Probleme cu programele de finantare a reabilitarii cladirilor istorice din Timisoara: unul e greoi, unul nu e legal

De B.A.M
Reactualizat la:
7Comentarii
Probleme cu programele de finantare a reabilitarii cladirilor istorice din Timisoara: unul e greoi, unul nu e legal
© TION - Probleme cu programele de finantare a reabilitarii cladirilor istorice din Timisoara: unul e greoi, unul nu e legal
În Timişoara există peste 14.000 de clădiri construite înainte de anul 1940, multe dintre ele aflate în stare avansată de degradare şi care prezintă un pericol atât pentru cei care locuiesc în ele, cât şi pentru trecători. Pentru timişorenii care nu au banii necesari să le repare, Primăria Timişoara a lansat două programe de ajutorare, unul din fonduri germane şi unul din fonduri de la bugetul local, însă rezultatele întârzie să apară. Primarul Nicolae Robu a explicat că programul pe fonduri germane este greoi, iar cel al municipalităţii nu ar fi tocmai legal.


Încă din 2008 Primăria Timişoara a semnat un acord cu Guvernul Germaniei şi KfW – Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei pentru a obţine un credit de 3 milioane de euro având o scadenţă de 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă, plus o contribuţie financiară de 2 milioane de euro, bani nerambursabili, grant, pentru reabilitarea clădirilor istorice.

Din aceşti bani s-a efectuat o parte din lucrările la Liceul „Nikolaus Lenau”, însă ei ar fi trebuit să fie folosiţi şi pentru reabilitarea unor clădiri istorice private. În luna iunie a acestui an, reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau că din aceste fonduri vor fi reabilitate şase clădiri istorice, printre care şi cea în care se află sediul PNL Timiş. Aceiaşi reprezentanţi estimau şi că lucrările vor începe în 2014, însă acest lucru nu se va întâmpla. Primarul Nicolae Robu dă vina pe procedurile greoaie cerute de acordul cu banca germană, însă susţine că Primăria Timişoara nu îl va denunţa, deoarece acesta prezintă avantaje financiare.

„S-a lucrat în continuare, dar pe procedurile şi mecanismele greoaie ale acelui program. Eu am spus de la început de mandat că acest program este extraordinar de greoi, dar din punct de vedere financiar este avantajos. Şi atunci nu-ţi vine să renunţi la el, chiar dacă merge extrem de anevoios. Însă noi nu ne putem baza numai pe acest program”, a explicat Robu.

Şi al doilea proiect, cel din fonduri locale, bate pasul pe loc. Asta pentru că, susţine Nicolae Robu, legislaţia în domeniu nu este clară, iar juriştii i-au atras atenţia că Hotărârea Consiliului Local ce stă la baza acestui program nu ar fi tocmai legală. Programul prevede acordarea unor împrumuturi, fără dobândă, pe o perioadă de zece ani, asociaţiilor de proprietari din clădirile istorice pentru reabilitarea lor. Mai mult, municipalitatea se obliga prin acest program să susţină o cotă de 20 la sută din valoarea lucrărilor.

Pentru a debloca situaţia, Nicolae Robu a făcut apel la parlamentarii de Timiş să încerce să schimbe legislaţia din domeniu.

„Tocmai de aceea am generat şi acea Hotărâre de Consiliu Local care ne permite ca pe bugetul local să putem reabilita clădiri istorice. De aceea le-am şi cerut parlamentarilor de Timiş să facă amendamente la legislaţie, încât să putem să ne implicăm mai mult în reabilitarea clădirilor istorice”, a mai spus Robu.

Rămâne de văzut, astfel, dacă cele două proiecte vor fi deblocate, iar anul viitor vor începe efectiv lucrările de reabilitare a clădirilor istorice din Timişoara.

Articole pe aceeași temă:

Sediul PNL Timis, printre primele cladiri istorice reabilitate cu sprijin german

Primaria Timisoara: va dam bani sa refaceti cladirile istorice, dar… s-ar putea sa nu fie legal!7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor