Zidurile Bisericii Iezuite si ale moscheii din pasalacul Timisoarei vor fi expuse liber in Piata Sf. Gheorghe

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
22Comentarii
Zidurile Bisericii Iezuite si ale moscheii din pasalacul Timisoarei vor fi expuse liber in Piata Sf. Gheorghe
© Zidurile Bisericii Iezuite si ale moscheii din pasalacul Timisoarei vor fi expuse liber in Piata Sf. Gheorghe (foto: arhiva)
Amfiteatru cu vestigii arheologice expuse public în centrul istoric al Timişoarei, în Piaţa Sfântul Gheorghe. Dacă în Piaţa Libertăţii autorităţile au decis să îngroape ruinele fostelor băi turceşti, soluţia de punere în valoare a vestigiilor aleasă pentru Piaţa Sf. Gheorghe prevede expunerea liberă a zidurilor Bisericii Iezuite şi a fragmentelor din Moscheea Sultanului Biruitor care au ieşit la lumină acolo.

Piaţa Sfântul Gheorghe a fost una bogată în descoperiri arheologice. În zonă era prevăzută o amenajare de tip amfiteatru, autorităţile şi cei implicaţi în proiectul de reabilitare a centrului istoric se aşteptau să găsească anumite vestigii, dar ceea ce a ieşit la lumină după ce au început săpăturile în acest spaţiu a reprezentat o surpriză.

Începerea lucrărilor de decopertare în zona amplasării amfiteatrului propus a dus la descoperirea primelor vestigii arheologice, respectiv fundaţia Bisericii Iezuite Sf. Gheorghe, demolată la începutul secolului XX, pe un amplasament prezumat în cadrul proiectului iniţial. Lucrările de cercetare preventivă au dus la descoperirea următoarelor vestigii: colţul de N-V din fundaţia Bisericii Iezuite demolată la 1914 – zidurile au o grosime medie de 2 m şi o adâncime de cca. 1,8m de la cota terenului amenajat; două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei, pe un traseu paralel cu fundaţia Bisericii Iezuite (…) – zidurile au o grosime ce variază între 25-80 cm şi o înălţime de cca. 50 cm; fundaţie minaretului din cărămidă; cimitirul musulman, în zona N-E a pieţei, spre liniile de tramvai, din care au fost cercetate 86 de morminte; sub nivelul moscheii au fost descoperite două niveluri de case din lemn ce aparţin de Timişoara preotomană; două apeducte din perioada otomană”, au explicat reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Ce se va păstra şi valorifica din toate aceste vestigii arheologice? Ruinele Bisericii Iezuite şi zidurile Moscheii Sultanului Biruitor – Geamia ilustră, cu minaretul acesteia, care, spre deosebire de vestigiile din Piaţa Libertăţii, vor fi expuse liber, anunţă oficialii municipalităţii. Aceasta este soluţia de punere în valoare care a fost aprobată.

Este prevăzută totodată şi relocarea statuii Sf. Gheorghe.

Proiectul prevede punerea în valoare prin expunere liberă a vestigiilor fundaţiei Bisericii Iezuite în amplasamentul în care a fost descoperită, precum şi a vestigiilor otomane reprezentate de fragmente de ziduri de cărămidă şi fundaţia minaretului. În acest sens, soluţia aprobată prevede denivelarea unei părţi din piaţă, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea şi reabilitarea ruinelor. Totodată, statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe va fi relocată în golul de formă rectangulară, în partea de NV a Bisericii Iezuite. Vor fi montaţi stâlpi de iluminat public şi vor fi montate plăci informative din bronz”, au precizat reprezentanţii primăriei.

Lucrările de reabilitare din centrul istoric al Timişoarei trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.

Articole pe aceeași temă:

Piata Sf. Gheorghe, primul santier arheologic incheiat oficial: trei orase scoase la lumina de sub Timisoara de astazi

Prima casa de secol XVI, descoperita in centrul Timisoarei. Piata Sf. Gheorghe este monitorizata video non-stop

Candva, pe-aici treceau camile! Noi descoperiri pe santierul din Piata Sf. Gheorghe

Case de dinainte de cucerirea otomana, in Piata Sf. Gheorghe din Timisoara

Cinci schelete de copii din necropola otomana si zidul ce ar putea fi al Moscheii Sultanului Invingator, descoperite in Piata Sf. Gheorghe



22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor