tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
România
Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Universitatea Bucureşti cere „o analiză serioasă"

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Universitatea Bucureşti cere „o analiză serioasă"

De Lorena Păcurar
la 27 September 2022 18:00 Reactualizat la: 27 September 2022 19:05

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Universitatea Bucureşti cere „o analiză serioasă"

Foto: Facebook/Sorin Mihai Cimpeanu
27 September 2022 18:00 Reactualizat la: 27 September 2022 19:05
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu este acuzat că a plagiat un curs universitar în 2006. Universitatea Bucureşti a reacţionat la acuzaţia adusă ministrului şi cere o analiză serioasă și amănunțită, realizată „fără niciun fel de presiune".
Scris de Lorena Păcurar - Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu este acuzat că a plagiat un curs universitar în 2006. Universitatea Bucureşti a reacţionat la acuzaţia adusă ministrului şi cere o analiză serioasă și amănunțită, realizată „fără niciun fel de presiune".

Trimite articolul

X

Acuzațiile vin din partea jurnalistei Emilia Șercan, potrivit căreia ministrul și-ar fi însușit în 2006, într-un curs de specialitate, capitole semnate anterior de alți doi autori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, fiind vorba de aproape 100 de pagini, din care a semnat anterior ca al patrulea autor doar 9 pagini.

„Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului „România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

Șeful de la Educație ar fi copiat 13 capitole, singura sa contribuție fiind redusă la eliminarea a cinci cuvinte.

Drept răspuns la acuzații, Cîmpeanu a susținut că informațiile apărute au scopul de a bloca legile educației, care se află în transparență decizională și urmează să fie trimise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului pentru adoptare.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor Educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației – care sunt de interes pentru milioane de copii – nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

O investigație publicată luni în presă arată că Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit mai multe capitole din lucrarea fostului său coordonator de doctorat, respectiv 92 de pagini. Lucrarea se numește „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”.

Astfel, publicarea în transparență decizională a pachetului de legi ale Educației a izbucnit un scandal în spațiul public, existând acuzații că promovează amnistierea plagiatorilor. Cadrele universitare au cerut prelungirea dezbaterii pe propunerile de legi, acest lucru fiind însă refuzat de minister.

Conform unuia dintre proiecte, mai exact proiectului Legii învățământului superior 2022, articolului 73, alineatul (7), „titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor”.

În plus, alineatul (8) prevede că „pentru titularii titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educației, procedura prevăzută la alin. (7) se efectuează în raport cu Ministerul Educației, care se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor”.

Reacția Universității București

Universitatea Bucureşti a reacţionat marţi la acuzaţia de plagiat care i se aduce ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, şi cere o analiză serioasă, care să fie realizată fără niciun fel de presiune.

„Universitatea din Bucureşti rămâne constantă în apărarea fermă şi în cultivarea normelor şi a practicilor care se subscriu eticii şi integrităţii academice. Condamnăm, astfel, orice acţiune care încalcă etica şi integritatea academică. Prin misiunea sa asumată, universitatea are un rol fundamental în societate. Universitatea este spaţiul în care sunt formate elitele unei societăţi, sunt promovate şi protejate principiile care trebuie să guverneze orice societate democratică în care meritocraţia, onestitatea şi respectul pentru valorile autentice sunt pilonii dezvoltării sale

În privinţa acuzaţiilor de plagiat care i se aduc ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituţiile abilitate din cadrul universităţii implicate şi de instituţiile responsabile ale statului. În aceste vremuri tot mai tulburi, educaţia are nevoie de valori puternice şi de un etos care să ghideze noile generaţii în formarea lor ca buni cetăţeni, profesionişti desăvârşiţi şi implicaţi în societate”, a transmis Universitatea Bucureşti, într-un comunicat de presă.

De asemenea, reprezentanţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) condamnă ferm orice practică asociată plagiatului, susținând că „un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanţele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislaţie”.

„Plagiatul există în sistemul educaţional din România, iar implicaţiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea şi de performanţa spaţiului academic românesc. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanţele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislaţie.

Utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare riscă să arunce o temă atât de importantă în derizoriu, afectând procesul de combatere a imposturii academice”, au transmis oficialii SNSPA.

Protest în fața Ministerului Educației. Mai multe persoane cer demisia lui Sorin Cîmpeanu

Mai multe persoane au protestat încă de dimineață în fața ministerului Educației. Acestea îi cer demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, după ce a fost acuzat de Emilia Șercan, într-o investigație publicată de jurnalistă, că a plagiat un curs universitar.

Primarul Sectorului 1 din București cere Franței să-i retragă lui Cîmpeanu distincția acordată în 2021

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand intervine în scandalul generat de acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației. Armand cere autorităților din Franța să îi retragă Ordinul „Palmes académiques”, în grad de Comandor, pe care i l-au acordat anul trecut, susținând că „nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat”.

În 2021, ministrul Educaţiei a fost ales și preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF). În consecință, primarul Sectorului 1 a anunțat și AUF, explicându-le că „un astfel de caz duce în derizoriu ideea de merit, de etică și performanță academică”.

Potrivit lui Armand, Ordinul a fost înființat în 1808 de Împăratul Napoleon ca o decorație pentru a onora membrii eminenți ai Universității din Paris, fiind transformat, în 1955, într-un ordin de merit. În prezent, este una dintre cele mai vechi distincții civile acordate de Republica Franceză și răsplătește meritele depuse de unele personalități pentru servicii aduse universităților, în activitatea didactică sau științifică. Aceste ordin are trei grade ierarhice: Cavaler, Ofițer și Comandor.

Trimite articolul

X
Taguri:
acuzatii plagiat ,
emilia sercan jurnalista ,
ministrul educatiei ,
Sorin Cimpeanu
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Zboruri-școală în zona Aeroportului Timișoara. Unele persoane s-au panicat
    2
    Regiotrans, acuzată că își bate joc de călători. Reacția companiei
    3
    Femeia care s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru fetița ei a primit ajutor de la un cititor Tion
    4
    Se modernizează două drumuri în Timiș. Va fi amenajată și o intersecție
    5
    Șofer de tir prins cu magnetul pe tahograf, pe A1, în Timiș
    6
    Directoarea unei școli din Timiș, în finala Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023
    7
    A murit medicul Iancu Leonida, fostul director al Serviciului de Ambulanță Timiș
    8
    FOTO. Comuna în care s-a născut laureata Nobel Herta Müller, atestată ca zonă cu resurse turistice
    9
    FOTO. Verificarea abonamentelor TimPark, automatizată. Se va face cu ajutorul unei mașini cu scaner
    10
    Zeci de reclamații la ITM. Unii angajați din Timiș își consideră încălcate drepturile

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 21 martie 2023, în Timișoara?

    Capitală Culturală

    Concertele Orchestrei simfonice a Radiodifuziunii din Köln au bucurat 2.000 de spectatori la Timișoara

    Eveniment

    Un băiat din Timișoara are pierderi de memorie după ce a fost bătut la locul de joacă

    Eveniment

    Încă un cutremur produs în zona de sud a României, resimțit la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    O nouă bicicletă furată din Dumbrăvița

    România

    Schimbare la programările online la Pașapoarte în Timiș

    Ştiri din Timiș

    Noi servicii disponibile pentru timișorenii sărmani care au nevoie de hrană ori îngrijire la domiciliu

    Ştiri din Timiș

    O trotinetă și două biciclete furate, în Dumbrăvița

    Eveniment

    Sârb prins de polițiștii de frontieră din Timiș în timp ce încerca să intre în țară cu o mașină furată

    Ştiri din Timiș

    Lucrările la Școala Generală 30 din Timișoara au ajuns la jumătate
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici