Cinci schelete de copii din necropola otomana si zidul ce ar putea fi al Moscheii Sultanului Invingator, descoperite in Piata Sf. Gheorghe

De S.P.D.
Reactualizat la:
4Comentarii
Cinci schelete de copii din necropola otomana si zidul ce ar putea fi al Moscheii Sultanului Invingator, descoperite in Piata Sf. Gheorghe
Schelete de copii, Moscheea Sultanului, case otomane și…un mister. Descoperirile pe șantierul arheologic din Piața Sf. Gheorghe se succed într-un ritm copleșitor. Până acum, arheologii coordonați de prof.dr. Florin Drașovean au dezgropat cinci schelete de copii din necropola otomană. A fost dezvelit integral zidul bisericii iezuite și turnul construit în 1754, iar în paralel cu acesta a apărut o altă zidire, care ar putea fi din Moscheea Sultanului Învingător. Chiar în aceste clipe, muncitorii care excavează, au dat peste o construcție masivă îngropată, care nu se știe încă ce este, însă cei de pe șantier nu exclud posibilitatea să fie vorba despre o cazemată de război.

Cele cinci schelete de copii au fost descoperite în aceeași zonă a necropolei, iar două dintre ele erau îngropate unul sub altul. Necropola otomană se întinde de la actuala Episcopie Romano-Catolică până în colțul Pieței Sf. Gheorghe. Lângă oasele de copii dezgropate nu s-a găsit niciun fel de inventar funerar, însă au fost descoperite mai multe coloane, toate de marmură, care marcau mormintele. A fost descoperită și o coloană de piatră cu turban, care era, probabil, pentru mormântul unui adult.

Perfect paralelă cu zidul bisericii iezuite integral dezgropate, s-a descoperit o altă construcție masivă. „Este un zid care folosește elemente dintr-o altă construcție mai veche. Nu știm încă ce legătură este între acesta și ansamblul iezuit. Ar putea fi o altă biserică creștină, dinaintea reconscrucției bisericii iezuite, sau ar putea fi chiar Moscheea Sultanului Învingător, rămâne să cercetăm în continuare”, a precizat profesorul Drașovean.

După 1552, biserica iezuită a fost, pare-se, transformată în moschee. Prima atestare certă a moscheii este de la 1660 (Evlia Celebi) și confirmată de Heinrich Ottendorf în 1667, sub numele de Moscheea Sultanului Învingător. În 1716, în planul căpitanului-inginer imperial Perette, apare ca cea mai mare clădire din Cetate sub numele de Marea Moschee. Între 1716 și 1718, fosta moschee funcționează ca depozit de pulbere.

Tot miercuri, arheologii au descoperit două case din perioada otomană.

În urmă cu puțin timp, muncitorii care excavează piața au dat peste o construcție masivă îngropată, cu ziduri de cărămidă și beton izolate cu smoală. „Cubul” , care are și o fereastră, ar fi putut fi camera unui generator electric, dar oamenii de pe șantier nu exclud posibilitatea de a fi dat peste un buncăr din timpul războiului.

Foto: fotosen.ro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor