Turn de belvedere lângă primărie? Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte intră în CLT

De Roxana Deaconescu
47Comentarii
Turn de belvedere lângă primărie? Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte intră în CLT
© foto: arhivă
Mai bine de un an mai târziu de la dezbaterea publică și la doi ani de la primele discuții, Planul Urbanistic Zonal pentru transformarea Liceului de Arte Plastice de lângă Primăria Timișoara ajunge în atenția consilierilor locali. Cuprinde și turnul de belvedere care ar putea avea între 26 și 47 de metri înălțime, sute de locuri de parcare în subteran, un hotel și locuințe.

Epopeea transformării fostului liceu israelit a început în vara lui 2017. Investitorul este din Cluj și ar fi vrut acolo un bloc de zece etaje, parcare subterană, un hotel, spații pentru cultură și locuințe. Primul proiect a fost însă retras la dezbaterea publică, acum doi ani. Al doilea a fost făcut de alți arhitecți, care au propus ca turnul belvedere să aibă 47 de metri înălțime, iar în subteran să fie trei etaje de parcări.

Temeri pentru catedrală

În septembrie 2018 s-a făcut o dezbatere publică, dar n-a ieșit prea bine și au intervenit inclusiv reprezentanții Mitropoliei Banatului, care se temeau că parcajul subteran ar afecta stabilitatea Catedralei Mitropolitană.

„Știu că sunt mijloace și grupuri de pompaj moderne, dar poate scădea nivelul apei pe întreaga zonă. De aceea am cerut un studiu geo-tehnic aprofundat, pentru că există un anumit risc. Nici noi nu știm, nici ei nu ne pot spune. Acest studiu trebuie făcut în mai multe locuri, pe mai multe sondări, există riscul să fie o tasare inegală a fundațiilor și să avem probleme chiar la catedrală. Scade nivelul pe toată zona și există o argilă care este compactată pe niște pelicule de apă. În momentul în care scazi nivelul apei, o parte din acei piloni de lemn vor putrezi, pentru că nu mai sunt în mediu constant. Sunt peste 10.000 de piloni, deasupra cărora s-a făcut un radier general din beton”, spunea reprezentantul Arhiepiscopiei Timișoara, arhidiaconul Timotei Anișorac.

Detalii, AICI!

Planul Urbanistic Zonal «Mixed-Use – Zona centrală – Construire clădiri cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, servicii (terţiare), parcaj colectiv public şi privat» urmează să intre în atenția consilierilor locali, la mai bine de un an de la dezbatere.

Se dorește structurarea unei zone mixte, care să permită o mai bună legătură între zonele publice/ administrative aflate în vestul parcelei și cele predominant private/ rezidențiale în zona de est. Zona este văzută ca o dală urbană, ce permite amenajarea, în trei subsoluri, a unei parcări subterane sub tot perimetrul studiat. Excepție fac suprafețele marcate de clădirile fostului Internat al Liceului Israelit/ Inspectorat Școlar Județean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului Liceul Israelit/ Liceu de artă)”, se arată în documentație.

Turnul belvedere, de la 6 etaje în sus

Regimul maxim de înălțime este gândit la 3S+P+6E+Er sau 3S+P+5E+Er, mai exact 26 de metri. Cât despre turnul belvedere, inițial un bloc cu zece etaje, „se dorește amplasarea unui element de signalistică urbană al grupului Sigma, propus de ultimii membri în viață ai grupului”.

„Pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, acest element poate avea un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m). În cazul în care, în urma expertizei geotehnice, terenul nu permite realizarea unei structuri atât de înalte, se va reduce adâncimea de fundare pentru cele 3 subsoluri (…) și limitarea elementului de signalistică urbană la +26m”, explică arhitecții.

În clădirile ce se vor ridica pot coexista servicii comerciale și sociale, culturale, locuințe colective sau servicii hoteliere, mai scrie în documentație. Pe cel puțin 10% din suprafața terenului, în total 8.365 mp, vor fi făcute spații verzi. Undeva la etajul 1 va fi realizată și o terasă verde.

Trei etaje de parcare în subteran

Sunt prevăzute 450 de locuri de parcare private și câteva pe domeniul public. Pe Bd. C.D. Loga ar urma să fie amenajate 14 locuri de parcare laterale, cinci pentru taxi și două pentru staționare de scurtă durată, iar pe Bd. Mihai Eminescu sunt propuse 12 locuri de parcare laterale și o zonă pentru debarcare rapidă pasageri la hotel cu staționare de maximum cinci minute.

Patru benzi pe 20 Decembrie

Evident, vor fi modernizate și străzile din zonă. Pe str. 20 Decembrie 1989, cea care duce de la Podul Mihai Viteazul spre Liceul MIU, ar trebui să fie patru benzi cu sens dublu, „prin cedarea unei suprafețe din terenul beneficiarului, către domeniul public, (…) înainte de realizarea fluxului de Inel 1 și cu sens unic după realizarea Inelului 1.” Pe bulevardele C.D. Loga și Mihai Eminescu vor fi modificate profilele stradale, pe când str. Patriarh Miron Cristea va avea sens unic dinspre Eminescu spre Loga.

Clădirea fostului liceu de arte a fost vândută de Fundația Caritatea firmei Studium Green din Cluj. Stă goală din 2013, de când a fost mutat Liceul de Arte Plastice, pentru care primăria plătea o chirie lunară de 30.000 de euro. În octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra celor două imobile de pe Bd. C.D. Loga 3 și Bd. Mihai Eminescu, pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro.

Articole pe aceeași temă:

Proiectul pentru transformarea Liceului de Arte de langa primarie, desfiintat la dezbaterea publica47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor