Piata Sf. Gheorghe, primul santier arheologic incheiat oficial: trei orase scoase la lumina de sub Timisoara de astazi

De S.P.D.
Reactualizat la:
8Comentarii
Piata Sf. Gheorghe, primul santier arheologic incheiat oficial: trei orase scoase la lumina de sub Timisoara de astazi
Cu șampanie și caviar și-au încheiat arheologii șantierul din Piața Sf. Gheorghe. După opt săptămâni de muncă intensă în care s-au făcut descoperiri extrem de importante, cercetarea coordonată de prof.dr. Florin Drașovean este prima finalizată în perimetrul din centrul Timișoarei care va deveni pietonal. În fapt, arheologii au descoperit trei orașe sub urbea de astăzi. ”S-a salvat tot ce se putea salva de aici”, susține reputatul arheolog, la sfârșitul șantierului.

Printre cele mai importante descoperiri în Piața Sf. Gheorghe se cuvin menționate zidurile bisericii iezuite și cele ale Moscheii Sultanului Biruitor (numită în documente și Geamia ilustră și mare/djami șerif-i kebir), inclusiv minaretul acesteia, care vor fi păstrate in situ și puse în valoare, necropola otomană din care au fost cercetate peste 160 de morminte, case medievale, dintre care cea mai mare și bine păstrată va fi reconstituită în Muzeul Banatului, două apeducte din Cetatea Timișoarei, dintre care unul care a funcționat până la cucerirea otomană, iar altul anterior care a fost dezafectat cândva la începutul secolului al XVI, dovedind un înalt grad de urbanitate al Cetății. După mărturiile lui Evliya Celebi, celebru călător otoman, orașul se alimenta cu apă din șanțurile de fortificație și din fântâni, a amintit profesorul Drașovean.

Pentru prima dată, s-a stabilit cu certitudine că Biserica Sf. Gheorghe, atestată în anul 1323 (după alte surse 1325), nu s-a aflat niciodată aici, rămâne așadar un mister de dezlegat locul ei, iar actuala piață își ia numele de la biserica dată călugărilor iezuiți care oficiază prima liturghie aici la 8 aprilie 1718. Din păcate, casa medievală care a fost descoperită cu tot cu pereți, pivnițe și dependințe nu mai poate fi salvată, pentru că este infestată cu o ciupercă extrem de agresivă.

”Este vorba de o ciupercă numită Merulius, care se răspândește foarte repede și distruge lemnul, ar fi o adevărată crimă să ducem vreo bucată în muzeu”, a declarat Drașovean. Geamia construită din piatră ecarisată și cărămidă ar fi trebuit acoperită cu plumb conform poruncilor Sultanului, însă placa de pronz găsită la minaret e semn că supușii săi din pașalâc i-au nesocotit dispozițiile. Pentru conservarea in situ a zidurilor moscheii și bisericii iezuite, acestea vor fi desfăcute bucată cu bucată, tratate și consolidate. Obiectele găsite în acest perimetru, ceramică, ghiulele de piatră, unelte, bijuterii, bani și multe altele vor fi incluse în viitoarea expoziție dedicată Timișoarei medievale, la Muzeul Banatului.

În chiar ultima zi de cercetări în Piața Sf. Gheorghe, chiar de sub zidul bisericii iezuite a țâșnit…un izvor! Apa, foarte limpede și cu un debit egal, este, după toate probabilitățile, o infiltrație din pânza freatică a orașului.

 

 

 

 

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor