tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Cariere de Poveste
Andrei Suciu, despre pasiunea de a „bucătări”: „Musai să îți placă. Să te furnice mâinile când știi că o să tragi toată ziua la tigaie”

Andrei Suciu, despre pasiunea de a „bucătări”: „Musai să îți placă. Să te furnice mâinile când știi că o să tragi toată ziua la tigaie”

De Oana Bocănici
la 17 March 2023 08:00 Reactualizat la: 17 March 2023 09:03

Andrei Suciu, despre pasiunea de a „bucătări”: „Musai să îți placă. Să te furnice mâinile când știi că o să tragi toată ziua la tigaie”

17 March 2023 08:00 Reactualizat la: 17 March 2023 09:03
Fiecare dintre noi avem o mică latură gurmandă și râvnim la farfuriile aspectuoase și mâncărurile care ne încântă papilele gustative. În această săptămână am stat de vorbă cu Andrei Suciu, un pasionat de bucătărie care face pași considerabili pentru ca într-o zi să fie strigat: „chef”!
Scris de Oana Bocănici - Fiecare dintre noi avem o mică latură gurmandă și râvnim la farfuriile aspectuoase și mâncărurile care ne încântă papilele gustative. În această săptămână am stat de vorbă cu Andrei Suciu, un pasionat de bucătărie care face pași considerabili pentru ca într-o zi să fie strigat: „chef”!

Trimite articolul

X

Andrei Suciu a pornit din fascinație și pasiune o mică afacere cu pizza și delicatese preparate cu ingrediente din grădina personală. El ne-a spus că în bucătărie este aproape ca la armată, însă ai nevoie și de un strop de nebunie. Andrei ne-a povestit despre gusturi, muncă în bucătărie, ulei pe haine, dar și despre calitățile unei persoane care dorește să devină bucătar.

Cum ai început pe acest drum?

Pe scurt, n-am o poveste din acelea romantice în care apare mereu o bunică și ceva mirosuri apetisante venite într-o dimineață de duminică din vreo bucătărie. La noi în familie gătim aproape toți, tatăl meu fiind un bucătar extraordinar, care, probabil, dacă ar fi ales meseria asta, ajungea un nume mare în această breaslă. E cel de la care am deprins plăcerea gătitului, pentru că restul le-am deprins cumva singur. Am gătit de când mă știu lucruri simple sau mai puțin simple, pentru mine sau pentru prieteni. Eu „bucătăresc”, ca să zic așa, nu sunt și bucătar, îmi lipsește școala de meserii pentru asta sau un curs, lucru pe care urmează să-l schimb atunci când apare un curs cu un chef cu care să rezonez. Astfel, gătesc din simplă pasiune și cu multă pasiune, învățând zi de zi noi lucruri, pentru că internetul te poate ajuta azi foarte mult, mai ales când alegi să faci și altceva în afară de a da și de a primi ură, lucru pe care îl cam fac majoritatea, din păcate, cu acest mijloc de informare.

Dar despre pizza și cum am ajuns la ea… Dorința de a face pizza a încolțit în mintea mea bine de tot după un concediu în Grecia, nu Italia, unde, stând la o coadă considerabilă pentru a ajunge să prinzi loc la o terasă super aglomerată, am avut ocazia sa trec pe lângă vitrina restaurantului prin care vedeam perfect toată nebunia frumoasă din jurul cuptorului de pizza, unul pe lemne, nu pe gaz, și am rămas fascinat de cât de fain era tot procesul care se desfășura în fata ochilor mei. Mi-am spus atunci că musai trebuie să fac și eu asta. Apoi a venit pandemia care a însemnat un restart cam pentru toată lumea, iar eu am rămas cu gândul la „bucătărit” și la pizza din Grecia, astfel ca am început să adun tot mai multe informații despre bucătărie și ce înseamnă ea la nivel profesional, aria mea de interes devenind cumva exclusiv focusată pe această zonă. Urmărind documentare și citind tot ce prindeam, care să fie în domeniu, am început cu un proiect frumos, proiectul meu de suflet, care se numește „Din Grădina lui Andrei” care s-a vrut a fi baza a ceea ce avea sa urmeze, și anume să gătesc cu cât mai multă materie primă din propria grădină. Nu e tocmai ușor, nu aveam nicio treabă cu grădinăritul, dar cu ajutorul mamei am reușit într-un an să cultivăm cam toate legumele și zarzavaturile de care știam și credeam eu că o să am nevoie.

Abia după ce grădina a funcționat am început să lucrez efectiv la ceea ce avea sa devină bucătăria de azi. Am făcut un cuptor de pizza pe lemne de la 0, un cuptor artizanal la care s-a muncit mult, aproape 5 luni, am făcut un curs de pizza napoletană, că noi napoletană facem, am utilat bucătăria cu minimul de echipament ca să pot începe, iar de anul trecut, din luna mai, lucrăm zi de zi, având un meniu atipic pentru zona rurală, în general, și spun atipic pentru că, pe lângă pizza o să găsiți la noi și paste „homemade” din ouă de casă și făină specială, meniuri vegetariene și vegane, eu fiind vegetarian de ceva ani, precum și meniuri tradiționale pe care le facem în fiecare zi sub forma unui „meniu al zilei”.

De unde ar trebui să pornească cineva care vrea să devină bucătar?

Musai să îți placă. Să te furnice mâinile când știi că o să tragi toată ziua la tigaie niște roșii. Să respiri bucătărie, Food-channel, Paprika tv, Youtube, zeci de documentare pe Netflix, mii de cărți. Să îți dorești foarte mult asta. Și să fii nebun, că ai nevoie și de puțină nebunie pentru asta. Să îți dorești să gătești dincolo de mirajul câștigului, care se tot vehiculează în breasla asta, să îți placă să vezi oamenii mâncând. Și să nu te lași influențat de informațiile care circulă peste tot, în care vedem oameni care gătesc senzațional în 30 de secunde, cât e un reel, pentru că în spatele acelor 30 de secunde stă o muncă titanică de ani de zile, cu zile bune și altele mai puțin bune. Nimeni nu reușește o farfurie senzațională după trei zile de „bucătărit”.

Care ar fi trei produse pe care ar trebui să le reducem în alimentație? Dar trei pe care ar trebui să le includem?

Sunt vegetarian și pot spune un lucru sigur: nu știu ce ar face alții dacă ar putea să se întoarcă în timp și să schimbe ceva la evoluția personală, dar eu sigur aș renunța la carne. Nu încerc să conving pe nimeni de nimic, dar pot să vă spun că, din punct de vedere fizic și psihic, renunțarea la carne a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut pentru mine în ultimii 20 de ani. Carnea cu siguranță trebuie redusă, mai ales carnea procesată, de calitate îndoielnică, nimeni nu mai crede că poți mânca salam din carne la 10 lei kg, zahărul în toate formele lui, excesul de mâncare prăjită în baie de ulei. Până la urmă despre asta e vorba, despre excese. Nu abuza niciodată de lucruri care oricum fac mai puțin bine decât altele, indiferent de cât de gustos e. La polul opus recomand peștele, legumele și uleiul de măsline. Astea trei nu ar trebui să lipsească niciodată dintr-un program de alimentație sănătos și echilibrat. Bineînțeles că sunt multe altele care se alătură uneori ideal lângă cele trei enumerate, dar astea trei sunt bază, cel puțin pentru mine.

Care ar fi 2-3 dintre combinațiile tale preferate de arome în bucătărie?

Îmi place bucătăria italiană foarte mult, care, la fel ca cea grecească, se bazează pe simplitatea produselor de foarte bună calitate, dar care sunt pline de savoare. Nimic nu se compară cu roșiile din grădină stropite cu ulei de măsline peste care să rupi câteva frunze de busuioc. Iar o bucată de pâine de casă încă caldă, înmuiată în zeama din castron, e Dumnezeu în orice religie, cum ar spune Chef Adrian Hădean. De asemenea, leușteanul din ciorbă, pentru că nicio ciorbă nu ar trebui să fie făcută fără leuștean, coaja de lămâie rasă peste pastele cu ton în sosul căruia ai pus anșoa, în care ai pus și pătrunjel frunze, în care ai pus vin, în care ai pus capere, coaja de lămâie vine cu un plus care va da o savoare extraordinară sosului. Unde pui zeamă de lămâie e bine să pui și coaja de la lămâie. Antricotul prăjit în unt cu usturoi și cimbru, untul aromatizat cu chilli, untul aromatizat cu salvie, harissa înmuiată în ulei de măsline extravirgin peste feta, ardeiul capia copt cu usturoi, usturoiul copt, frunzele de dafin din sosul de roșii = love; sunt așa de multe, nu mă pot limita la câteva.

Există un fel de mâncare pe care l-ai mânca constant? Și care ar fi acela?

Bineînțeles, pastele. Pastele cu ton, pastele cu pesto, pastele cu cremă de dovleac, pastele cu pesto roșu, pastele cu pesto din leurdă, pastele quatro formaggi. Paste în toate formele, vegane sau vegetariene. Mănânc paste în fiecare zi.

Ce calități ar trebui sa aibă cineva care dorește să devină bucătar?

Întrebare foarte grea. Oricine își dorește să devină bucătar trebuie neapărat să aibă foarte multă răbdare și să fie disciplinat. Trebuie să fie dispus la foarte multă muncă în niște condiții deloc ușoare; în bucătărie este foarte cald, sare ulei de peste tot, sunt aburi peste tot, te arzi întruna ba la o mână, ba la cealaltă, te tai, și asta e partea ușoară, pentru că atunci când vine valul de clienți și toți vor să mănânce în 10 minute trebuie să ai nervii tari ca să poți face față presiunii, cum am spus și mai sus, trebuie să ai și un strop de nebunie pentru că altfel n-ai cum să reușești. Iar dacă nu ești dispus să lucrezi în condițiile astea minimum 12 ore pe zi, dacă nu îți place să miroși a pește prăjit sau să îți miroasă degetele a usturoi, dacă nu ești dispus să speli vase, pentru că e nevoie și de asta, dacă nu ești disciplinat aproape militărește și dacă nu îți dorești seara când pleci acasă să te întorci cât mai repede în bucătărie nu are rost să te apuci de treaba asta.

Care sunt momentele din meseria care te-au făcut mândru că faci ceea ce faci?

Farfuriile care se întorc goale în bucătărie, mesajele de la cunoscuți sau necunoscuți care îți scriu că mâncarea a fost foarte bună, copiii pe care îi auzi spunând „mamă, ce bună e pizza”, chiar și faptul că apar în rubrica aceasta. Astea și multe altele, motive pentru care merită să mă trezesc la 5 dimineața, chiar dacă m-am culcat la 1.

Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.

Trimite articolul

X
Taguri:
bucatarie ,
cariere de poveste
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Nepalezi veniți să muncească în România, prinși în timp ce încercau să treacă ilegal granița spre vestul Europei
    2
    FOTO. Un om de afaceri care a ridicat o biserică la Fibiș a donat-o Mitropoliei Banatului
    3
    Tronsonul 2 al DJ 691, asfaltat pe două benzi. În câteva zile ar trebui să fie gata legătura cu Centura Timișoarei
    4
    Lepa Brena, 1984-2023, pod peste timp la Timișoara. Va cânta la Iulius Town
    5
    FOTO. O familie din Timiș are nevoie de ajutor după ce i-a ars casa aproape în întregime
    6
    Șofer fără permis prins la volanul unui tractor neînmatriculat, în Timiș
    7
    A fost inaugurată prima Big Bench din România, la hotarul dintre județele Timiș și Arad
    8
    Trafic închis în zona Parcului Rozelor, timp de aproape o săptămână, de Ruga Timișoarei
    9
    „Aida”, „Văduva Veselă” și „La Traviata”, în Parcul Rozelor, la ediția din acest an a Festivalului de Operă și Operetă
    10
    UPDATE. Tânără căutată de poliție după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors, la Timișoara

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 30 septembrie 2023, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Delegație germană în vizită la Timișoara: „Este un oraș care te face să ai speranță”

    Ştiri din Timiș

    Ministrul Agriculturii, în vizită la Timișoara: „Nu am venit la minister pentru a sta degeaba”

    Eveniment

    FOTO. Accident cu o victimă provocat de un șofer drogat, la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Parteneriat între Primăria Timișoara, ISJ și ISU Timiș. Cursuri de prim-ajutor pentru elevi

    Capitală Culturală

    Cunoscutul scriitor Pascal Bruckner, onorat de Universitatea de Vest din Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Concertul lui Guess Who la Timișoara, anulat după ce cântărețul a fost prins drogat la volan

    Eveniment

    Tânără găsită cu venele tăiate în baia fabricii la care lucra, la Jimbolia

    Mapamond

    Un elev de 14 ani din Spania a înjunghiat cinci persoane după ce a fost umilit de colegi că are sindromul Asperger

    Eveniment

    VIDEO. Tânăr oprit de trecători să se arunce în Bega, la Timișoara. A vrut să se sinucidă
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici