Aceste inițiative vizează atât sistemul educațional formal, cât și mediul online, contribuind astfel la protejarea cetățenilor și la promovarea gândirii critice.
Parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului
Una dintre măsurile esențiale adoptate este colaborarea cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru realizarea unui „Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online”. Acest ghid va fi distribuit și discutat în școli și universități, având rolul de a sprijini elevii, studenții, cadrele didactice și părinții în recunoașterea și evitarea conținutului manipulator. Ghidul poate fi accesat AICI.
„Îi încurajăm pe decidenții din educație-cercetare să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor, studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare, pentru a proteja imaginea și demnitatea personală și umană”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Colaborare cu TikTok România pentru promovarea educației
Ministerul Educației a stabilit un parteneriat cu TikTok România pentru derularea unor activități educaționale dedicate promovării științei și combaterii pseudoștiinței. Acest parteneriat urmărește crearea unor spații educaționale sigure și controlate pe platformă, unde copiii, părinții și profesorii să aibă acces la informații verificate.
Inițiative la nivel european
În urma discuțiilor preliminare purtate în luna februarie cu vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David și-a exprimat intenția de a lansa două inițiative la nivel european:
• Creșterea prezenței educației și științei în rețelele sociale, pentru a facilita accesul tinerilor la informații corecte
• Promovarea unei prezentări corecte a ocupațiilor și profesiilor, astfel încât cetățenii europeni să fie mai bine informați asupra oportunităților de carieră
Ministrul Daniel David a subliniat că educația este esențială pentru valorificarea potențialului intelectual al românilor și pentru protejarea acestora de influențele nocive ale pseudoștiinței.
„Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea și distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudo-religie. Prin reformele începute, regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația și știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii.
În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!”, a declarat ministrul.
În plus, ministrul a evidențiat impactul negativ al manipulării asupra tinerilor și seniorilor români:
„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței și pseudo-religiei, exprimată în agresivitate și (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată «Bă!» este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale.”
De asemenea, ministrul a comparat fenomenul educațional online din România cu cel din alte țări.
„Văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări care exemplifică aspecte educațional-științifice (ex.: exerciții interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”, mai spune ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!