Se unesc universitatile din Timisoara si Resita? Ministrul Educatiei nu are nimic impotriva, dar cere prudenta

De Marcel Hoster
2Comentarii
Se unesc universitatile din Timisoara si Resita? Ministrul Educatiei nu are nimic impotriva, dar cere prudenta
© Se unesc universitatile din Timisoara si Resita? Ministrul Educatiei nu are nimic impotriva, dar cere prudenta (foto: Constantin Duma)
Universitatea de Vest din Timişoara şi cea din Reşiţa se pot uni, nu există impedimente legale, există autonomie universitară, dar trebuie avută grijă asupra problemelor generate de actele de corupţie descoperite acolo, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Deciziile luate de cele instituţii trebuie respectate, mai spune acesta.


Problemele de corupţie descoperite la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa au necesitat atenţia sporită din partea Ministerului Educaţiei. În municipiul cărăşean a fost trimis corpul de control, pentru cercetarea problemelor. Ameninţată cu desfiinţarea, unitatea reşiţeană ar fi pro o fuziune prin absorbţie cu Universitatea de Vest Timişoara. Instituţia timişeană nu ar spune nu, dar entuziasmul iniţial a mai fost temperat ulterior, solicitându-se un audit.

Din punct de vedere al deciziei universităţilor nu ar fi o problemă, a declarat, luni, la Timişoara, ministrul Educaţiei.

„Nu putem decât să respectăm deciziile celor două universităţi. Se va întâmpla ceea ce vor dori cele două instituţii să se întâmple. Noi susţinem dezvoltarea învăţământului superior, înţelegând că în Reşiţa, peste 90 % din studenţi provin din zonele limitrofe, studenţi care nu ar avea acces la educaţie superioară în altă parte. Îmi exprim deplina încredere că în eventualitatea în care cele două universităţi vor valida fuziunea, învăţământul superior nu va avea de suferit, ci se va dezvolta atât în Timişoara, cât şi în Reşiţa”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat în ce condiţii este de acord cu fuziunea prin absorbţie a universităţii din Reşiţa.

„Domnul ministru nu poate să se opună unei dorinţe a părţilor într-un astfel de demers. Constituţia României prevede că universităţile pot să fuzioneze, pot să fie desfiinţate/înfiinţate printr-un ordin de ministru la un moment dat. Deci, doar va lua la cunoştinţă. Evident că sunt şi o serie de negocieri cu ministerul, pentru că trebuie să existe anumite sume compensatorii care să ajute o astfel de fuziune. Universitatea de Vest din Timişoara are un renume, o poziţie, un standard de calitate şi nu vom face rabat de la acest lucru printr-o astfel de fuziune. De aceea, nu suntem în situaţia de a prelua in integrum tot ceea ce înseamnă Universitatea “Eftimie Murgu”. Deci, trebuie să facem prima dată acolo o restructurare, o eficientizare, după care să existe această fuziune”, a explicat Marilen Pirtea.

Potrivit rectorului UVT, auditul pe care universitatea timişoreană îl face la cea din Reşiţa va fi finalizat în cel mult trei săptămâni. Însă, deocamdată, nu se mai poate face nimic până nu se încheie verificările corpului de control al Ministerului Educaţiei.

Cîmpeanu a mai precizat că există două tipuri de probleme, cele legate de partea penală a problemelor, respectiv cea de etică, iar la luarea unei decizii trebuie ţinut cont și de acestea.

Articole pe aceeași temă:

Aflata in pericol de dizolvare, Universitatea din Resita se vrea sub aripa Universitatii de Vest Timisoara

Universitatea de Vest Timisoara vrea curatenie la Universitatea din Resita, inainte de fuziune2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor