Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor

De Adrian Panduru
2Comentarii
Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor
© Tion: Multi timiseni se trateaza de „nebunie” pe Internet. Nu vin din start la doctor
Doctori psihiatri, psihologi, specialiști în domeniul bolilor mintale derulează un proiect în care vor să afle părerea timișenilor despre afecțiunile mintale, cum sunt ele percepute, și dacă lumea conștientizează că le poate avea (sau le neagă) și dacă se adresează specialiștilor. Din păcate, o mare parte dintre oameni consultă „doctorul Internet”, iar când ajung la medicul specialist unii vin cu diagnosticul „deja pus” de… mediul online.

Doctorii specialiști care derulează proiectul „Spaţiul cultural bănăţean între normalitate, anormalitate şi supranatural” au inițiat tot felul de întâlniri în Timiș, cu studenți, medici, pacienți pentru a afla cum percep aceștia bolile psihice. Au realizat și un set de pliante care au fost și sunt distribuite în Spitalul Județean Timișoara pacienților internați, despre psihoză, depresie, anxietate și demență, au făcut un filmuleț despre aceste boli care rulează pe ecranele din Spitalul Județean Timișoara și chiar o șezătoare… terapeutică.

Specialiștii au investigat raportarea la afecţiunile psihiatrice a pacienţilor internaţi şi ambulatori ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, percepţia asupra subiectului a profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale, a profesorilor și elevilor din liceele din Timişoara şi a studenţilor universităţilor din Timişoara.

Nu mai puțin de 265 de persoane au răspuns la un chestionar, de unde reiese faptul că studiile pe care le are o anumită persoană (liceu, facultate) nu reflectă modul în care percep oamenii boala psihică și normalitatea, iar oamenii au declarat că au obținut informații legate de sănătatea mintală de pe internet sau de la medicul psihiatru. În urma acestui chestionar, specialiștii care au analizat datele au concluzionat că modelul educațional nu determină recunoașterea unei boli psihice. O altă concluzie este faptul că majoritatea persoanelor caută informațiile pe internet și nu la persoanele specializate.

„S-a plecat de la ideea că spațiul cultural al Banatului este unul particular. S-a ținut cont de tiparele multietnice care există în acest spațiu și generează moduri specifice de abordare a ceea ce noi numim boala psihică. S-a realizat și un filmuleț despre ce este boala psihică. Acest filmuleț rulează pe monitoarele spitalului județean, în limba română, cu traducere în germană, maghiară și sârbă”, a spus doctorul psihiatru Cristina Bredicean.

Spitalul Județean Timișoara are două clinici de psihiatrie, un centru de sănătate mintală, există ambulator integrat spitalului, există echipe mobile la nevoie. Proiectul continuă în următoarele luni.

Proiectul este implementat de Asociaţia Psihiatrică Timişoara, în calitate de beneficiar, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, Muzeul Satului Bănăţean, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, în calitate de parteneri.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor