Sindromul tahicardiei posturale ortostatice, cunoscut și ca POTS, este o afecțiune a sistemului nervos autonom. Medicii spun că din cauza diferențelor hormonale și a altor factori biologici, boala este mai des întâlnită la femei, în proporție de 80-90%.
Persoanele care suferă de POTS au o creștere anormală a ritmului cardiac, în doar câteva minute, când se ridică în picioare. La adulți, ritmul crește cu cel puțin 30 de bătăi pe minute, iar la copii cu 40 de bătăi pe minut.
S.L dr. Vladiana Turi, medic primar cardiolog, spune că simptomele mai pot include: amețeli, senzație de leșin, oboseală, greață, dureri de cap și, uneori, chiar și pierderea cunoștinței. Simptomele specifice POTS pot fi agravate din cauza deshidratării, căldurii, statului în picioare sau a anumitor medicamente.
Cauza acestei afecțiuni nu poate fi determinată la toți pacienții, dar poate fi asociată cu infecții virale, boli autoimune, decondiționarea fizică, traume, intervenții chirurgicale sau anumite boli cronice. Dificultatea în determinarea cauzei bolii face ca POTS să nu aibă un remediu.
Când vine vorba de tratament, scopul este ameliorarea simptomelor, iar S.L dr. Vladiana Turi menționează câteva opțiuni:
- creșterea aportului de fluide și sare pentru a extinde volumul sangvin
- exerciții fizice regulate pentru a îmbunătăți capacitatea aparatului cardiovascular
- purtarea unor articole de îmbrăcăminte compresive pentru a îmbunătăți fluxul sangvin
- utilizarea unor medicamente: beta-blocante, pentru a ajuta la gestionarea ritmului cardiac sau pentru creșterea volumul sangvin, ori pentru a constrânge vasele de sânge și a crește tensiunea arterială
- fizioterapie pentru a îmbunătăți mobilitatea și forța
- modificări dietetice – mese mai reduse și mai frecvente
În cadrul Ambulatoriului Spitalului CFR Timișoara, funcționează un cabinet de cardiologie. Consultul, dar și o serie de investigații, sunt gratuite pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!