în Timișoara, este una cu o tradiție și o istorie aparte. Istoria sportului este una cu multe momente de tumult. Regimul comunist l-a interzis, însă acesta a revenit în peisaj după Revoluție.
„Există câteva puncte de interes, cu participare numeroasă: Clujul, Iașiul, Bucureștiul bineînțeles (…), Timișoara, Constanța, Craiova, centrele universitare. Bridge-ul s-a dezvoltat înainte de Revoluție în centrele universitare. Dacă nu mă înșel, în anul 1983 a fost interzis și a revenit după 1990. Federația s-a reînființat, și cluburile și, bineînțeles, odată cu legea sporturilor din 2000, s-a reorganizat totul”, a mai spus Rainer Retzler.
Sesiunile de sâmbătă și duminică sunt dedicate unui mare matematician și ilustru jucător de bridge din vestul țării: profesorul Gyuri Eckstein.
„Gyuri Eckstein a fost un matematician și profesor de matematică și, probabil, în opinia majorității de aici, a fost cel mai bun jucător din istoria bridge-ului din timișorean. A adus foarte mulți oameni, era profesor la catedra de matematică, la Universitatea de Vest. Foarte multe persoane joacă astăzi bridge datorită dumnealui. Inclusiv domnul Eugen Chelu este multiplu campion național de echipe. Îi urăm mult succes și în superliga de anul acesta, la sfârșit de mai”, a subliniat Rainer Retzler.
Clubul de bridge din Timișoara este mereu deschis noilor membri. Vor avea loc inclusiv pregătiri cu elevii din școlile timișorene, alături de maeștrii sportului.
„Sperăm să atragem. Domnul Silberberg, alt profesor de matematică inclusiv va organiza, începând cu anul școlar viitor, cursuri pentru elevi. Au fost două serii în care au fost aduși tineri. Eu am fost adus acum 14 ani de fiul domnului Gyuri Eckstein, de Andrei Eckstein”, a concluzionat directorul concursului „Cupa Banatului” din 2024.
Pe lângă trofeele oferite de organizatori, câștigătorii campionatului vor primi și premii în bani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!