Universitatea de Vest Timisoara vrea curatenie la Universitatea din Resita, inainte de fuziune

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Universitatea de Vest Timisoara vrea curatenie la Universitatea din Resita, inainte de fuziune
© Universitatea de Vest Timisoara vrea curatenie la Universitatea din Resita, inainte de fuziune (foto: arhiva)
Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa a aprobat deja trecerea instituţiei sub aripa ”colegei” Universitatea de Vest Timişoara. De cealaltă parte, instituţia primitoare se lasă convinsă greu, face declaraţii de principii, cere ca la Reşiţa să fie făcută curăţenie şi aşteaptă conducerea cărăşenilor la discuţii pe această temă.


Anunţată şi renunţată, fuziunea dintre Universitatea din Reşiţa, una măcinată de probleme diverse, inclusiv financiare, dar mai ales de etică, şi Universitatea de Vest, colacul de salvare al instituţiei cărăşene, intră într-o nouă etapă. Cum soluţii de salvare nu prea sunt, reşiţenii au aprobat, atât în Adunarea Generală, cât și Senatul Universității „Eftimie Murgu”, din Reșița fuziunea prin absorbție a UEMR de către Universitatea de Vest din Timișoara.

De cealaltă parte, Universitatea de Vest Timişoara se lasă greu. Conducerea UVT a decis să facă o declarație de principii referitoare la subiect, ce face referire la principiile din Carta UVT, la autonomie şi libertate academică, eficienţă managerială şi financiară, egalitatea în şanse. Dar, mai ales, se insistă pe Codul de etică și deontologie profesională al UVT.

„Considerăm toate aceste principii ca fiind esențiale și egale în importanța lor. Cu toate acestea, dorim în acest moment să insistăm pe două dintre ele, pe principiul asigurării calității și pe etica și deontologia profesională”, a anunţat universitatea timișoreană.

Asigurarea calității educației și a cercetării se face în UVT prin reguli clare atât pentru ocuparea posturilor academice, cât și pentru toate procedurile din universitate.

„Ștacheta UVT este ridicată, fiind mai strictă și mai fermă decât în majoritatea universităților din țară. Această fermitate ne garantează prestigiul, astfel dorim să ne clădim numele în rândul angajatorilor absolvenților noștri. Calitatea unei universități pornește de la elemente simple precum participarea la cursuri, examinarea corectă și riguroasă, existența dotărilor, dar trebuie să includă și respectarea tuturor indicatorilor scientometrici în procedurile de autorizare, acreditare și acordarea de titluri academice”, a mai transmis UVT.

Desigur, principalul punct vizat în discuţiile dintre cele două universităţi este cel deontologiei. DNA a făcut deja curat la Universitatea Reşiţa, o grămadă de profesori şi membri ai conducerii fiind reţinuţi pentru luare de mită. Este clar că UVT nu îşi va strica imaginea pentru a prelua această universitate măcinată de probleme.

„Fuziunea prin absorbție a UEMR de către UVT poate și trebuie să însemne pentru învățământul superior din Reșița un nou început, o clădire pe baze noi, sănătoase. Reșița merită un învățământ superior de calitate, corect și util comunității locale și regionale. UVT va face tot ce îi stă în putință să promoveze o asemenea ofertă educațională”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Joi, la UVT, la ora 16.00, va avea loc o primă ședință reunită a comisiilor aprobate de senatele universităților pentru negocierile ce privesc demararea fuziunii prin absorbție a UEMR de către UVT.

Articole pe aceeași temă:

Aflata in pericol de dizolvare, Universitatea din Resita se vrea sub aripa Universitatii de Vest Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !