tion.ro Web analytics

Zece reguli de la Retim în perioada pandemiei. Persoanele în izolare trebuie să marcheze sacii de gunoi

De Roxana Deaconescu

Zece reguli de la Retim în perioada pandemiei. Persoanele în izolare trebuie să marcheze sacii de gunoi

Reactualizat la:
Societatea de salubritate care adună gunoiul de la timișoreni după program normal chiar și pe vremea stării de urgență vine cu un set de reguli de urmat în gestionarea deșeurilor în gospodărie, pe perioada pandemiei de coronavirus. Sunt și norme speciale care trebuie respectate de persoanele aflate în izolare la domiciliu.
Scris de Roxana Deaconescu - Societatea de salubritate care adună gunoiul de la timișoreni după program normal chiar și pe vremea stării de urgență vine cu un set de reguli de urmat în gestionarea deșeurilor în gospodărie, pe perioada pandemiei de coronavirus. Sunt și norme speciale care trebuie respectate de persoanele aflate în izolare la domiciliu.

Reprezentanții Retim au pregătit zece reguli privind gestionarea deșeurilor în perioada pandemiei de coronavirus. Înainte să ajungem la aceste norme, cei de la Retim spun că „se va evita consumul și generarea inutilă de deșeuri (nu cumpărăm și nu gătim în exces, nu facem curățenie generală etc.)”. Mai mult decât atât, „nu se vor depozita în recipiente alte deșeuri decât cele menajere: deșeurile voluminoase și periculoase, deșeurile vegetale și deșeurile din construcții și demolări”.

Pubela neagră

Potrivit celor de la societatea de salubritate, este strict interzisă aruncarea gunoaielor în pubela neagră fără să fie folosit un sac de gunoi. Sacul trebuie să fie legat „ermetic”, este necesară spălarea mâinilor și nu trebuie atinse deșeurile care ar putea fi contaminate.

Șervețelele, batistele, măștile și mănușile se vor depozita obligatoriu în pubela neagră, pentru că nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate. De asemenea, este interzisă abandonarea de deșeuri lângă tomberoane, pentru că acestea vor rămâne acolo.

Regulile pentru pubela neagră:

„1. Este strict interzisă depozitarea deșeurile vrac (vărsate) în pubelă. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic.

2. Sacii din coșul de gunoi sau din recipientul în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie se vor lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubelă.

3. Pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelei este necesară spălarea mâinilor în prealabil și evitarea atingerii șervețelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. Sunt de preferat utilizarea și deplasarea pubelei cu mănuși din latex (medicale) sau dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu alt dezinfectant a mânerelor și a capacului.

4. Șervețelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela neagră și NU se vor depozita împreună cu deșeurile reciclabile (în pubela galbenă/sacul galben). Acestea nu sunt deșeuri reciclabile și nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate.

5. NU se va intra în contact sub nici o formă cu angajații Retim.

6. NU se vor depozita deșeuri lângă recipiente – acestea NU vor fi colectate”.

Reguli pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu

În județul Timiș, joi dimineață, 1.671 de persoane se aflau în izolare la domiciliu, după ce s-au întors din țări în care au fost înregistrate peste 500 de cazuri de infecții coronavirus sau au intrat în contact cu persoane care au fost infectate.

Societatea de salubritate are un set de reguli speciale pentru aceste persoane. În plus față de cele decretate pentru oamenii care sunt rugați să stea în case și să evite deplasările fără motiv bine întemeiat. Printre altele, trebuie folosiți doi saci de gunoi, iar măștile și mănușile sau șervețelele folosite se vor arunca într-un sac separat. Acest sac separat trebuie ținut în casă vreme de 23 de zile (!!!).

„7. Sacii din coșul sau recipientul în care se depozitează deșeurile reziduale temporar în casă se vor lega ermetic și vor fi introduși într-un al doilea sac care de asemenea se va lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului.

8. Șervețelele/ batistele, măștile medicale și mănușile de latex se vor depozita într-un sac separat. Întrucât virusul poate rezista până la 9 zile pe suprafețe, sacii cu șervețele, batiste, măști, mănuși se vor păstra în gospodărie până la ieșirea din izolare (14 zile) și încă 9 zile peste acest termen în plus, într-un loc sigur unde animalele de companie nu au acces”.

Deșeurile reciclabile trebuie colectate separat, în sacul galben sau pubela galbenă. Acum, mai mult ca niciodată, spun cei de la Retim, se impune colectarea separată și sortarea deșeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale.

Astfel,

„9. este obligatoriu ca acestea sa fie sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în pubela sau sacul galben sau, în lipsa sacului galben, în orice alt sac din plastic, transparent – sacii vor fi în mod obligatoriu legați”.

Alte reguli speciale pentru cei aflați în izolare

În plus, persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să mai respecte alte reguli speciale:

„10. Întrucât estimările specialiștilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal și plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toată durata izolării la domiciliu (14 zile) și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legați la gură și marcați cu data la care au fost închiși”.

Este extrem de important, mai atrage atenția Retim, să se depoziteze deșeurile doar în recipiente, nu în afara lor. Explicația e simplă: dacă echipajele Retim vor găsi deșeuri lângă recipiente, nu le vor colecta.

„Respectarea acestor reguli este obligatorie pentru prevenirea răspândirii Covid-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deșeuri menajere”, mai spun reprezentanții Retim.

Oficialii societății de salubritate spun că rămân în contact cu clienții pe canalele de comunicare online, pe site, prin adresa de e-mail contact@retim.ro și pe pagina oficială de Facebook. Se poate suna la dispecerat, la numărul 0374.885.692, de luni până vineri, între orele 7-19.

Articole pe aceeași temă:

Retim face apel la timișoreni: colectarea separată a deșeurilor este o dovadă de solidaritate și spirit civic, în aceste zile

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan A. says:

  Informatii care ar fi fost importante pe afisul electoral al lui Robu, in loc sa ne spuna cat de Honoris Pauza e el. Afisul a fost pus la intrarea blocurilor, anuntul asta e pe internet, bunica nu are.

 2. Toma says:

  Ce se face impotriva celor care cauta in gunoaie ?
  Aceste persoane rup sacii ii golesc in tomberon si rascolesc prin gunoiul imprastiat in tomberon…

 3. Ionel says:

  Autoarea aticolului nu face diferenta intre izolare si carantina

 4. Sănătate

  Bolnavii au nevoie de sânge! Haideți să donați, la Timișoara!
  În România este stare de urgență, circulația este permisă doar în condiții speciale, iar unul dintre motivele pentru care vă puteți deplasa, specificate în Ordonanța Militară nr. 3, este donarea de sânge. Haideți, la Timișoara, să donați sânge! 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Care sunt cele mai bune laptopuri de gaming?
  Din ce în ce mai mulți dintre noi ne bucurăm de jocurile video, fie pe calculator, fie pe consolă. Însă dacă ești un jucător profesionist, va trebui să te asiguri că folosești unul dintre cele mai bune laptopuri de gaming de pe piață, dacă vrei să te bucuri de cea mai bună experiență, viteză și performanță.

  România

  Trecem la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte
  În noaptea de sâmbătă, 28 martie, spre duminică, 29 martie, se va trece de la ora de iarnă la cea de vară. Altfel spus, ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pentru Cupio, România e ACASĂ. Brandul timișorean susține Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”
  Cupio, brandul românesc de produse cosmetice și de îngrijire personală, fondat în Timișoara, donează suma de 40.000 de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, sprijinind, astfel, lupta împotriva virusului COVID-19.

  Sănătate

  Echipamente medicale de protecție și dezinfectant pentru mai multe instituții din Timiș
  Ajutor din partea guvernului, prin IGSU, în lupta împotriva noului coronavirus, în județul Timiș. Trei instituții și două spitale, cu toate esențiale în plină pandemie, au primit aproape 3000 de costume de protecție și 180 de litri de dezinfectant. 4

  Sănătate

  Testare masivă pentru coronavirus în Timișoara? Primarul explică de ce nu pot fi testați toți timișorenii
  Nicolae Robu își declină competența și spune că nu el trebuie să decidă dacă timișorenii să fie testați masiv pentru coronavirus, așa cum se întâmplă în București. Edilul-șef crede însă că nu este o idee bună să fie folosite teste rapide. Ar vrea totuși să fie lărgită definiția de caz. 21

  Sănătate

  Primarul Robu, despre restricțiile de la Spitalul „Victor Babeș”: Nu e normal ca unii doctori din alte județe să stea la băut, relaxați
  Medicii din Timișoara lucrează în prima linie în pandemia de coronavirus, iar cei din alte județe ar putea sta la băut! Pare uimitor, dar asta spune primarul Nicolae Robu, întrebat ce părere are despre decizia luată de conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara ca aici să fie primiți doar pacienți din Timiș. 24

  Sănătate

  Timiș: 260 de persoane se află în carantină
  Nu mai puțin de 260 de persoane se află în carantină, în Timiș, vineri, 27 martie, iar peste 1.700 de oameni se află în izolare la domiciliu. 2

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.