tion.ro Web analytics

Neuroștiințele și comportamentul nostru

De Lavinia Bratu

Neuroștiințele și comportamentul nostru

foto: Pixabay
Domenii tot mai noi de activitate actuale - neuroștiințele comportamentului, psihoneurologia sau neuropsihologia, psiho-neuro-imunologia, medicina integrativă și comportamentală, psihoterapia cognitiv-comportamentală, evidențiază fiecare în parte prin explicații tot mai interesante, felul în care emoțiile și comportamentul complex al unei persoane sunt determinate de particularitățile funcției cerebrale.
Scris de Lavinia Bratu - Domenii tot mai noi de activitate actuale - neuroștiințele comportamentului, psihoneurologia sau neuropsihologia, psiho-neuro-imunologia, medicina integrativă și comportamentală, psihoterapia cognitiv-comportamentală, evidențiază fiecare în parte prin explicații tot mai interesante, felul în care emoțiile și comportamentul complex al unei persoane sunt determinate de particularitățile funcției cerebrale.

Condițiile din primii ani de viață, activitățile zilnice prezente, mediul social și cultural în care trăim ne influențează pe termen lung dispoziția cognitivă și emoțională, aspecte ce vizează ansamblul vieții spirituale, în cele din urmă. Neuroștiința devine treptat unul dintre cei mai convingători avocați ai vieții spirituale, consolidându-se deschiderea științei față de teologie sau filosofie.

”Dragostea maternă este în primul rând un medicament pentru viața copilului, ingredient de creștere, instrument educațional și factor formativ, având un impact covârșitor asupra întregii vieți a copilului și viitorului adult.”

Felul în care ne petrecem viață, atașamentul față de părinți în copilărie, calitatea experiențelor acumulate în relațiile noastre, precum și cu natura înconjurătoare, felul în care interacționăm și ne angajăm în relațiile cu semenii noștri, toate influențează în mod direct dispoziția și capacitatea cu care ne folosim de resursele interioare, dar și starea de bine și sănătatea. Tiparele de funcționalitate cerebrală, chiar dacă mai sunt necesare încă multe experimente care să ne clarifice aspectele decisive, sugerează că obișnuințele cognitive, stilul emoțional, ticurile nervoase, disponibilitatea pentru anumite experiențe și abordări – toate acestea par a fi coordonate de funcția cerebrală.

”Bunătatea ne face sănătoși, dar ne și împlinește…”

Neuroteologia a cărui fondator este Andrew Newberg, constată o creștere în volum a zonei din creier numită zona insulară – zona din cortex activă de regulă în starea de reflecție. Se constată o intensificare a activității cerebrale în zona cingularului anterior, dar și o diminuare în volum a nucleilor amigdalieni – acele arii ale sistemului limbic profund responsabile de emoțiile frică și agresivitate.

”Percepția dragostei de sine reduce impactul negativ al factorilor de stres și al agenților patogeni și susține funcția imună și vindecarea.” – Dean Ornish

Bibliografie: Arhid. Adrian Sorin Mihalache, ”Ești ceea ce trăiești”, Ed. Trinitas, 2019

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

[relatedArticles]

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici