Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii

De A.S.
22Comentarii
Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii
© TION - Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii
Asociaţia Peisagiştilor reacţionează în urma declaraţiilor făcute de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care afirma, zilele trecute, că proiectul de reabilitare a centrului istoric nu a prevăzut amenajarea de spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, dar că vor fi plantaţi 30-40 de arbori. În timp ce lucrările pe bani europeni avansează de la o zi la alta, peisagiştii cer o dezbatere publică pe tema soluţiei finale de reamenajare.


Întrebat recent care este conceptul avut în vedere în privinţa spaţiilor verzi pentru Piaţa Libertăţii, primarul Nicolae Robu a explicat că nu a fost prevăzută crearea de spaţii verzi în această zonă, dar că vor fi totuşi plantaţi noi arbori, după ce copacii care erau acolo au fost în mare parte tăiaţi.

Proiectul de reabilitare nu prevede spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, tratează Piaţa Libertăţii după conceptul clasic de piaţă, aşa cum sunt pieţele din Roma, din Viena, din Barcelona, din Londra, de unde vrem – în Paris mai sunt unele şi cu spaţii verzi -, dar prevede un număr de copaci. Acum au arhitecții sarcina să vină cu un studiu de amplasament, pentru că proiectul a fost revizuit în urma descoperirilor arheologice, şi în acest context să vină cu o propunere de amplasare a 30-40 de copaci care să fie plantați. Dar atât, nu amenajări de spații verzi”, a anunţat Robu.

Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, a reacţionat în urma acestor declaraţii şi a modului în care decurg lucrările din Piaţa Libertăţii şi cere o dezbatere publică pe tema soluţiei de reamenajare.

Situația Pieței Libertății din Timișoara a ajuns să fie una extrem de delicată, iscând ample discuții. Părerile sunt împărțite, însă concluzia e una singură (oricare ar fi deznodământul): proiectul inițial nu a fost respectat, iar deciziile de moment, venite în timpul executării lucrărilor, au generat o soluție care nemulțumește. Propunem, în acest sens, organizarea unei dezbateri publice, sub formă unei mese rotunde, la care să ia parte reprezentanții organizațiilor profesionale (OAR Timiș, AsoP Vest, RUR Vest…), autoritatea publică, prin direcțiile implicate (PMT), Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR Vest), echipă/ birourile de proiectare și cetățeni”, anunţă reprezentanţii AsoP.

Peisagiştii consideră că soluţia finală pentru Piaţa Libertăţii ar trebui să apară în urma acestei dezbateri la care să ia parte specialişti.

O decizie privitoare la soluția finală de reamenajare a Pieței Libertății va trebui să fie rezultatul acestor discuții și nu a deciziei, strict, a unui om politic, în speță – primar”, au conchis reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor.

Rămâne de văzut dacă oficialii Primăriei Timişoara vor fi de acord cu un astfel de demers.

Articole pe aceeași temă:

Se face loc si copacilor in Piata Libertatii. Primarul spune ca n-au fost prevazute spatii verzi22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor