Tripla campioana nationala operata la Timisoara

De Delia S. Barbu
Elena Dinescu
Elena Dinescu
Are 80 de ani, mai multe titluri naţionale şi balcanice la atletism şi scrie poezii. Elena Dinescu îşi petrece unele nopţi urmărind meciuri faimoase de box şi, nu de puţine ori, scorul ei a fost la doar unul-două puncte diferenţă de cel al oficialilor. Frecventează meciurile de handbal din oraş, dar acum e prinsă la pat de o intervenţie chirurgicală făcută la Clinica I ortopedie a Spitalului Judeţean Timişoara.

Niciun medic nu se poate lăuda că operează, zilnic, câte un campion naţional. Mai precis triplu campion naţional şi dublu campion balcanic, aşa cum este Elena Dinescu. „Am început să fac atletism dintr-o întâmplare. Era prin 1945 şi am fost cu fratele meu la stadion. Erau încă bombardamente şi eu mă dusesem să-i păzesc hainele, că se furau. Şi fratele meu a venit la mine, mi-a dat pantofii lui şi mi-a zis să mă duc şi eu să alerg cu ceilalţi. Pantofii îmi erau mari şi i-am legat cu sfoară în jurul gleznei ca să nu-mi cadă şi toţi au cam râs de mine. Fiindcă aveam doar 14 ani, fratele meu a trebuit să semneze pentru mine. S-a dat startul şi eu, de emoţie, am şi uitat să plec. Dar cu tot avansul fetelor, am ajuns prima. Aşa am început eu atletismul, iar în 1947, 1948, 1949 am ajuns triplă campioană naţională la 400, 500 şi 800 metri plat, iar în 1947, la Tirana, am fost dublă campioană balcanică”, povesteşte Elena Dinescu.

Azi, o gonartroză chinuitoare a obligat-o să se opereze. „Intervenţia în sine nu a fost una complicată, doar vârsta pacientei a necesitat o atenţie specială”, au precizat medicii care au efectuat operaţia, dr. Dinu Vermeşan şi dr. Teymoor Ahmadi, de la Clinica I ortopedie-traumatologie Timişoara.

Vecinele de salon ale doamnei Dinescu spun, însă, că în ciuda imobilizării, aceasta este plină de viaţă şi le recită poezii. „E adevărat că mai şi scriu. Am făcut şi un imn pentru echipa de fotbal Poli Timişoara, iar domnul Orza a spus că e chiar mai bun decât actualul: Înaintarea merge puşcă/Apărarea parcă muşcă/Un pas uşor, venit din zbor/Şi Ursu marcă gol”, fredonează Elena Dinescu, precizând că Ursu era, la vremea când a scris versurile, unul dintre jucătorii echipei.

S-a oprit din atletism din cauze medicale, dar astăzi continuă să frecventeze meciurile de handbal care se joacă în oraş şi spune că ar putea oricând să arbitreze un meci de box. „Uneori stau noaptea până la 3-4 spre dimineaţă, mă uit la meciurile de box şi arbitrez şi eu partidele, iar diferenţa e de una-două puncte de juriu”, mai spune Elena Dinescu. Şi pentru că toate astea nu sunt destul, pacienta medicilor de la ortopedie adaugă că „primii doi boxeri care au trecut la profesionalism în România – Ion Popa şi Constantin Maxim – îmi erau cumnaţi”!

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !