Spitalul Judetean Timisoara a primit un nume, la 40 de ani de existenta – Pius Branzeu

De Valentin Rusu
2Comentarii
Spitalul Judetean Timisoara a primit un nume, la 40 de ani de existenta – Pius Branzeu
© TION - Spitalul Judetean Timisoara a primit un nume, la 40 de ani de existenta – Pius Branzeu
Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns la ”vârsta” de 40 de ani. Sâmbătă s-a marcat la spitalul din Timişoara timpul scurs de la înfiinţarea acestei unităţi sanitare. Cu această ocazie s-a dezvelit şi o placă comemorativă, cu numele academicianului Pius Brânzeu, cel care va da, de acum încolo, numele acestui spital…


„Spitalul va purta, de acum încolo, numele academicianului Pius Brânzeu”, a spus directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina, după ce a dezvelit placa comemorativă din holul unităţii sanitare, alături de deputatul Florin Bîrsăşteanu, fost director al spitalului şi alte nume marcante ale medicinei.

De altfel, sâmbătă, pe parcursul întregii zile, au loc mai multe evenimente prin care se marchează cei 40 de ani de la înfiinţarea acestui spital, cu participarea unor nume marcante din medicină, doctori care au ajuns la vârste venerabile şi la performanţe de invidiat în domeniul lor de activitate.

„Foarte mulţi dintre aceşti profesori deţin secretele acestui spital, dumnealor au prins activitatea unităţii sanitare de la început, sunt medici care au lucrat din întâia zi”, spune Marius Craina.

Bătrânii maeştrii şi-au depănat amintirile în şedinţa festivă, iar actuala conducere a spitalului le-a înmânat plachete cu prilejul marcării a 40 de ani de la înfiinţarea spitalului.

„Am participat la perioada când s-a hotărât construirea acestui spital, când s-a inaugurat, am activat în calitate de conducător al clinicii de diabet din decembrie 1973. În 1969, conducerea de atunci a ţării, făcând planul cincinal pe 1971-1975 a hotărât ca la Timişoara să ia fiinţă un spital. Pentru aprobarea acestui spital, un sprijin cu totul deosebit l-a avut domnul academician Pius Brânezu, care era rectorul Institutului de Medicină din Timişoara. A fost susţinut de primul secretar de atunci, domnul Mihai Petrescu. Au fost multe discuţii – unde să se amplaseze spitalul, prima opţiune era să se amplaseze pe Bulevardul Vasile Pârvan. S-a hotărât să fie în acest loc, s-au luat măsuri ca o serie de utilităţi să fie aduse cât mai aproape de spital, întrucât se construia în curând cartierul pe care îl cunoaşteţi. În noiembrie 1973 am participat cu o comisie la recepţia spitalului. Înfiinţarea spitalului, repartiţia secţiilor pe spital a fost făcută în iulie 1973 de o comisie condusă de academicianul Pius Brânzeu”, a spus profesorul Gheorghe Băcanu.

Aici urmau să funcţioneze trei clinici – una de neurochirurgie, endocrinologie şi diabet. În 1974, la începutul anului, s-au mutat o serie de clinici în acest spital.

„Cineva spunea că diagnosticul este ca o operă de artă. Numai că din cauza unei poezii sau a unui tablou prost nu moare nimeni, dar din cauza unui diagnostic prost se poate muri”, a mai spus Băcanu.

Profesorul Dan Poenaru, Horia Vermeşan și ale nume mari ale medicinii au luat cuvântul. Şi presa a fost reprezentată în şedinţa festivă – jurnalista Maria Rohnean a prezentat un film cu bune şi cu rele despre Spitalul Judeţean din Timişoara.

Profesorul Băcanu şi-a amintit şi de studenţii săi şi de pacienţi: „Cu toţi pacienții se vorbea la persoana a doua plural, se bătea la uşă. O tânără colegă mi-a spus – ştiţi, am fost studenta dumneavoastră! Şi ce-aţi învăţat? Să bat la uşă. E bine şi-atât!”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor