Rata pentru un credit prin Prima Casa, putin mai mare decat o chirie la Timisoara

De M. Hoster
Reactualizat la:
2Comentarii
Rata pentru un credit prin Prima Casa, putin mai mare decat o chirie la Timisoara
© TION - Rata pentru un credit prin Prima Casa, putin mai mare decat o chirie la Timisoara
Spre deosebire de Bucureşti, la Timişoara rata plătită pentru a cumpăra o garsonieră prin programul Prima Casă este cu puţin mai mare decât chiria plătită pentru o asemenea locuinţă. În cel mai mare oraş al ţării chiria este cu mult mai mare decât în alte oraşe.


Rata lunară la garsonierele cumpărate prin programul Prima Casă în Timișoara este cu până la 3% mai mare față de chiriile lunare. Un cumpărător prin acest program plătește o rată de 155 de euro, în timp ce chiria lunară este de 150 de euro, arată un studiu realizat de unul dintre principalele portaluri imobiliare din România, împreună cu una dintre băncile care acordă credite prin Prima Casă.

Avansul pentru o asemenea locuinţă este apreciat la 1.400 de euro. Pentru apartamentele cu două camere, la Timişoara chiria este cotată la 220 de euro, iar o rată la credit la 228 de euro, aceasta la un avans de 2.093 de euro. Diferenţa creşte la apartamentele de trei camere, aici o rată este de 300 de euro, faţă de o chirie de 260. Avansul este, de asemenea, mai mare, la 2.750 de euro.

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă”, a declarat Dan Grigoriu, director Divizia Produse și Segmente Retail în cadrul băncii care a realizat studiul.

De exemplu, pentru o garsonieră în Sectorul 4 din București un cumpărător prin programul Prima Casă plătește o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti și cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).

În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii.

„Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.

Valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor