Medicii avertizează că ceea ce consumăm în timpul unui tratament poate influența eficiența medicamentelor. După ingerare, medicamentele suferă transformări la nivelul stomacului, intestinului subțire și ficatului, similar cu alte substanțe consumate. Acest proces poate fi influențat de alimente sau alte medicamente, iar efectele tratamentului pot deveni mai intense sau mai slabe.
Unele medicamente trebuie administrate pe stomacul gol, cu 30 de minute – o oră înainte de masă sau la cel puțin două ore după, pentru a asigura o absorbție corespunzătoare. Printre acestea se numără anumite antibiotice, hormonii tiroidieni și tratamentele antiosteoporotice.
Medicii mai spun că există medicamente care pot irita stomacul dacă sunt luate pe stomacul gol. Pentru a preveni reacțiile adverse, aceste medicamente trebuie administrate în timpul mesei sau imediat după, de exemplu în cazul aspirinei (antiagregant plachetar), corticosteroizilor și antiinflamatoarelor.
S.L dr. Ioana Malita, medic primar farmacologie clinică, prezintă alimentele care pot influența efectul medicamentelor:
- Lactatele (laptele, iaurtul, brânza), dar și suplimentele cu calciu, magneziu sau fier, pot scădea absorbția anumitor antibiotice. Se recomandă administrarea medicamentelor la cel puțin două ore distanță de aceste alimente.
- Tiramina, prezentă în alimente afumate sau fermentate (pește, carne, brânză cu mucegai, unele băuturi alcoolice), poate interacționa cu antidepresivele inhibitoare de monoaminooxidază (IMAO), cauzând hipertensiune severă și palpitații.
- Legumele verzi (spanac, broccoli, salată) conțin vitamina K, ce poate reduce eficiența anticoagulantelor orale. Nu trebuie eliminate din dietă, dar este indicat să nu fie consumate în exces într-o singură zi.
Medicii recomandă ca medicamentele orale să fie administrate cu apă, dar în situațiile în care acest lucru nu este posibil, următoarele lichide trebuie evitate:
- Alcoolul nu trebuie combinat cu medicamente, deoarece crește riscul de efect sedativ, hipoglicemie și toxicitate hepatică.
- Cafeaua trebuie consumată cu prudență în timpul tratamentului cu bronhodilatatoare sau medicamente sedative, deoarece poate accentua efectele acestora.
- Sucul de grapefruit poate crește toxicitatea anumitor medicamente, inclusiv antihipertensivele blocante ale canalelor de calciu.
„Lista de interacțiuni al medicamentelor cu alte substanțe este extrem de lungă. Din acest motiv este important ca întotdeauna să fim informați și să citim prospectul medicamentelor pentru a verifica eventualele incompatibilități. În caz de incertitudine sau dacă aveți nevoie de informații suplimentare, puteți adresa întrebări farmacistului sau medicului dumneavoastră”, transmite S.L dr. Ioana MaliȚa, medic primar farmacologie clinică la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!