Varianta finala: in Piata Libertatii ar urma sa fie 50 de arbori. Se va scoate pavajul pentru plantari!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
64Comentarii
Varianta finala: in Piata Libertatii ar urma sa fie 50 de arbori. Se va scoate pavajul pentru plantari!
© TION - Varianta finala: in Piata Libertatii ar urma sa fie 50 de arbori
Câţi copaci vor fi plantaţi în cele din urmă în Piaţa Libertăţii din Timişoara în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric? Aproximativ 50, iar aceasta este varianta finală a proiectului, după revizuire, dau asigurări reprezentanţii primăriei. Subiectul a stârnit multe comentarii după ce arborii existenţi au dispărut rând pe rând din piaţă, pe măsură ce au avansat lucrările, iar Piaţa Libertăţii a primit denumirea de „Piaţa Roşie” după ce s-a conturat în noua ei înfăţişare. Unde vor fi plantaţi copacii, având în vedere că piaţa este în mare parte pavată? În principal se va scoate pavajul proaspăt pus…


Copacii din Piaţa Libertăţii au fost tăiaţi rând pe rând după ce au început lucrările de reabilitare prin proiectul pe bani europeni. Arborii care au mai rămas pot fi număraţi pe degete, dar autorităţile locale au dat asigurări că vor apărea din nou câteva zeci. În toamna anului trecut, când muncitorii de la Horticultura au făcut bucăţi-bucăţi încă un copac, iar în piaţă mai rămăseseră şase, primarul Nicolae Robu spunea că vor fi plantaţi aproximativ 30 de arbori în Piaţa Libertăţii, în jurul băncilor fixe care vor fi amplasate în zonă. Edilul afirma că nu s-a tăiat niciun copac sănătos sau cei care au fost tăiaţi puteau cauza diferite probleme. Acum mai sunt doar trei pomi în piață…

În cele din urmă, reprezentanţii municipalităţii spun că în Piaţa Libertăţii vor fi peste 50 de arbori.

Proiectul privind reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara este în curs de implementare şi a fost revizuită documentaţia tehnică, proiectul final pentru Piaţa Libertăţii cuprinzând 51 de arbori, precum şi arbuşti şi alte tipuri de vegetaţie. Revizuirea proiectului se datorează necesităţii de punere în valoare a vestigiilor, dar şi faptului că o serie de conducte au fost repoziţionate. În plus, Piaţa Libertăţii este străbătută şi de multiductul pentru cablurile reţelelor de transmitere date/voce. Toate acestea determină alegerea tipului de vegetaţie şi poziţionarea ei, astfel încât rădăcinile să nu afecteze conductele sau vestigiile. În aceste condiţii, numărul arborilor din proiectul iniţial nu mai poate fi relevant, fiind necesară repoziţionarea în funcţie de noile date tehnice rezultate în cadrul lucrărilor”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.

Cum vor fi plantaţi aceşti arbori având în vedere că piaţa a fost în mare parte pavată deja şi au fost lăsate doar câteva spaţii rotunde pentru arbori în zona dinspre liniile de tramvai? Pavajul… se poate scoate, spun autorităţile locale. De altfel, la fel se va proceda şi cu amplasarea sistemelor de iluminat public în Piaţa Libertăţii, pentru că în prezent există un singur stâlp în zonă.

Proiectul final, realizat de specialişti, ne indică exact ce fel de vegetaţie vom planta şi cum va fi poziţionată. În ceea ce priveşte corpurile de iluminat, a fost deja montat un stâlp de iluminat public pentru a vedea cum arată şi cum se comportă tehnic. Vor fi montaţi în două luni şi ceilalţi, care trebuie doar racordaţi la reţea, fiind pregătite locaţiile. Tehnic este posibilă amplasarea stâlpilor şi plantarea pomilor şi după pavare, prin scoaterea unor pavele”, precizează oficialii municipalităţii.

Proiectul privind reabilitarea centrului istoric al Timişoarei trebuie finalizat în cursul acestei veri, la finele lunii iulie.

Patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate vor fi modernizate pe fonduri europene.

Articole pe aceeași temă:

Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii

Primarul Timisoarei ii invita pe cei deranjati de taierea arborilor din Libertatii sa ii numere pe cei plantati de el

Se face loc si copacilor in Piata Libertatii. Primarul spune ca n-au fost prevazute spatii verzi

Inca un copac taiat in Piata Libertatii. Au mai ramas sase…64Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor