Piata Sf. Gheorghe, pavata cu caramida rosie ca-n Libertatii. Se pregateste mutarea statuii

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
19Comentarii
Piata Sf. Gheorghe, pavata cu caramida rosie ca-n Libertatii. Se pregateste mutarea statuii
© Piata Sf. Gheorghe, pavata cu caramida rosie ca-n Libertatii
Piața Sf. Gheorghe începe să prindă contur în noua înfățișare. Lucrările pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice sunt aproape gata, iar muncitorii s-au apucat de pavarea pieței cu cărămidă roșie, același tip de cărămidă folosită și pentru pavarea Pieței Libertății. Până în 15 martie trebuie mutată și statuia Sfântului Gheorghe.

În urmă cu aproape o lună, primarul Nicolae Robu anunța că lucrările în Piața Sf. Gheorghe mai durează fix… o lună, dacă vremea ține cu muncitorii. S-a lucrat atunci când s-a putut, iar acum s-a ajuns la finisaje.

„În această perioadă se demolează postamentul de beton al statuii, soclul va rămâne același. Termenul maxim de mutare al statuii este 15 martie. În Piața Sf. Gheorghe mai sunt de executat finisajele la gradene, finisajele la treptele de coborâre către amfiteatru și placarea suprafeței amfiteatrului cu plăci de cărămidă clincherizată. De asemenea, se vor amenaja zonele verzi ale spațiului din piață”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru Tion.ro.

Cum a fost gândită iniţial reamenajarea Pieței Sf. Gheorghe? S-au prevăzut realizarea unui amfiteatru, mutarea statuii Sf. Gheorghe în partea de nord a pieței şi amplasarea de bănci, urmând ca ruinele descoperite în urma săpăturilor să fie integrate în noua amenajare. De altfel, pe peretele de vest al amfiteatrului ar urma să fie amplasate stemele orașelor înfrățite cu Timișoara.

În ceea ce privește vestigiile scoase la iveală de arheologi, acestea au fost deja acoperite cu o substanță care să le protejeze de intemperii, ele urmând să rămână expuse liber, pentru ca trecătorii să poată admira ruinele Bisericii Iezuite și ale moscheii din pașalâcul Timișoarei, așa cum prevede proiectul de punere în valoare a descoperirilor arheologice.

Șantierul din centrul istoric a fost deschis în toamna anului 2013. Zece străzi au fost închise circulației auto și transformate în pietonale: Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada Fără Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso și Eugeniu de Savoya. S-a lucrat, de asemenea, în patru piețe publice: Libertății, Țarcului, Sf. Gheorghe și Unirii. În unele încă se mai lucrează.

Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 10 milioane de euro, municipalitatea încheind, de fapt, două contracte: unul pentru reabilitarea spațiilor publice din Cetate și altul pentru punerea în valoare a vestigiilor din centrul istoric. Acesta din urmă este de peste 7 milioane de lei.

Articole pe aceeași temă:

Factura Primariei Timisoara pentru lucrarile neachitate din Cetate: peste 1 milion de euro din bugetul local

Planul complet de reabilitare a Pietei Sfantul Gheorghe – centrul spiritual al Cetatii

Centrul Timisoarei se schimba: noul amfiteatru din Piata Sf Gheorghe incepe sa prinda contur

Zidurile Bisericii Iezuite si ale moscheii din pasalacul Timisoarei vor fi expuse liber in Piata Sf. Gheorghe

Piata Sf. Gheorghe, primul santier arheologic incheiat oficial: trei orase scoase la lumina de sub Timisoara de astazi

Pietele de poveste ale Timisoarei. Centrul istoric, unic in Romania19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor