tion.ro Web analytics

”A asculta” este o performanță în dezvoltarea creierului

De Lavinia Bratu

”A asculta” este o performanță în dezvoltarea creierului

Foto: Lavinia Bratu
A fi atent într-o discuție cu cineva - sau în orice altă situație de viață - este o stare a firii, pierdută din păcate în timp de fiecare, într-un fel sau altul. A fi atent înseamnă puterea de canalizare a fluxului de energie și informație ce constituie mintea omului.
Scris de Lavinia Bratu - A fi atent într-o discuție cu cineva - sau în orice altă situație de viață - este o stare a firii, pierdută din păcate în timp de fiecare, într-un fel sau altul. A fi atent înseamnă puterea de canalizare a fluxului de energie și informație ce constituie mintea omului.

Celebrul Daniel J. Siegel așa definește mintea: energie și informație, un permanent schimb cu exteriorul. Cât de mult contează să ai pe cineva căruia să-i vorbești deschis despre adevărul tău. Cât de mult ai de primit când înveți să-l asculți pe celălalt, conectarea fiind un semn al umanității, o excelentă terapie. Și, câtă nevoie avem de conectarea, fiecare dintre noi!

Vorbește rar și cu semnificație. Asta te face prezent în viața ta… Asta înseamnă și sens!

Ascultă cu atenție, fii profund. Acesta este semnul evoluției tale…

Exprimă aprecierea și rămâi pozitiv față de orice discurs. Ascultă-ți și vocea interioară, pe care o stăpânești. Învață să taci și să asculți, firesc!

Lisa J. Downs, președinta societății ”American Society for Training and Developments”, prezintă tipurile de ascultare pe care le putem manifesta într-un mod firesc. Vei vedea, te vei regăsi și tu imediat, este important să ai parte de înțelegerea celor prezentate de ea.

ASCULTAREA DEFECTUOASĂ – visatul cu ochii deschiși, atunci când ne gândim la cu totul altceva decât la interlocutorul care ne vorbește;

DEZBATEREA – atunci când avem o dezbatere interioară despre ceea ce spune cealaltă persoană;

JUDECATA – atunci când permitem păreri negative să se manifeste;

REZOLVAREA DE PROBLEME – atunci când suntem nerăbdători să oferim sfaturi nesolicitate, în legătură cu ceva din povestea celuilalt;

PSEUDOASCULTAREA – când ne prefacem a fi buni ascultători;

REPETAREA – când repetăm ce vrem să spunem mai departe;

MONOPOLIZAREA – redirecționarea conversației pentru a atinge propriile scopuri;

AMBUSCADA – strângerea de informații pe care le putem folosi împotriva celeilalte persoane;

ASCULTAREA SELECTIVĂ – atunci când răspundem doar părților din conversație care ne interesează;

ASCULTAREA DEFENSIVĂ – atunci când luăm totul personal;

EVITAREA – când blocăm ceea ce nu vrem să auzim.

Urmărește expresiile faciale ale celuilalt, cum privește, gesturile pe care le face, ca să-l poți înțelege mai bine. Comunicarea înseamnă mult mai mult decât cuvinte, acestea sunt doar 38% din procesul comunicării. Ca să-l înțelegi și să-l poți oglindi pe celălalt ai nevoie de aceste abilități, de ascultare profundă și tăcere, de controlul vocii interioare. Doar așa poți obține consonanța neuronală, acest fenomen despre care Dr. Andrew Newberg și colaboratorii vorbesc, în vastul și modernul domeniu al neuroștiinței. Rămâi concentrat pe valorile tale interioare, ascultă-l pe celălalt, și atât!

Abilitatea de a rămâne în tăcere, pentru a putea să ne dedicăm cu totul ascultării celuilalt prin suprimarea gândurilor, ar putea avea mult mai multe beneficii. Odată, asculți și acest fapt este perceput, dovedești ascultare și câștigi încrederea celuilalt. Nu uita că un dialog interior în timpul conversației este recepționat și vizibil, la fel cum atunci când asculți ești observat. Mai apoi, cercetările de la Emory University spun că suprimarea gândurilor ar putea chiar ”să protejeze creierul și să reducă declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.” (Age effects on gray matter volume and attentional performancein Zen meditation.Pagnoni G., Cekic M. Neurobiology of Aging. 2007 oct; 28(10):1623-27)

Vorbește rar și cu semnificație. Ascultă cu atenție, fii profund. Exprimă aprecierea și rămâi pozitiv față de orice discurs. Ascultă vocea interioară, învață să taci și să asculți…

Bibliografie: Dr. Andrew Newberg, Mark Rorbert Waldman – ”Cuvintele îți modelează creierul”, Ed. Curtea Veche –

[relatedArticles]

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Președintele Bundesratului, vizită oficială la Primăria Timișoara

  Eveniment

  Un bărbat amenință că se sinucide, în Calea Șagului din Timișoara. Un negociator discută cu el

  Ştiri din Timiș

  Ruga Timișoarei revine la denumirea care a consacrat-o. Consilierii locali s-au contrazis din nou pe Agenda culturală

  Ştiri din Timiș

  Platforma online de plăți și documente a Consiliului Județean Timiș, gata într-un an

  Ştiri din Timiș

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi un centru de înfrumusețare

  Ştiri din Timiș

  Fă mișcare pentru o cauză nobilă! Serie de evenimente sportiv-caritabile, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Restricții de trafic pe mai multe străzi din Timișoara pentru Timotion

  Mapamond

  Rusia le interzice străinilor să mai folosească mamele sale surogat

  Mapamond

  Serbia va construi o conductă de gaze de aproape 13 kilometri până la granița cu România

  Ştiri din Timiș

  Tricouri de damă – simple sau imprimate?

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici