Potrivit AGERPRES, Henry Kissinge, un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, a murit miercuri în casa sa din Connecticut.
Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilitățile în planul afacerilor internaţionale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studii strălucitoare la Harvard, unde a şi predat.
Kissinger s-a impus ca un chip al diplomaţiei globale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.
Inițiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.
„America a pierdut una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.
Trimite articolul
Xdaaa, figura marcanta. Cel mai mare criminal de razboi! Puneti mana pe carte
Henry Kissinger
Premiul Nobel pentru Pace contribuția sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam. Intr-un cuvânt un( pragmatic termen grecesc pragma)un ideal, pentru a urmări un alt
ideal.
Criminalii își dau între ei premiul Nobel pentru pace că o ironie fină a sorții. Ce sa zic? A mers după Brucan și compania in sheol sau mai degrabă în gheena.
Politica lui de menținere a Rusiei și Chinei cât mai departe una de alta a sucombat. Soarele răsare din nou de la răsărit iar la noi in apus, apune soarele.
-
Laureații Premiului Nobel pentru Pace Anul 1901 – Henri Dunant, Anul 2023-Narges Mohammadi Dupa informatia ta :Criminalii își dau între ei premiul Nobel pentru pace că o ironie fină a sorții. Ce sa zic?
Este de remarcat faptul că, spre sfârșitul fiecărui Război Mondial, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Comitetului Internațional de Cruce Roșie în anii 1917 și 1944.
In rest, Rusia&China ,ce priveste perioda razboiului rece este alta mâncare de peste-
Obama, Mandela, Kissinger, Gorbaciov apoi Churchill laureat al premiului Nobel pentru literatura – sa mori de ras nu alta – si pot sa o tin asa mult si bine.
Nu zic ca nu s-a dat si la cine trebuie dar sa il dai unor criminali abjecti si notorii mi se pare noaptea mintii.
Cine urmeaza?-
– Scuze multa polemica nu doresc având în vedere ca am onoarea cu Horatiu
Quintus Horatius Flaccus, în limba română Horațiu unul dintre cei mai importanți poeți romani din “perioada de aur” “Poeta laureatus” al Romei te întreb:ce a fost el SCLAV s-au
criminal de razboi??
-
-