Zarathustra graieste, după 20 de ani, la Filarmonica Banatul

De S.P
Zarathustra graieste, după 20 de ani, la Filarmonica Banatul
© TION: Zarathustra graieste, după 20 de ani, la Filarmonica Banatul
De peste 20 de ani nu s-au mai auzit acordurile poemului simfonic “Aşa grăit-a Zarathustra, op.30”, de Richard Strauss, pe scena de concert din Timişoara, amintește concertmaestrul Filarmonicii Banatul, Mircea Tătaru. Melomanii le vor putea reauzi vineri, 21 noiembrie, de la ora 19, în concertul simfonic dirijat de maestrul Gheorghe Costin în sala Capitol.

”Strauss spunea că programele poemelor sale sunt doar stimuli pentru crearea unor forme muzicale noi. Este un fel de a se apăra, pentru că în acea vreme veniseră naziştii la putere şi l-au numit într-o funcţie importantă în cultură. Cu toate că i-au dat această funcţie, nici conducerea nazistă nu ştia ce atitudine să adopte faţă de Strauss, pentru că vedeau că acesta nu voia decât să se ocupe de compoziţiile sale. Mai mult, s-a adresat unui evreu — Ştefan Zweig, să-i scrie libretele, fapt pentru care alţii au ajuns în lagăre de concentrare. În cartea lui Nietzsche era vestită apariţia supraomului, care servea perfect filozofiei puterii de atunci din Germania.

Să vedem în câteva cuvinte cine a fost Zarathustra, sau Zoroastru în legendele din România. Tot ce se ştie despre el a ajuns pe cale orală, opt secole mai târziu, pentru că el nu a formulat nimic în scris; la fel nici discipolii săi. Zarathustra s-a născut în Persia, Iranul de azi, a ajuns preot într-o lume care, influenţată de o mare diversitate de preoţi, adora mulţi zei, astfel că în zona religiei exista o mare confuzie plină de tensiuni. La 20 de ani s-a retras în munţi. Într-o peşteră, sălaşul său, a trăit o viaţă de ascetism şi rugăciuni. Acolo el pretindea că l-a întâlnit, în această preţioasă experienţă de viaţă, pe Ahura Mazda, care înseamnă Dumnezeu — Lumina Veşnică. Poemul lui Strauss începe în momentul în care Zarathustra iese pe platoul din faţa peşterii şi cu mâinile întinse lateral, închină un imn soarelui care răsărea — o muzică de descoperire a singurei drepte credinţe. Poemul descrie mai departe coborârea lui în mijlocul semenilor pentru a propovădui această credinţă descoperită”, punctează în avancronică Mircea Tătaru.

Programul serii va începe cu Uvertura la opera Oberon de Carl Maria Friedrich Ernst von Weber. Partea secundă a evenimentului îl va avea protagonist pe unul dintre cei mai străluciți muzicieni timișoreni, violonistul Gabriel Popa, care va fi solistul Concertului pentru vioară şi orchestră în Re major, op.77 de Johannes Brahms.

foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !