tion.ro Web analytics

Zahărul și creierul tău

Reactualizat la:

Zahărul și creierul tău

Foto: Lavinia Bratu
Reactualizat la:
Zahărul de masă este numele generic pentru zaharoză, o combinație de glucoză și fructoză. Fiecare moleculă de zahăr conține 12 atomi de carbon, 22 de atomi de hidrogen și 11 atomi de oxigen. „<em>O sursă de calorii complet inutilă pentru organism, care poate să-i genereze afecțiuni incurabile</em>“… Așa a fost numit recent zahărul comercializat, de medici de nivel internațional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentații bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-și unească forțele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătății. Mișcarea se numește „Acțiunea împotriva zahărului“ și se încadrează în tendința mondială, susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr în rândul populației.
Scris de Lavinia Bratu - Zahărul de masă este numele generic pentru zaharoză, o combinație de glucoză și fructoză. Fiecare moleculă de zahăr conține 12 atomi de carbon, 22 de atomi de hidrogen și 11 atomi de oxigen. „<em>O sursă de calorii complet inutilă pentru organism, care poate să-i genereze afecțiuni incurabile</em>“… Așa a fost numit recent zahărul comercializat, de medici de nivel internațional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentații bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-și unească forțele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătății. Mișcarea se numește „Acțiunea împotriva zahărului“ și se încadrează în tendința mondială, susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr în rândul populației.

Pe lângă favorizarea obezității, diabetului și afecțiunilor cardiovasculare, pe lângă distrugerile provocate la nivel dentar sau la nivelul echilibrului nostru emoțional, consumul de zahăr crește totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard și totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.

„O treime din cancerele cele mai întâlnite, inclusiv cancerul la sân și la colon, prezintă pe suprafața lor receptori de insulină. Insulina se atașează de acești receptori și trimite un semnal către tumoare ca aceasta să consume glucoză. Dacă se întâmplă să avem în corp o tumoare cu receptori de insulină, aceasta va fi stimulată să consume glucoza din sânge, astfel că tumoarea va crește”, explică Cantley.

Acesta conduce un efort științific de concepere a unui medicament care să limiteze accesul celulelor canceroase la glucoza din sânge. Până atunci însă, Cantley are un singur sfat:

„Nu mâncați zahăr. Dacă trebuie, încercați să-l mențineți la un nivel minim, eu așa îmi trăiesc viața: mă feresc de zahăr!”

Pe de altă parte, glucoza este sursa principală de energie pentru celulele tale și pentru neuroni. Funcțiile cerebrale, cum ar fi gândirea, memoria și învățarea sunt strâns legate de nivelul de glucoză și cât de eficient creierul folosește această sursă de combustibil. Deși creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa, prea mult din această sursă de energie poate avea consecințe nedorite. Sursa de glucoză este și ea importantă, să ne amintim asta, iar zahărul rafinat nu este pe listă!

Când consumi „ceva dulce”, activezi receptorii de la nivelul cavității bucale și un mesaj este trimis creierului. Acest semnal indus de zahăr stimulează eliberarea de dopamină în nucleul accumbens, activând sistemului de recompense a creierului. Aceasta este aceeași regiune a creierului implicată ca răspuns la cocaină și heroină, la orice alte substanțe care declanșează funcția circuitelor dopaminergice în creierul nostru. Consumul regulat de zahăr poate schimba disponibilitatea receptorilor de dopamină atât în ​​nivelul creierului central, cât și în cortexul frontal. Consumul masiv de zahăr în timp duce la semnalizarea prelungită a dopaminei, o excitare mai mare a căilor de recompensare ale creierului. Creierul devine tolerant la zahăr și este nevoie de tot mai mult,  pentru a atinge același „nivel ridicat de zahăr”.

Cercetările sugerează că o dietă în care abundă zahărul, o rezistența la insulină și un nivelul ridicat de glucoză din sânge, toate sunt legate de un risc mai mare în a dezvolta afecțiuni neurodegenerative precum boala Alzheimer, depresie sau anxietate. În orice caz, dacă nu există suficientă glucoză în creier, neurotransmițătorii nu pot fi produși cu ușurință; prin urmare, comunicarea dintre neuroni poate fi afectată. Atunci când există niveluri scăzute de glucoză în sânge (hipoglicemie), aceasta poate duce la pierderea de energie pentru funcția creierului, atenția slabă și funcția cognitivă afectată.

Concluzia este că, avem nevoie de dulce, de glucide pentru buna funcționare a creierului, da! Este însă foarte importantă sursa acestuia și înțelegerea integralității alegerilor nutriționale. Una este să consumi napolitane sau ciocolată și să crezi că vei încânta creierul cu aceste glucide. Fals! Alta este să consumi cereale integrale, fructe de sezon cu coajă sau produse ce conțin miere, toate acestea reprezintă o cu totul altă sursă și generează o altă funcționalitate a cogniție, în general.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai noi știri

    Utile

    Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

    Eveniment

    Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

    Ştiri din Timiș

    Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

    Eveniment

    Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

    Eveniment

    FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

    Eveniment

    Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

    Eveniment

    Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

    Eveniment

    Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

    Eveniment

    Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

    Sănătate

    Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici