tion.ro Web analytics

Salarial mediu net, mai mic în ianuarie față de decembrie 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine

De Erika Iszlai

Salarial mediu net, mai mic în ianuarie față de decembrie 2021. Domeniul în care se câștigă cel mai bine

foto: arhivă
În luna ianuarie, salariul mediu net a fost de 3.698 de lei, în scădere faţă de luna decembrie 2021 cu 181 de lei, dar în creștere față de ianuarie 2021. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în domeniul IT - 8.940 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.
Scris de Erika Iszlai - În luna ianuarie, salariul mediu net a fost de 3.698 de lei, în scădere faţă de luna decembrie 2021 cu 181 de lei, dar în creștere față de ianuarie 2021. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în domeniul IT - 8.940 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

În luna ianuarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 de lei (-4,7%) mai mic decât în luna decembrie 2021. Câştigul salarial mediu net a fost 3.698 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 181 lei (-4,7%). Conform INS, comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.940 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.047 lei)”, transmit cei de la INS.

În luna ianuarie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut față de luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale. Câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2:

 • cu 32,8% în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 31,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;
 • între 15% și 25% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepția activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracția cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activități de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe);
 • între 10,5% și 14,5% ȋn fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice și optice, colectarea și epurarea apelor uzate, activități de servicii anexe extracției, captarea, tratarea și distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi;
 • între 7% și 10% ȋn activități profesionale, științifice şi tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacții imobiliare.

„Creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în activități de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%), activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii (+4,8%)”, mai arată datele de la INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedentă în învăţământ, de 3,1%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, în sănătate şi asistență socială cu 1,7%, respectiv ȋn administraţia publică, cu 0,5%.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Infecția cu clostridium la nivelul intestinului subțire, cea mai frecventă din spitale. Cauze și manifestări

  Ştiri din Timiș

  FOTO. BiciMoto – de la vis la realitate

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România

  Ştiri din Timiș

  Zece medalii obținute de rutierii CSUVT la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

  Ştiri din Timiș

  Lucrările abandonate la rețeaua de apă-canal din Plopi Sud, reluate de Primăria Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici