Diriginții, învățătorii sau educatorii pot motiva absențele copiilor doar în ziua în care li se prezintă actele justificative, și anume o adeverință medicală sau o cerere scrisă de către părinte/tutore legal sau de elevul major.
Adeverințele medicale trebuie să fie vizate de cabinetul școlar sau de medicul de familie al copilului. Actele medicale care sunt acceptate în vederea motivării absențelor sunt:
- adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate
- adeverință/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat
În noul ROFUIP apare că părinții pot motiva prin cererea scrisă până la 40 de absențe, cu mențiunea ca acestea să nu depășească pragul de 20% din numărul orelor la o disciplină. Cererile scrise, realizate de părinți sau elevii majori, trebuie să fie avizate, înaintea motivării de către diriginte sau învățător, de directorul școlii.
O nouă prevedere din acest an școlar este că elevele însărcinate sau elevii care sunt părinți au posibilitatea de a motiva până la 100 de absențe, dar nu mai mult de 40% din numărul orelor alocate la o disciplină.
Regulamentul spune că directorii de școli sunt obligați să contacteze serviciile de asistență socială dacă elevii absentează la cel puțin 75% din numărul de ore dintr-un an școlar. Acest lucrul ar însemna că serviciile de asistență socială sunt alertate abia când un elev de gimnaziu are aproximativ peste 700 de absențe și când un elev din clasele primare are peste 500 de absențe.
Amintim că la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, nota la purtare a elevului scade cu un punct.
Citiți principiile noastre de moderare aici!