tion.ro Web analytics

Programul TM2023, mai clar din ianuarie. Echipa de curatori de la Centrul de Proiecte lucrează deja pentru Timișoara

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Programul TM2023, mai clar din ianuarie. Echipa de curatori de la Centrul de Proiecte lucrează deja pentru Timișoara

Reactualizat la:
S-a format deja o nouă echipă pentru TM2023, iar la începutul anului viitor ar trebui să știm măcar structura principală a evenimentelor care vor avea loc în Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. În luna ianuarie ar trebui să putem vedea și dosarul de candidatură îmbunătățit, de care se va ocupa echipa curatorială angajată de Centrul de Proiecte. Urmează să fie angajați alți oameni pentru TM2023, dar încă funcționează și asociația condusă de Simona Neumann.
Scris de Roxana Deaconescu - S-a format deja o nouă echipă pentru TM2023, iar la începutul anului viitor ar trebui să știm măcar structura principală a evenimentelor care vor avea loc în Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. În luna ianuarie ar trebui să putem vedea și dosarul de candidatură îmbunătățit, de care se va ocupa echipa curatorială angajată de Centrul de Proiecte. Urmează să fie angajați alți oameni pentru TM2023, dar încă funcționează și asociația condusă de Simona Neumann.

Cei șapte care vor salva TM2023 au început deja să lucreze la Timișoara. Au venit în oraș zilele acestea și au avut deja o sumedenie de întâlniri cu operatorii culturali, cu autoritățile locale și județene și cu reprezentanții instituțiilor culturale. De trei ori s-au văzut și cu primarul Dominic Fritz, care spune că are încredere că programul TM2023 este pe mâini bune.

„Cei șapte magnifici” care salvează TM2023

„Cei șapte curatori și experți sunt profesioniști de anvergură, cu competențe și responsabilități complementare. După întâlnirea mea cu ei, am încredere că anul 2023 va fi un succes pentru Timișoara. Ei au responsabilitatea de a repara punțile arse dintre proiect și comunitatea culturală și trebuie să deschidă spre comunitate programul cultural. Acest titlu va marca identitatea și imaginea Timișoarei, dar și a României, pentru deceniile următoare”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.

Din echipa curatorială care a intrat recent în pâine fac parte șapte experți: Oana Boca Stănescu (strategii de comunicare și marketing), Teodora Borghoff (relații comunitare și incluziune socială), Corina Bucea (educație și mediere culturală), Silviu Scrob (managementul producției culturale), și curatorii Matevž Čelik (Teritoriul Conexiuni), Cosmina Goagea (Teritoriul Locuri) și Corina Oprea (Teritoriul Oameni).

Cei șapte trebuie să compună un program coerent pentru TM2023, adică să îmbunătățească dosarul de candidatură (bidbook) și să pună la punct structura principală a evenimentelor care vor avea loc la Timișoara în contextul TM2023. În luna ianuarie ar trebui să aflăm mai multe despre acestea, spune Dominic Fritz.

Pentru TM2023 urmează să fie angajați și alți oameni la Centrul de Proiecte, structură care a preluat implementarea programului de la Asociația TM2023, așa cum a vrut primarul Timișoarei.

„Am făcut deja un nou calup de angajări la Centrul de Proiecte, avem o persoană responsabilă pentru infrastructura culturală din oraș, pentru administrarea infrastructurii culturale. În funcție de nevoi, indicate inclusiv de curatori, vom crește echipa. Cu această echipă curatorială intrăm într-o altă etapă în care o să vedeți foarte rapid o scalare a eforturilor pentru implementarea programului cultural”, adaugă edilul-șef.

Ce mai face totuși Asociația TM2023?

Dacă vă întrebați ce mai face, totuși, în acest context, Asociația TM2023, să știți că și noi ne-am întrebat. Asociația condusă de Simona Neumann funcționează în continuare, deși primarul Timișoarei anunțase că municipalitatea va reduce cotizația. Dominic Fritz este președinte al Consiliului Director al asociației și a spus încă din vară că structura condusă de Simona Neumann nu va mai avea treabă cu implementarea proiectului.

„Această confuzie, ambivalență, ambiguitate care este rolul asociației este din păcate o realitate din ultima perioadă. Eu nu mi-am început mandatul cu ideea fixă că asociația nu-și mai are rostul. De aceea am și investit timp pentru a încerca să repunem asociația pe un făgaș mai bun, din păcate aceste încercări au eșuat. (…) Vorbim acum de o tranziție, o tranziție care în prima jumătate a anului a fost așa, mai haotică, o tranziție care de acum încolo o să fie foarte clară. (…) Scopul nu este să distrugem, să desființăm ceva, scopul este să facem ca capitala culturală să fie un succes. Am ajuns la concluzia că asociația nu mai poate fi garantul succesului”, explică acum Dominic Firtz.

Edilul-șef nu a putut să lămurească totuși rolul asociației pe care o conduce din funcția de președinte al Consiliului Director. Nici asociația nu ar fi clarificat încă acest aspect, dar primarul crede că s-ar putea ocupa de… moștenirea capitalei.

„Ce rol va avea asociația în viitor este o întrebare deschisă, unde inclusiv asociația care are AGA trebuie să-și clarifice. Nu vreau eu, ca primar al Timișoarei, să decid soarta asociației. Ce pot să decid este că asociația nu mai este mecanismul de implementare. (…) Cred că poate să existe o asociație în care se adună oameni care cred în proiectul de capitală culturală. (…) Să asigure pe termen lung ca moștenirea capitalei să fie promovată în continuare, dar nu are un rol și nu va avea un rol în implementarea programului. (…) Poate personal mi-ar plăcea să nu mai trebuiască să-mi bat capul cu asociația, dar asociația are încă, de exemplu, pe partea de imagine, de logo, are niște drepturi care trebuie transferate. Să închidem asociația de azi pe mâine nu cred că este semnalul corect. Momentan, de aceea lucrăm la un statut nou. Momentan, dacă Primăria Timișoara se retrage din asociație, asociația n-o să mai existe. Tocmai de aceea nu cred că acest gest este responsabil și trebuie să existe un transfer”, a mai încercat să lămurească Dominic Fritz.

Adunarea Generală a Acționarilor de la Asociația TM2023 ar fi trebuit să se reunească să modifice statutul asociației, dar nu s-a mai întrunit din vara acestui an. Convocarea ar trebui făcută de Consiliul Director condus de Dominic Fritz.

Cum e cu banii

Pe lângă problemele organizatorice, e nevoie de bani pentru ca viața culturală a Timișoarei să meargă ca unsă, așa cum își dorește și primarul Timișoarei. Dar problema finanțărilor a existat mereu și rămâne de văzut cum va fi la începutul anului viitor, până când Primăria Timișoara va pune la punct și va reuși să aibă un buget adoptat de consiliul local pentru TM2023.

„Centrul de Proiecte funcționează, ca finanțare, după OG 51/1998. Este o lege specifică pentru finanțarea culturii. Spre deosebire de Legea 350/2005, unde trebuie să publici bugetul în Monitorul Oficial, după aprobarea bugetului și așa mai departe, OG 51 este mai flexibilă. Una dintre soluțiile pe care le-am investigat este de a da apelurile înainte de aprobarea bugetului, de a da o listă de rezultate și, în funcție de bugetul aprobat, să ne ducem în sus sau în jos cu proiectele pe care le vom finanța. (…) Vom face toate eforturile să deblocăm finanțările în prima parte a anului, să nu mai fie acea aglomerare pe final de an, care se întâmplă de ceva timp”, susține Alexandra Rigler, director al Centrului de Proiecte Timișoara.

Încă nu e clar ce se întâmplă cu finanțarea multianuală. OUG 42/2019 ar fi trebuit să asigure cadrul de finanțare pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană, însă această ordonanță nu a fost actualizată pentru anul 2023. Iar anul viitor ar trebui semnate și contractele pentru 2023, nu numai cele care se vor desfășura pe parcursul anului 2022.

„Într-adevăr, contractele trebuie semnate cu mult înainte. OUG 51 are cumva, din păcate, o soartă ambiguă în administrațiile din România, pentru că sunt puțini care vor să-și asume ce este de fapt scris acolo. Există această ambiguitate și poate teamă din partea autorităților să se folosească pe deplin de această ordonanță. Tocmai ăsta este motivul de ce am lucrat cu Ministerul Culturii, ca în OUG 42 să clarificăm aceste ambiguități de finanțare și să introducem pentru finanțarea capitalei o claritate mult mai mare, care să ne permită mult mai simplu să facem această finanțare multianuală”, spune, la rândul lui, primarul Dominic Fritz.

Documentația pentru OUG 42 ar fi în lucru la Ministerul Culturii, dar deocamdată România nu are un guvern plin.

foto: Petru Cojocaru

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Cine sunt cei șapte care trebuie să salveze TM2023. Noua echipă de experți de la Centrul de Proiecte Timișoara

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. liviu says:

  Neaparat si comunitatea LGBT trebuie reprezentata in cadrul proiectelor derulate . Vrem mai mult LGBT, sant mai dinamici mai activi si reprezinta standardul cultural al zilelor noastre.

  • Jimmy Latrina says:

   Eu de exemplu, nu voi ieși din casă în 2023 ca protest, dacă aceasta echipa nu este condusa de un pitic transsexual de culoare cu credință islamica.

   P.S: glumesc bineînțeles. Nu am probleme cu LGBT (poate un pic cu T-ul), dar au cam multe excese. Ii respect, dar sa își tina dorințele sexuale în dormitorul lor. Astfel nu vor agita retardații AUR și nici retardații progresivi socialiști. Toți câștigăm.

  • DrFeelgood says:

   standard sau dereglari sexuale?

 2. RATM says:

  DEZASTRU GARANTAT.

 3. Fabian says:

  Mă da sunt urâți ăștia.

 4. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Eveniment

  UPDATE. Cabluri de fibră optică abandonate pe pista de biciclete și pe șosea, la Moșnița Nouă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici