Sanitas: Greva de avertisment va avea loc luni

De T. Ex.
Reactualizat la:
Sanitas: Greva de avertisment va avea loc luni
În urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sănătății, Federația Sanitas a anunțat că greva de avertisment ce a fost programată pentru ziua de luni, va avea loc între orele 08:00 și 10:00. Totuși, ministrul Eugen Nicolăescu consideră că medicii vor fi în afara acestui protest și se vor prezenta la serviciu.

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat că greva de avertisment va avea loc luni, între orele 08:00 şi 10:00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Personalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10:00, toată lumea îşi va relua activitatea.

„Aşteptarea noastră este ca în perioada 26 – 27 (noiembrie, n.r.) să găsim soluţii şi scrise. Colegii noştri sunt pregătiţi să-şi ducă la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit”, a mai declarat Sepi la ieşirea din minister.

În același timp, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că este convins că medicii se vor prezenta la servici, în regim normal.

„Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat Nicolăescu.

Despre posibilitatea ca medicii care vor participa la grevă să fie să fie sancționați, ministrul Sănătății a spus că, dacă managerii de spital vor constata că au probleme, vor trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii”.

Sâmbătă, ministrul Sănătății a discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani, perioadă în care n-a mai existat contract colectiv de muncă la nivel de sector (…). Cred că semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector este un deziderat, atât pentru administraţie, cât şi pentru sindicate. Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

În același timp, Marius Sepi a mai declarat că ministrul şi-a asumat un amendament la articolul 9 din Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013, care să permită plata pentru munca depusă sâmbăta şi duminica în sistemul sanitar.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 08:00 şi 10:00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor