Sănătatea plămânilor este una de care trebuie să ne îngrijim permanent, iar prevenția face parte din această îngrijire. Pentru a veni în sprijinul pacienților din vestul țării, specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara informează despre această investigație, pe care o pune la dispoziția celor care au nevoie.
„În timpul testului, pacientul va respira normal printr-un dispozitiv special conectat la un computer. Dispozitivul generează impulsuri de presiune care sunt transmise în plămâni prin intermediul căilor respiratorii. Oscilațiile rezultate sunt înregistrate și analizate pentru a furniza informații despre funcția respiratorie a pacientului”, spune asistentul universitar Noemi Suppini, medic specialist în pneumologie.
Investigația nu doare, oferă informații foarte detaliate și poate diagnostic un număr important de patologii pulmonare. Implicit, grăbește drumul către un tratament eficient, vindecarea sau gestionarea bolii, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
„Oscilometria de impuls oferă o imagine detaliată a mecanicii respiratorii făcând posibilă detectarea precoce a modificărilor patologice ale plămânilor. În același timp oferă date precise și fiabile într-un mod non-invaziv.
Prin intermediul acestei tehnici avansate, pot fi identificate afecțiuni precum astmul, bronșita cronică, BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă) sau fibroza pulmonară în stadiile incipiente. Totodată poate ajuta la elaborarea unui plan de tratament personalizat, dar și la monitorizarea eficientă a progresului terapeutic”, mai precizează medicul Noemi Suppini.
Nu în ultimul rând, investigația este o alternativă bună de investigație a funcțiilor pulmonare pentru categoriile de pacienți vulnerabili.
„Oscilometria de impuls este utilă mai ales în cazul pacienților care nu pot efectua spirometrie (copiii, persoanele în vârstă și indivizii cu rezerve musculare limitate sau deficiențe cognitive)”, subliniază medicul pneumolog Noemi Suppini.
Oscilometria de impuls este o investigație care se poate realiza în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.
Trimite articolul
Ximpulsuri de presiune a aerului care poate transmite usor infectii din spitale