Ce-i drept, deocamdată numai specialiştii în bucătărie au auzit de asemenea condimente.
Dacă unele dintre bucătărese nu au auzit de alte condimente în afară de piper, sare sau boia, bucătarii cunosc dar şi folosesc la mâncăruri tot soiul de ingrediente.
“Este un condiment foarte picant.(..)Se foloseşte la marinat, în prima fază de gătire. Acest tip de condiment se cheamă duca. E egiptean. Se foloseşte la salate, sosuri, se amestecă cu cus-cus de exemplu, în orez. E foarte aromat“, a declarat Lică Nicolae, ajutor bucătar şef.
Bucătarii marilor hoteluri spun că aceste condimente sunt nelipsite din mâncarea preparată pentru clienţii cu gusturi rafinate. Comericanţii din marile magazine afirmă însă că vânzarea de bază a rămas tot la condimentele clasice.
“Condimentele se vând foarte bine. În jur de 500 pe săptămână. Cele mai căutate fiind piperul. Cele româneşti au crescut cu 20%, în timp ce vânzările de condimente din import doar cu 5%”, a declarat Cristi Ciobanu, manager raion băcănie.
Şi importurile de condimente cresc de la an la an. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, anul trecut, România a importat cel mai mult condimente iuţi: aproape 3 mii 500 de tone, cu aproape 500 de tone mai mult faţă de anul anterior. Cele mai multe condimente de acest gen provin din Brazilia, Vietnam şi Peru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!