tion.ro Web analytics

Salariul mediu net, cu 23 de lei mai mare în februarie. Cele mai mari salarii sunt tot în IT

De Erika Iszlai

Salariul mediu net, cu 23 de lei mai mare în februarie. Cele mai mari salarii sunt tot în IT

foto: arhivă
Salariul mediu net a ajuns la 3.721 de lei, în luna februarie, cu 23 de lei mai mult față de luna anterioară. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în IT - 9.093 de lei, iar cele mai mici în domeniul HoReCa - 2.016 de lei.
Scris de Erika Iszlai - Salariul mediu net a ajuns la 3.721 de lei, în luna februarie, cu 23 de lei mai mult față de luna anterioară. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în IT - 9.093 de lei, iar cele mai mici în domeniul HoReCa - 2.016 de lei.

În luna februarie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6059 de lei, cu 28 de lei (+0,5%) mai mare decât în luna ianuarie 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 3721 de lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă cu 23 de lei (+0,6%).

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice – (9093 lei), iar cele mai mici la hoteluri şi restaurante (2016 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 10,6%”, arată INS.

Câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum

„Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% ȋn luna februarie 2022 față de luna februarie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 100,0% ȋn luna februarie 2022 față de luna ianuarie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna ianuarie 2022”, arată datele INS.

În luna februarie, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creșterile au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de reluarea activităţii anumitor agenţi economici, de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 30,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% ȋn fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
 • între 7% și 10% ȋn activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), tranzacţii imobiliare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
 • între 1,5% și 4,5% ȋn activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi de servicii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), industria metalurgică, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), alte activităţi extractive, activităţi de editare, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, construcţii.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi:

 • cu 9,1% ȋn extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicaţii;
 • între 5% și 7% ȋn depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
 • între 1,5% și 3,5% ȋn fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, colectarea şi epurarea apelor uzate, alte activităţi industriale n.c.a., colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), hoteluri şi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ și administraţie publică. Ȋn sănătate şi asistență socială câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere.

Pe aceeași temă:

Salarial mediu net, mai mic în ianuarie față de decembrie 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. TGV says:

  Dacă le da niet (elonutu & jaf:) maimutelor astea ” nomande ” vor lucra si din păduri:)
  Unde se isoleaza in vile luxoase (from toscany stil to florida white minimal line:) cu piscine (contra vint pen un spate trapez).
  Absolut, win-win pen planeieta … may multi!

 2. ion says:

  wow, 23 lei? asta din marinimia guvernului nostru drag si iubit :))))

 3. Cele mai noi știri

  Utile

  Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Eveniment

  Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

  Sănătate

  Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici