El a menționat, într-o declarație acordată presei, că scenariile privind o eventuală creștere a TVA sunt absolut teoretice, deoarece nu iau în calcul aspecte precum creșterea evaziunii fiscale și limitarea consumului.
Totodată a reiterat că face demersuri în așa fel încât să nu fie luată în calcul o creștere a TVA de 19%.
„Orice creștere de taxe de consum, cum este TVA, pe de o parte generează evaziune, pe de altă parte generează o limitare a consumului. Deci, niciodată nu sunt niște calcule absolute. (…) Cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. Noi avem 5% pentru energie și încă niște lucruri. Avem 9% pentru alimentele de bază și încă niște categorii. Și 19% taxa generală. Nu se pune problema să crești de la 5 la 19 sau de la 9 la 19. Asta e ceva ce este exclus”, a spus el.
Pe de altă parte, în ce privește soluțiile pentru diminuarea deficitului bugetar, Nicușor Dan a declarat că a identificat variante, dar că nu vrea să le prezinte public până nu discută cu reprezentanții partidelor.
„Trebuie să fie o asumare cu care să ne ducem cu toții în Parlament și nu vreau eu să avansez ceva ce poate ei nu vor fi de acord. Eu am identificat niște lucruri pe care le susțin. O să avem discuții”, a afirmat el.
Nicușor Dan a menționat că România se află în procedură de deficit excesiv, ceea ce poate duce la o tăiere de fonduri europene. În plus, există riscul de a nu atrage o parte din fondurile PNRR până în august 2026.
„Procedura de deficit excesiv are niște etape, în care, eventual, la un moment dat, un procent din fonduri să fie luat. Nu neapărat procentul e important, ci semnalul pe care o astfel de decizie l-ar da către piață și în special pentru sistemul financiar și pentru investitorii care împrumută România. Pe de altă parte, pe PNRR riscul mare este să nu atragem, adică avem un termen august 2026 și riscul mare este să avem niște bani pe care să îi avem și pe care să nu îi tragem până atunci. Acolo este discuția cea mai mare”, a spus Nicușor Dan.
El a mai precizat că în cazul în care țara noastră va reduce deficitul bugetar va beneficia de mai multă încredere pe piețele financiare.
„Dacă noi o să reușim să scădem deficitul de la 9 la 7,5, deja o să avem mai multă încredere și o să avem dobânzi mai mici. Dacă peste doi ani o să ajungem să avem un deficit de 5, ratele dobânzilor vor fi și mai mici”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni.
Trimite articolul
Xdar ce, e premier? mai vorbim peste 6 luni 🙂
Foarte bine, sa ia taxe de la privati, ca aia toti sunt evazionisti 🙁
-
tu ce produci, bugetarule? nu produci nimic, doar iei pomana. cine baga bani in tara? tu sau privatii?
-
gogule, asta vorbeste “la misto”, baga si el batul prin gard. atat poate, atat il duce mintea. si tu ai mers dupa fenta si el se buc.ura.
nu ca ai intelege tu de felul tau (sau ala cu batul) ca a folosi “bugetar” la modul peiorativ e dovada de emotie multa si minte putina spre deloc. voi sunteti ca muncitorul de otelarie care ‘gandeste’ ca “el produce” pe cand contabila, inginerul proiectant, directorul de achizitii, departamentul de marketing etc nu muncesc, ci doar se infrupta din profitul companiei.
nu va opreste nimeni sa va faceti bugetari: medici, pompieri, politisti, profesori, militari, functionari publici la fisc sau la asistenta sociala… dar e mai usor sa bateti din gura pe internet cu “huo bugetarii”. insa daca cauti un mester in privat, daca vezi cum respecta HORECA normele igienico-sanitare, daca iei un taxi/ride-sharing, daca mergi la un service auto, daca ai de incasat o dauna RCA etc sa-mi spui si mie cat de multumit esti de privatul care moare de grija clientului si ofera calitate de top la preturi mici😂.mergeti dupa fenta cu bugetarii ca atat v-a ramas: sa urati pe altii pentru propriile frustrari. sunteti niste tristi uraciosi, iar cei care conduc lumea asta isi doresc: dezbina si stapaneste.
-
ala din horeca, taximetristul, si alte aiureli pe care le-ai enumerat tu nu produc nimic, sunt niste servicii mizere. esti ca politistul care imi spune mie ca el merita respect, ca el nu e gunoier, cand colo gunoierul e de 100 de ori mai valoros decat un politist.
-
Ma si mir de ce exista politisti pe toata planeta, s-ar putea fara ei, ar fi perfect.
-
-
Muncitorul din oțelărie chiar produce,restul muncesc.Indentifica diferența.
-
Am identificat-o. Are propria otelarie facuta de el cu mana lui si gestioneaza singur si aprovizionarea cu tot ce e necesar inclusiv energie, si tot fluxul tehnologic si partea comerciala. Ma si mir ca nu-i da afara pe toti ceilalti, niste inutili.
-
-
-
Dupa cum este laudat si mangaiat, in sase luni va ajunge ceausescu II. Stie de toate. Urmeaza “indicatiile pretioase”.
Omul sufera de boli psihice si a preluat colonia pe persoana fizica. Nu va vad bine deloc. Daca face tandem cu schizofrenicul unisprancenat, moarte scrie pe tara.
Parca a dat in scris ca nu majoreaza TVA, nu? Popor de prosti, ati uitat?