Medicii definesc durerea ca fiind o senzație de disconfort cauzată de stimuli fizici sau de o disfuncție organică și reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții se adresează medicilor.
Medicii spitalului menționează că există două tipuri principale de durere, primul fiind durerea acută, care are un rol „util” pentru organism, semnalând o problemă ce necesită identificare și tratament. Celălalt tip este durerea cronică, care apare atunci când o durere inițială nu a fost tratată corespunzător. Aceasta poate indica fie o afecțiune nerecunoscută, fie un tratament ineficient.
Indiferent de tipul durerii, tratamentul acesteia este esențial. Tratamentul durerii nu înseamnă doar administrarea unui medicament, ci presupune o abordare complexă.
Terapia include stabilirea unui istoric medical detaliat, evaluarea duratei și intensității durerii, identificarea cauzei și factorilor care o agravează sau o ameliorează. Alegerea unei combinații potrivite de analgezice și tehnici terapeutice, sub supravegherea medicului anestezist.
Dr. Titel Tapirdea, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, enumeră metodele utilizate în terapia durerii:
- Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) – reduc inflamația și durerea și sunt utile în tratarea leziunilor acute și a durerilor postoperatorii.
- Opioidele – utilizate pentru controlul durerilor severe, dar cu precauție, din cauza efectelor adverse și riscului de dependență.
- Blocarea semnalelor dureroase – metode utilizate frecvent în chirurgie sau în cazul durerilor intense pentru a întrerupe temporar transmiterea durerii.
- Terapii complementare – fizioterapia, suportul psihologic și tehnicile de relaxare pot contribui semnificativ la reducerea durerilor cronice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!