Cele mai frecvente cauze care determină infecția sunt:
- consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală
- imunosupresia
- intervenții chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia
- tratamentul cu citostatice
- administrarea de laxative în exces
Cele mai frecvente și comune simptome ale infecției care apar în cazurile ușoare și moderate sunt reprezentate de diaree apoasă (mai multe scaune diareice pe zi, timp de 2-3 zile), crampe abdominale ușoare și sensibilitate la atingerea/ palparea abdomenului, febră, greață, scăderea poftei de mâncare, deshidratare și chiar scădere în greutate.
Manifestările clinice ale infecției cu Clostridium sunt variate, de la forme ușoare de boala diareică acută până la colita pseudomembranoasă și megacolon toxic. Uneori, evoluția negativă a infecției poate duce chiar și la decesul pacientului.
„În ultimul deceniu a crescut severitatea infecției cu Clostridioides difficile, aceasta devenind una dintre cele mai frecvente infecții ce poate fi dobândita intraspitalicesc. Această tendință este cauzată de selectarea naturală a unei tulpini bacteriene hipervirulente, cu potențial de declanșare a unor forme severe de boală, cu rezistență crescută la antibioticele uzuale.
Diagnosticul se stabilește pe baza detecției toxinelor produse de C. difficile și este important pentru stabilirea unei terapii adecvate”, spune dr. Adelina Marinescu- medic infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Conform medicului, în formele ușoare de boală se recomandă oprirea tratamentului antibiotic pe care îl ia pacientul, ceea ce poate duce la remisiunea bolii. În funcție de severitatea afecțiunii se poate administra un tratament pe o perioada de 10 până la 14 zile cu antibiotice active pe bacteria care produce boala și un regim alimentar adecvat.
În plus, au apărut terapii noi, inclusiv transplantul de microbiote fecale (repopularea intestinului cu bacterii provenite de la un individ sănătos, ruda de gradul I sau alți membri din familie).
Citiți principiile noastre de moderare aici!