Turnul de Apa din Iosefin, mai aproape de a fi readus la viata. Legatura dintre complexurile sportive ale lui Robu si viitorul centru cultural

De Roxana Deaconescu
22Comentarii
Turnul de Apa din Iosefin, mai aproape de a fi readus la viata. Legatura dintre complexurile sportive ale lui Robu si viitorul centru cultural
© Tion: Tion: Turnul de Apa din Iosefin, mai aproape de a fi readus la viata
Primăria Timișoara a găsit specialiștii care să ofere consultanță pentru organizarea concursului de soluții prin care să fie readus la viață Turnul de Apă din Iosefin. Sunt aceiași care lucrează la studiile de fezabilitate pentru cele două complexuri sportive promise de primarul Nicolae Robu în cartierele Lipovei și Buziașului.

Firma Rheinbrücke SRL a câștigat licitația pentru „servicii de consultanță în vederea organizării concursului de soluții cu tema servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) pentru realizarea investiției «Refuncționalizare imobil pentru centru cultural – Turn de apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu»”.

Se discută de aproape cinci ani despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin. În decembrie 2016, reprezentanții municipalității anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție, să facă un fel de centru multifuncțional cultural.

„Proiectul este foarte interesant, vrem să facem un centru cultural, inclusiv o cafenea, este suficient loc. Nu va fi un spațiu pentru evenimente de mare anvergură, dar vor putea fi organizate diverse evenimente culturale acolo, de la expoziții de artă plastică, la cenacluri literare, la spectacole muzicale mai de nișă”, spunea, la acea vreme, primarul Nicolae Robu.

Demn de menționat este și faptul că, în urmă cu doi ani, reprezentanții primăriei făceau public un proiect pentru readucerea la viață a Turnului de Apă din Iosefin, anunțând că vor face acolo un adevărat centru cultural, cu o cafenea, spații pentru evenimente culturale și spectacole. Estimările specialiștilor erau că transformarea turnului ar urma să coste 200.000 de euro. Primarul Nicolae Robu a decis apoi că mai bine se face un concurs de soluții.

page

A fost nevoie de mult timp pentru a se face un prim pas, pentru că abia în luna martie a acestui an s-a dat drumul licitației pentru găsirea unei firme care să ofere consultanță pentru organizarea unui concurs de soluții. Primăria punea la bătaie cel mult 128.000 de lei, adică puțin peste 27.000 de euro pentru un contract de 150 de zile. Iată că licitația a fost câștigată de firma Rheinbrücke SRL, abonată în ultima vreme la contractele primăriei, mai ales dacă vorbim despre documentații pentru diverse obiective.

Rheinbrücke SRL și-a adjudecat contractul pentru suma de 117.000 lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 25.000 de euro, cu 2.000 de euro mai puțin decât era dispusă să plătească primăria.

Practic, specialiștii care au lucrat la SF-ul pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei și care lucrează și la cel pentru viitorul complex sportiv din Calea Buziașului vor trebui „să pregătească toată documentația aferentă concursului de soluții, să asigure consultanța pentru organizarea concursului de soluții, conform celor mai bune practici în domeniu, să asigure jurizarea concursului de soluții în urma căruia autoritatea contractantă va atribui concurentului câștigător contractul de servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) necesar realizării investiției”, se arată în contractul încheiat recent de cele două părți.

Printre altele, cei de la Rheinbrücke SRL trebuie să facă și studii preliminare necesare întocmirii temei și documentației concursului de soluții, cum ar fi un studiu istoric, expertiză tehnică imobil, studii geotehnice, plan releveu, ridicare topografică, precum și să pregătească regulamentul pentru concursul de soluții și să elaboreze tema de concurs, aici fiind nevoiți să se consulte cu reprezentanții autorității contractante, cu organizațiile profesionale ale arhitecților și cu reprezentanții Direcției Județene de Cultură Timișoara.

Mai mult, concursul de soluții va avea un site dedicat, care va fi gestionat tot de Rheinbrücke SRL.

Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

Articole pe aceeași temă:

Un prim pas pentru o transformare completă! Turnul de Apă din Iosefin va fi readus la viață printr-un concurs de soluții, dar municipalitatea caută un om care să îi ajute să îl organizeze. Reprezentanții primăriei sunt dispuși să plătească aproape 30.000 de euro. După ani buni de discuții, aproap...
Turnul de Apă din zona Iosefin va fi pus în sfârșit în valoare, astfel că timișorenii și turiștii vor putea să-și bea cafeaua la înălțime și să admire capitala Banatului de sus, de la peste 50 de metri înălțime, investiția ridicându-se la 200.000 de euro, potrivit estimărilor. Reprezentanții Prim...

 22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor