tion.ro Web analytics

Purtarea măștii de protecție și măsurarea temperaturii – obligatorii în starea de alertă. Ministrul Sănătății a aprobat Ordinul

De Adrian Panduru

Purtarea măștii de protecție și măsurarea temperaturii – obligatorii în starea de alertă. Ministrul Sănătății a aprobat Ordinul

Reactualizat la:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Administrației și Internelor privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 în starea de alertă. Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie obligatoriu să poarte mască și nici prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.
Scris de Adrian Panduru - Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Administrației și Internelor privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 în starea de alertă. Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie obligatoriu să poarte mască și nici prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

Pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei, conform acestui Ordin semnat de ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Persoanele care nu sunt obligate să poarte mască

„În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, scrie în document.

Reguli pentru purtarea și îngrijirea măștilor de protecție

Conform acestui Ordin, „măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat”.

Autoritățile transmit că masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

„După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale. Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă. Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil)”, scrie în documentul elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică.

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Măsurarea temperaturii și triajul la accesul în instituții

A fost emis și un set de reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.

„Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă. În acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unității/instituției, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal”, scrie în document.

Triajul epidemiologic constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c) dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

d) dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

– dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

– dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Pentru alte persoane decât personalul angajat:

(1) Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

(2) În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

(3) Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

(4) Triajul epidemiologic constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c) dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

d) dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;

e) dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Iosif says:

  Cu luarea temperaturii este discutabil,sunt medici care afirma contrariul celor spuse,e discutabil,nelegal și un act medical trebuie făcut de carte o persoana car are abilități pentru așa ceva,asistent(a),medic,nu un agent de paza sau o persoana necalificata pentru un act medical.

 2. Gabyke says:

  Sa le spuna atunci cineva si la aia din Kaufland si Lidl, care iar is mai presus de lege si nu respecta din anumite ordine venite de la directorii de magazin.

  • ioana says:

   Constitutia Romaniei e SUVERANA! Adica nici o lege nu e mai presus de ea!
   Masurarea temperaturii, dupa ce ca e INUTILA, conditioneaza dreptul la alimente, la a te hrani pt cei care refuza! Nici Ceausescu n-a facut asa ceva. E UN ABUZ GROSOLAN!

   Parnaia si detentia pe viata sa-si ia toti din arcul politic si din mass media care pupa mana jegurilor incultei mondiale: violatori de copii, consumatori de adrenochrome si ritualisti satanisti, care ne-au inchis in casa pt o gripa mai severa!

   Nu mai fiti oi drogate, treziti-va! Nu mai stati cu botul in tv, informati-va independent!

 3. Sorin says:

  Stiati ca chiar daca ai temperatura poti sa iesi normal, adica termometrul sa nu ti-o depisteze sau mai bine zis sa pacalesti termometrul ? Da se poate…asa ca nu este relevant…

 4. Cezar says:

  Cum este cu art. 348 din Codul Penal?

 5. Arthur says:

  Masurarea temperaturii la intrarea in magazine e de departea cea mai penibilo-prosteasca gluma. De la personalul necalificat si incompetent pus sa se joace de-a nenea doctoru’ si pana la termometrele de butic, necalibrate, care dau uneori rezultate de rasu-plansu. Ori ca te baga in hipotermie, ori ca te scot bolnav inchipuit, la fel de grav este.
  Chiar si daca termometru masoara corect, cauzele cresterii temperaturii sunt multiple, foarte multe fara factori de risc pentru celelalte persoane.
  Iar cu cei asimptomatici, care nu fac febra cum ramane?
  Oare cum s-ar simti cei care au luat aceste masuri, ca mergand perfect sanatosi la cumparaturi, in fata magazinului sa fie umiliti si trimisi la plimbare doar pentru ca se poate?

 6. Profetulseth says:

  Din ce in ce mai des observ ca luarea temperaturii se face doar la nivelul fruntii ceea ce mi se pare un abuz..
  Sunt de acord sa respect legea care obliga triajul in baza unei temperaturi CORPORALA dar nu la nivelul fruntii. Conform legii temperatura se poate lua la nivelul corpului.
  Deci legal…daca vreau sa intru intr -un magazin si refuz sa mi se ia temperatura la nivelul capului insa sunt de acord sa fiu scanal la nivelul mainii de exemplu pot intra in magazin sau nu?

 7. Ştiri sportive

  CS Heracle Timișoara, partener într-un proiect european ce vizează luptele greco-romane
  Clubul Sportiv Heracle Timișoara este partener într-un proiect cu finanțare europeană în care mai sunt implicate două structuri sportive din Europa.

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town propune un weekend cu tango, filme și expoziție TechArt
  Timișoara, 24 septembrie 2020: O expoziție cu instalații de artă inovative, spectacol de tango argentinian și filme. Pe scurt, un weekend de toamnă dedicat artelor, la Iulius Town Timișoara. Agenda de evenimente este completată cu Timișoara Fashion Week și cu un târg de antichități ce îi va încânta pe pasionați, iar doza de mișcare este oferită de World Class.

  Ştirile judeţului Timiş

  (P) Aşa dezvoltăm Timişul împreună! Planul „Timişul merge cu Dobra”
  Atragerea de fonduri europene, sănătate, infrastructură, educaţie – sunt doar câteva dintre priorităţile pe care Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi candidat pentru un nou mandat pentru aceeaşi funcţie, le-a prezentat astăzi.

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la 4 benzi pe drumul Dumbrăvița – Giarmata – autostrada A1, lotul I
  Au început lucrările pentru extinderea la patru benzi a drumului care leagă intrarea în Dumbrăvița (dinspre Timișoara) de urcarea pe autostrada A1. Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost pe șantier. Lucrările vor avea loc, în acest an, pe lotul I, de la autostradă la Giarmata.

  Sănătate

  Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara va fi deschis și sâmbătă. Haideți să donați! Este nevoie de sânge!
  Dacă, până acum, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara era deschis de luni până vineri, în această săptămână își deschide porțile și sâmbătă. Este weekend, așa că puteți merge să donați. Este nevoie de sânge mai mult ca oricând... Cei de la Centrul de Transfuzie din Timișoara au făcut, în ultima perioadă, nenumărate apeluri pentru donarea de sânge. Au nevoie de sânge din toate grupele pentru bolnavii internați în spitale. 1

  Eveniment

  Accident spectaculos în Timiș. Un autoturism s-a răsturnat și a ajuns pe marginea șoselei
  Accident rutier spectaculos, joi după-amiază, în Timiș. Un autoturism a ajuns cu roțile în sus, pe marginea drumului. Victima a scăpat doar cu răni ușoare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria Timișoara pune toalete ecologice în stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire
  Primăria Timișoara va amplasa zeci de toalete ecologice mobile în unele stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire din oraș. În curând va căuta o firmă care să le aducă și să le întrețină, după ce consilierii locali au adoptat regulamentul și caietul de sarcini. În urmă cu șase ani, conducerea primăriei anunța că va începe o campanie de toalete civilizate. 4

  Eveniment

  Accident de circulație, la Lugoj. Șoferul unei mașini a rămas încarcerat
  Accident de circulație produs joi, în jurul prânzului, la Lugoj. Un camion și un autoturism au intrat în coliziune iar în urma impactului șoferul mașinii a rămas încarcerat. 

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.